0

М ощен изблик на космическа енергия се забелязва на 27 януари, твърдят астролози, когато се появява важно събитие в небесата – съединението на Меркурий и Марс по време на мащабното преминаване на Плутон във Водолей.

Меркурий е в съвпад с Марс точно на 17 градуса и 17 минути в Козирог. Така двете най-дейни планети започват нов цикъл, обусловен често от противоположни енергии, но и от силни взаимодействия.

Меркурий е планетата на разума, комуникацията, търговията, кратките пътувания и ученето. Марс е планетата на войната, агресията, инстинктите, раздразнението, мъжката сексуалност, но в същото време това е един от древните властелини на нововъведенията и технологиите.

На скорост

И Меркурий, и Марс астрологично се свързват със скоростта, действието и новините. Двете планети сега правят съвпад и също така се образува квадрат със Северния възел в Овен, което е друг индикатор за технологичен прогрес. Това е първото съединение на Меркурий и Марс през това хилядолетие, което се случва, докато Плутон е във Водолей – и този път астролозите наистина говорят за разгръщащия се процес на прогрес и промени, който всички виждаме в епохата на Водолея. Още на 8 януари Меркурий започна да взаимодейства с Марс. От 27 януари това вече води до мощен прилив на активност, а в същото време има изблици на нервност и дори гняв, защото Козирогът е един от кардиналните знаци, които поемат инициативата и действат по собствения си начин. Някои астролози дори свързват появилите се протести в Западна Европа именно с този момент, като очакват активизирането им точно сега. Енергиите на Плутон, Козирог, Водолей, Меркурий и Марс са разнопосочни, но дейни, и са в състояние да всеят дори хаос.

Някои хора ще забележат необичайно чувство за цел и желание да действат на всяка цена, независимо от последствията, твърдят експертите. Това е подходящ момент за дискусии или за енергична умствена работа. Под това влияние можем да бъдем повече склонни от друг път да влизаме в спорове, да станем по-раздразнителни. На всичкото отгоре се появява и едно особено чувство за несигурност.

Хирон

Експертите съветват в този момент да бъдем по-внимателни от обикновено, да избягваме грубите думи и агресивното поведение, особено в шофирането. Умът ни в такъв момент може да е много бистър и активен, а това може да се окаже подходящо време да се откажем от разточителни дейности. Това небесно влияние възбужда и даже превъзбужда цялата ни нервна система. Съвпадът на Меркурий с Марс също образува квадратура с Хирон. А именно Хирон е астероидът, свързван астрологично с изцеление, неловкост, срам, вина и с нашата ранимост. През този период мнозина могат да се почувстват обидени и недостатъчно оценени.

Имайки си работа с Хирон, трябва да знаем, че целта не е да изкореним напълно неудобството, което изпитваме, а да сведем до минимум чувствата, които сериозно вредят на нашия напредък. Енергията на Хирон понякога може да напомня на тийнейджър, прекалено фокусиран върху премахването на акнето, което води вместо до победа, до по-голямо влошаване. Хирон астрологично дразни и е готов да прецака всичко, казват вещите в тъмното познание.

По заслуги

Година след сегашното съединение на Меркурий и Марс, през януари 2025-а, двете бързи планети ще имат противостояние. Връзката между двете планети е динамична и доста противоречива. Но астролозите казват, че точно догодина през януари ще си получим заслуженото и ще видим плодовете, които сме засадили сега. Важното е да използваме тази мощна енергия с разум и по-малко чувства, а даже и без такива, за да може тя да ни пренесе през останалата част от годината и да ни даде тонус да преодолеем трудните астрологични събития.

Отношенията между Марс и Меркурий винаги са сложни и особено динамични. Но на преден план излиза активността и принципът е, че ще успеят тези, които са дейни, а не пасивни, твърдят астролозите.