0

М еркурий става ретрограден баш за срещането на Новата година и това кара астролозите да бъдат предпазливи в своите прогнози.

От астрономическа гледна точка ретроградността на дадена планета е само оптично явление, когато на Земята ни се струва, че въпросното небесно тяло се движи в обратна посока през зодиакалните съзвездия. Но от астрономична гледна точка нещата съвсем не са така. Това, че дадена планета е ретроградна, не означава, че е пречка за всичко и всички. По-скоро тук принципът е, че загубата за едни е победа за други. А 2023 г. в това отношение предлага доста повече от отминаващата 2022 г.

Както вече Гал Сасон – гуруто на Холивуд, отбеляза през „Телеграф“ - „Винаги съветвам клиентите си да не започват нови проекти в ретроградни периоди, но уви, 2023 г. прави тъкмо това: започва с ретроградни Меркурий и Марс и приключва отново с ретрограден Меркурий. Това не означава, че ни очаква една изгубена година, обвита в ретрограден облак. Напротив, това може да се окаже завоалирана благословия. Нищо чудно нашите звездни водачи да ни помагат да смекчим ефектите от монументалните транзити на планетите посредством ретроградни периоди, в които можем да се прегрупираме и да сменим подхода. Понякога трябва да се изгубиш, за да намериш верния път“. Гал Сасон обаче каза да не се чертаят големи планове, а по-скоро да се приключва започнатото преди. И предложи самите новогодишни послания да бъдат изпратени още преди да е започнала ретроградността. Добре е да се подаряват стари неща, например антиквариатни, защото това носи добра карма.

Начало

Сегашната ретроградност на Меркурий започва на 29 декември и трае до 17 януари догодина включително. Най-бързата планета в астрологията през 2023 г. ще е ретроградна още 3 пъти, общо 4. Сегашната ретроградност ще бъде в съзвездие Козирог. На 29 декември Меркурий прави съединение и с Венера.

Следващата е от 21 април до 14 май в съзвездие на Телец. След това Меркурий за трети път става ретрограден в Дева от 23 август до 15 септември. Финалът и на следващата година също ще е белязан от ретроградността на тази планета, когато Меркурий ще препуска през съзвездията Стрелец и Козирог. Той ще е ретрограден от 13 декември 2023 г. до 1 януари 2024 г.

Ретроградният Меркурий най-често засяга сферите на комуникацията работата и финансите. В периодите, когато тази планетата се движи в обратна посока, за хората става по-трудно да общуват, да намират общ език и да се доверяват един на друг. Напрежението се изостря, неразбирането става основен движещ фактор в общуванията – говорим си, но не схващаме кой какво казва.

Венера

Догодина Венера ще е ретроградна само веднъж, но пък особено забележимо точно в най-топлия сезон, когато всичко трябва да е любов. Планетата на любовта, но и на финансите, влиза в ретроградност на 23 юли и ще е така до 3 септември – все в съзвездие Лъв. А това означава, че през този период ще е по-трудно два намерите сродна душа. Просто секс, но без чувства. Тази конфигурация ще окаже негативно влияние върху физическата активност и здравето. Може да се очакват изостряния на хронични заболявания, както и загуба на сила.

Марс

Марс ни връхлетя със своята ретроградност на 30 октомври и се кани да продължи така до 12 януари – все в съзвездие Близнаци. Тази фаза на Марс ще е много кратка. През останалата част от 2023 г. Червената планета ще се движи само в посока напред. Това означава, че през тези дванадесет месеца най-голям късмет ще имат хората, които са уверени в себе си и в своите способности. Ретроградният Марс засилва агресивността, но тя няма да е прекалено остра. Покровителства играта на надлъгване, както и големите играчи. И тук принципът е „Който може, си го може“. Това важи и за политиката. В световен мащаб видяхме потвърждение на този принцип и доказателство, че голямата игра на надцакване не е за всеки, независимо дали се взима или го взимат насериозно или не.

Юпитер

Най-голямата планета в Слънчевата система става ретроградна на 4 септември и ще е така до 30 декември. Юпитер прекарва ретроградността си в Телец. Планетата на върховната справедливост, късмета, познанието и разширяването ще ни подложи през тези пет месеца на важни изпитания. Има вероятност нашето съзнание да работи срещу самите нас, да разбираме това и да не можем да направим нищо по въпроса. Ще бъде време на дезорганизация, арогантност и нагло поведение. Така че това допълнително ще затвърди сложната в астрологично отношение 2023 г.

Сатурн

Планетата на кармата, Сатурн, ще бъде ретроградна в съзвездие Риби от 17 юни до 3 ноември. Сатурн определя издръжливостта, подредбата на нещата и постоянството в развитието. А неговата ретроградност дава възможности за манипулации и токсична комуникация. Ще властват клюки и лъжи. Предателства и необичайно голям брой дребни проблеми са възможни във всички сфери на живота.

Уран

Уран стана ретрограден на 24 август и продължава така до 21 януари, все в съзвездие Телец. После от 28 август 2023 г. Уран пак влиза в ретроградно движение и ще е така до 27 януари 2024 г. През тези периоди интуицията на много хора може да се обърне срещу самите тях. Астролозите съветват да се внимава с периодите на бездействие и спирането на развитието. Мързелът е най-лошият враг на успеха в такива периоди.

Нептун

От 30 юни до 5 декември Нептун ще бъде ретрограден в знака на съзвездие Риби. През тези няколко месеца е препоръчително да се пазите от завръщането на вредните навици, отсичат астролозите и добавят да не разчитате на случайността. Също така кармично е полезно да бъдете съпричастни и добри - поне по отношение на роднините и хората в близост до вас.

Плутон

Догодина Плутон ще бъде ретрограден в съзвездията Водолей и Козирог – от 1 май до 10 октомври. Това ще е време, когато човек може да направи опити да преодолее своите страхове да остане сам. Повечето от интересните и важни идеи ще ни дойдат през този период, но хората са склонни да се съмняват един в друг по време на ретроградните периодите на Плутон. Не се вслушвайте в забележки и безцелни критики отвън, отсичат астролозите.