0

Ч етири стихии управляват съдбата ни, са вярвали хората от най-древни времена и са смятали, че те формират и елементите на зодиите: огън, земя, въздух и вода.

В зависимост от тези елементи, които управляват знаците на зодиака, хората се делят на четири основни групи, управлявани от върховните стихии на Вселената, допълват астролозите – Огън, Земя, Въздух и Вода. Всяка от тях има своите отрицателни и положителни страни. Хороскопът помага на всеки да види отличителните си качества и да се съобразява с тях, за да бъде по-ефективен в действията си. Любопитно е, че четирите основни стихии изменят характеристиките си в различните възрастови групи, но същността им остава една и съща, отсичат с тайнственост астролозите.

Огън – Овен, Лъв, Стрелец

Към елемента на Огъня са зодиите Овен, Лъв и Стрелец. Отличителна способност на тази астрологична стихия е енергичността (както беше казал един философ, те са толкова енергични, че дори и мързела го правят с епично постоянство). Огънят помага на представителите на тези зодии непрекъснато да вървят напред и да постигат набелязаните цели. Честолюбието е отличителна способност на характерите им. Понякога то се трансформира в нетърпение, войнственост и дори в безцеремонност. Управляваните от тази стихия в обществото са ярки и харизматични личности. Имат силен творчески потенциал, предлагат нестандартни, но ефективни решения. Подчертано са лидери, но от тях понякога стават и идеалните подчинени, стига да не засягат егото им. Могат бързо да се въодушевяват и да следват стриктно набелязания път. Прекрасно се справят с всякакви промени. За тях е важно непрекъснатото действие, дори когато на останалите им се струва, че нищо не се случва. Могат да бъдат също силно агресивни и неконтролируеми.

Земя – Телец, Дева, Козирог

Под покровителството на земната стихия са Козирог, Телец и Дева. Това е елемент на стабилността. Той покровителства уверени, практични, понякога доста търпеливи хора. Те имат хем склонност към меланхолия, хем проявяват решителност, разсъдливост и точност. Винаги следват целите си и трудно се отклоняват от набелязания път. Подчинените на елемента на Земята стоят твърдо на краката си. За тях материалните ценности са изключително важни и за постигането им са готови да преминат през всичко. По характер са издръжливи, целеустремени, непоколебими. Обикновено нямат силна фантазия и не си правят никакви илюзии.

Въздух – Близнаци, Везни, Водолей

Везни, Близнаци и Водолей са подчинени на стихията на Въздуха. Те са надарени с вътрешна подвижност и активност. Гъвкавостта им е отличително качество, лесно възприемат, любознателни са и доброжелателни, но по-добре е да не изпитвате границите на търпението им, колкото и безгранично да смятате, че е то. Отличават се с умение мигновено да схващат получената информация, да я преработват и да я предават на другите. Въздушният елемент им дава бърза реакция на интересуващите ги теми, имат понижена сензитивност и завишена активност, което ги прави хармонични натури. За тях еднообразието е най-голямата скука. Невинаги имат последователност в мисленето, но точно това им помага за нестандартни решения на проблеми, където всички останали зодии зациклят. Обичат свободата и не си падат по обвързването. За тях е изключително важно да избягват всякакви окови, които околните се опитват да им сложат върху поведението.

Вода - Рак, Скорпион, Риби

Представителите на тази толкова неуправляема стихия на водата, която обаче е надарена с вътрешно постоянство, са Рак, Скорпион и Риби. Водата отговаря за богатия им вътрешен свят, наситеност от емоции и завидна памет за всякакви неща, които останалите приемат за дреболии. Отличават се със замечтаност и склонност към абстрактно мислене, мекота на действията, но и силна острота, когато са засегнати. Действат, но не винаги, на принципа 7 пъти да се мери и 1 да се реже. На тях вътрешният им свят си е самодостатъчен и никога не скучаят, когато са сами. Затова имат силни успехи в изкуството, където техните възможности са безгранични. Могат да се отдалечат от реалността и да се отдадат на съзерцание, което ги прави идеални за мистици и духовни практики. Имат повишена чувствителност, склонност към фантазии, което понякога предизвиква конфликти, когато Водата се срещне с реалността. Могат да изпаднат в депресии и за дълго да се затворят във вътрешния си свят, в своята черупка. Подчинените на елемента на водата по принцип са незлобливи, имат привлекателен характер, но и често забравят за реалността, което може да раздразни околните.