0

26-годишната българска актриса Мария Бакалова не успя да вземе „Златен глобус“, но спечели сърцата не само на родните, но и на киноманите в цял свят. А наградите за нея тепърва ще предстоят.

Мечта

Красавицата признава, че мечтаела за Холивуд още от 12-годишна възраст. „Когато бях на 12-13, си рисувах знака на Холивуд под чина ми. Бях сигурна. В първия Фейсбук, който си направих, пишеше като описание: „Някой ден ще бъда велика филмова звезда“, споделя Мария. В момента Мария пише история. Тя е едва третата източноевропейка и втората жена на Балканите, която има номинация за „Оскар“. Преди нея номинации имат родената в бившия СССР полска актриса Ида Каминска през 1967 г. и наричаната последна гръцка богиня Мелина Меркури, която печели „Оскар“ с филма "Никога в неделя" през 1960 г. „Цената на този успех може би е детството ми. Аз ходих на две училища от сутрин до вечер. Човек обаче винаги трябва да мечтае и да поема рискове. Животът се живее веднъж. Мога да кажа, че рецептата за успеха е много работа и рискове”, казва още Бакалова и не пропуска да похвали своя ментор Саша Барън Коен за възможността. „Саша е изключително вдъхновяваща личност и огромен учител. Той е може би човекът, който ме е научил на най-много неща. Готов е да жертва живота си в името на революциите през изкуството му, в името на това да бъдем равни, да се обичаме и да се подкрепяме като хора - казва актрисата. И допълва: Зад маската на всички тези шеги и закачки в „Борат 2” има много по-сериозни съобщения – как третираме другите, как се отнасяме с хората, защото всички сме равни. Важно е да се обичаме, да се подкрепяме и да се обединим отново”. Българката печели световна слава с ролята си на Тутар в „Борат 2”. „Поздравления за България! Ти ни даде невероятно талантливата и смела Мария Бакалова, която е туптящото сърце на „Борат 2“, написа в личния си профил във Фейсбук актьорът и режисьор Саша Барън Коен, след като стана ясно, че нашето момиче е номинирано за „Оскар“ в категорията за поддържаща роля.

БГ

Преди бляскавия си холивудски дебют в „Борат 2“ Мария участва в няколко български заглавия. Сред тях са XIIa и „Трансгресия“ от 2017 година, като за ролята си във втория печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival. Актрисата взима участие и във филма „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който беше българско предложение за номинация за наградите „Оскар“ и който спечели Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020). „Проектът е вдъхновен от истинска история, постепенното сближаване на бащата - Иван Савов, и сина - Иван Бърнев, задействало се след внезапната загуба на майката, в чиято роля съм аз, събира двамата в момент, когато шокът от загубата е в своя пик на фона на смешно-тъжни картини от всекидневието и битови проблеми. Във втори курс Криси Грозева и Петър Вълчанов ми бяха преподаватели в НАТФИЗ по киноактьорско майсторство. Бях запалена по техните часове. Ходех на всеки урок, дори и да ми се полагаха по 2 на семестър. На следващата година започнаха подготовката на “Бащата” и ме поканиха на проби. Важно беше да ме напаснат визуално, дали ще си приличам с възрастната героиня. Късметът беше на моя страна и влязох в продукцията! Макар и важна, моята роля не беше толкова голяма. Беше ми горещо, защото бях навлечена с партизанска униформа през по-голямата част от снимките, а навън светеше едно слънце...“, разказа Бакалова пред „Телеграф“ преди време, допълвайки, че на снимачната площадка е срещнала хора, които за кратко време са се превърнали в приятели. Последният БГ филм с нейно участие - „Като за последно“ на Ивайло Пенчев, бе представен на София филм фест и влезе убедително в кината след това. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал „Типично“.

Проект

Бургазлийката издава, че не обича да си почива. Определя се като деен човек, който работи по график. В него обаче липсват тренировки. „Няма да излъжа. Не спортувам. Имам периоди, в които активно ходя на фитнес, но този не е един от тях, а и като цяло май не съм спортна натура. Аз съм по изкуството“, откровеничи Мария. Като дете мечтата й е била да се види на сцена. „Сега голямата ми мечта е малко по-дръзка. Това, по което досега съм работила и предполагам в близките 6-7 години ще работя, е актьорски превъплъщения. След 30-те ми обаче, живот и здраве, много ми се иска да започна да режисирам. Аз искам още отсега, но нямам такова образование, първо, и второ ми трябва още малко житейски опит, за да имам позиция. Искам да стана добър кинорежисьор“, завършва актрисата. Мария вече има идея за личен проект, който да реализира зад граница. Той ще е свързан с освобождението на страната ни от османско иго, а по него Бакалова ще работи със своя ментор и мениджър Юлиан Костов. Историята ще бъде развита в няколко серии и ще получи статута на лимитиран сериал. Действието ще се развива между 1877 и 1878 г., а в центъра на събитията ще бъде Руско-турската война. Поредицата ще носи името „Свобода или смърт“ и ще проследи историческите факти през призмата на различните гледни точки на отделните герои. Въпреки че подробностите около патриотичния проект все още се пазят в тайна, вече е известно името на един от епизодите - „Баташкото клане“.

Взима уроци по пеене и флейта като дете

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта.

През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев. През февруари 2021 г. става първата българска актриса с номинации за „Златен глобус“ за ролята си на Тутар в „Борат 2“, за Наградата на гилдията на киноактьорите за „изключително изпълнение на актриса в поддържаща роля“ и за Наградата на критиците (Critics Choice Award) за най-добра поддържаща актриса. Превъплъщението й донесе още куп престижни награди - на AltFF Alternative Film Festival, на Лондонския кръг на кинокритиците, на Националното общество на кинокритиците (САЩ) и на Обществото на онлайн филмовите критици. През ноември 2020 г. подписа договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния.