0

З вездите падат най-силно по Гергьовден, сочи справка на „Телеграф“ с астрономическите събития.

На 5 и 6 май предстои да наблюдаваме най-бързия звезден поток – Ета-Аквариди. Това е и най-ефектният поток на небето. Падат малко звезди, но обикновено те връхлитат планетата ни със скорост между 60 и 70 км/сек. По нашите ширини се спускат около 10 метеорита на час, на юг са повече и стигат до 40. Този звезден дъжд вече започна, но най-голямата му сила е около Гергьовден.

Следи

Ета-Акваридите са много красиви, защото при падането си оставят светещи следи, които приличат на опашките на кометите, макар и доста по-малки и далеч не толкова ярки.

От НАСА поясняват, че тези аквариди всъщност са остатъци от Халеевата комета, които всяка година преминават и падат върху Земята. Името им идва от латинското название на съзвездието Водолей, защото в него се появяват.

Във вярванията на повечето народи падащите звезди се приемат за нещо хубаво и положително. Някои вярват, че това са душите на боговете или пък самите богове, които идват да раздадат справедливост на света или пък да търсят нещо, най-вече любов. Други казват, че звездите са душите на хората и когато падне някоя това означава че някоя душа си отива.

Древните славяни са вярвали, че най-вече юношите трябва да следят небето за падащи звезди, защото, ако видят такава, тя ще им помогне да имат повече сексуална енергия и възможности.

Място

В Индия смятат падащите звезди за заблудили се души, които преминават между световете и търсят мястото си.

Най-разпространеното по света вярване е, че видиш ли падаща звезда, желанието ти ще се сбъдне. Но за да се случи това, трябва първо силно да вярваш и да го намислиш точно в момента на падане. Ако го намислиш малко по-късно, изпускаш и момента, защото с падащата звезда си отива и нейната енергия. Когато сме си намислили желание, не трябва да го казваме на глас или да го споделяме с други, дори с най-близките ни хора, защото се смята, че късметът ни ще избяга. В никакъв случай не трябва да се казва и на глас, за да не се изпари.

Сън

В повечето случаи астролозите вярват, че падащите звезди са нещо хубаво в календара.

А според съновника на Петко Славейков, ако видим в съня си падаща звезда, то това е добро знамение и начало на успешен период. Ако я сънуваме, че преминава през небето, това ни предвещава щастие и успех в любовта. Но ако сънуваме угаснала звезда, която пада, то това не е на добро и означава, че мечтите и плановете ни няма да се сбъднат.

По въпроса за звездите въобще Петко Славейков пише още: „Ако насън гледаш небето и то е чисто, изпълнено с много светещи звезди – това е добър знак за успехи, печалба с изгодно пътуване, новости в живота с положителен знак и добър завършек на делата. Ако пък звездите на небето изчезват, едва се виждат или има облаци и мъгла, които ги скриват от погледа - не е на добро. Вещае неуспех, проблеми“.

Но що се отнася конкретно до падащите звезди, то се приема, че те вещаят само добро.