0

- Г-жо Борисова, при пълнолуние някои хора спят трудно, други пък правят Лунна диета. Явно по един или по друг начин Луната влияе на Земята и на хората. Какво е научното обяснение на този феномен?

- Луната е най-близкото планетно тяло до Земята, което дава много силен резонанс върху природата и върху човека, така че в никой случай не може да се избегне очевидното и повсеместно влияние на Луната върху човешкия организъм и върху планетата ни. Относно научното обяснение на този феномен ще посоча два факта, които са безспорни: Първият е, че Луната оказва силно въздействие върху водната обвивка на Земята, като предизвиква приливите и отливите, които се случват ежемесечно при океаните и моретата. Вторият научен факт визира доказаното от геоморфолозите „набъбване“ с по няколко милиметра до сантиметър на самата земна обвивка, което „набъбване“ се установява всеки месец по време на пълнолуние. И знаете, че когато фактите говорят, даже боговете мълчат…

- Ще ни обясните ли точно по какъв механизъм Луната оказва влияние върху физиологията и върху психо-емоционалното състояние на човека?

- Този механизъм е доста сложен и е доказан научно, така че говорим за медицина на доказателствата, а не за импровизации по темата. Луната оказва много силно влияние върху управлението на течностите в човешкия организъм, а вие като лекар знаете, че около 80% от нашето тяло съдържа вода. Така Луната повлиява в една или в друга степен всички жизнени процеси в човешкия организъм, включително храносмилането, метаболизма и целия енергиен баланс на тялото. Разбира се, тук искам дебело да подчертая, че всеки човек реагира строго индивидуално на лунното въздействие. За вас знам, че спите без проблем при пълнолуние, но не така е при повечето хора, особено при дамите. Сред тях Лунната диета придоби изключителна популярност, включително и сред образованите и интелигентните хора, които не са чак толкова големи фенове на астрологията. Ще ме попитате, как така става? Ами резултатите от Лунната диета са очевидни и самите факти оборват дори най-мнителните „Тома-неверници“!

- Какво трябва да спазваме при новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт на Луната?

- При всяка една от тези фази на Луната е добре да спазвате строг диетичен режим. За тези, които имат опит в гладуването, се препоръчва точно това. Не сте ли забелязали, че когато някое куче или друго животно е омърлушено и не се чувства добре, то не яде, а кара само на водичка. Животинките от време на време гладуват, така организмите им се детоксикират и след това периодично гладуване те отново стават жизнени и енергични. Освен това повечето животинки нямат наднормено тегло, защото те не прекаляват с храната, правят си гладуване поне веднъж месечно и както се знае - „тая шийка не е от туршийка“. За хората, които не могат да не ядат храна няколко дни, препоръчвам строг разтоварващ режим – да карат само на плодове или само на зеленчуци. Без сол, без захар и без мазнини! Не забравяйте да пиете чиста вода, като я редувате с натурални фрешове от прясно изстискани плодове и с билков чай. Не смея да кажа, че трябва да спрете и кафето в тези дни, обаче е добре силно да го ограничите – до едно кафенце на ден. И така, обобщено: ако в четирите фази на Луната вие спазвате препоръчителния диетичен режим, ще си регулирате неусетно теглото, ще се освободите от токсините, от тежките метали и от натрупания в напрегнатото всекидневие стрес.

- През кои фази на Луната човешкият организъм е най-уязвим?

- Доказано е, че при новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт на Луната организмът ни е много чувствителен и уязвим. Внимателно се отнасяйте към себе си в тези дни дори ако нямате наднормено тегло или каквито и да било здравословни проблеми. Не се претоварвате с много работа и не преяждайте! Внимавайте каква храна слагате в тялото си и спете достатъчно. Според астрологията, както преживеете съответната фаза на Луната, така ще се чувствате и през следващите 7 дни до следващата фаза.

- Може ли да се каже, че Луната въздейства повече на жените, отколкото на мъжете?

- Да, може да се каже. Обаче имайте предвид, че Луната влияе на всички хора, независимо дали го осъзнават! Действително при жените Луната действа с двойна сила, защото тя символизира женското начало и оказва силно влияние върху женския метаболизъм и върху менструационния цикъл.

- Какво се случва при новолуние?

- Когато небето е тъмно и Луната я няма дори при ясна звездна нощ, тогава е новолуние. Слънцето и Луната се срещат на небето в „съвпад“ и отбелязват началото на новия лунен месец. Този момент трае само няколко часа, когато Луната е невидима или се визуализира като един нежен, тънък лунен сърп, извит надясно. В този ден, когато настъпва новолунието, организмът е настроен на профилактична програма. Ако проведете гладуване и сте само на течности, сокове, плодове или зеленчуци, вие ще помогнете на организма си да се прочисти от задържаните токсични продукти, натрупани в него.

- След това Луната започва да нараства…

- Точно така. Нарастващата Луна ще я познаете лесно на небосклона, тя мяза на ръкописната главна буква D. И като видите такова „Лунно Д“ на небето, най-логичното нещо, което следва да направите, е една асоциация с „дебелеенето“. Така лесно ще запомните, че когато Луната нараства, демек дебелее, тогава дебелеем и ние, подобно на нея. През този период бързо и неусетно се пълнее, защото организмът е настроен да задържа хранителните вещества и да си прави запаси. Тогава всяко преяждане веднага си проличава. Безсмислено е баш сега да се стартира каквато и да било диета, защото провеждането й ще бъде опорочено и много мъчително. През този период волята ви някъде се е „скрила“ и дори да постигнете някакви резултати, те няма да са трайни.

- И ето че настъпва пълнолунието, което ни пречи да спим…

- Не си проспивайте младините! По пълнолуние ходете на купони, забавлявайте се и от мен да знаете – от сън спомен няма! Обаче забавленията ви трябва да включват музика, танци и секс, като задължително трябва да се лишите от храна и алкохол, тъй като в деня на пълнолунието се пълнее най-бързо и се задържа най-много вода в организма. Обуздавайте апетита си, който сега е засилен. Дори и да нямате проблеми с наднормено тегло, отново е препоръчително в този период да ограничите храната и напълно да забравите алкохола, месото и пържените храни. Така че, ако сте на дискотека, поръчайте си само минерална вода, а ако сте вкъщи, карайте на „пост и молитва“!

- Какво да правим, когато Луната намалява?

- Ами дишайте спокойно! Намаляването на Луната е време за диета. Ще постигнете добър и траен резултат, защото тогава тялото ви е настроено да „отдава“ тегло и то с лекота топи ненужните килограми. Дори да ви се случи инцидентно преяждане или незаконно нарушаване на диетата, това не е фатално, защото сега организмът ви не е настроен към натрупване на хранителни вещества. Напротив, организмът ви проявява подчертан афинитет към активност, при която вие разходвате прекалено много енергия.

- Има ли прости правила, които лесно да помним?

- Има, разбира се! От мен, Златка Борисова, помнете: „Когато Луната намалява, „намаляваме“ и ние! Можете да се ориентирате само като погледнете Луната на небето. Ако тя изглежда като буквата „С“ – значи „слабее“, ако изглежда като буква „Д“ – значи „дебелее“. Смаляването на Луната, когато „слабее“, става от дясно на ляво“.

- Кога настъпва първа и последна четвърт?

- Първата четвърт настъпва точно 7 дни след новолуние и се намира по средата на периода на нарастваща Луна. Последната (или втора четвърт) настъпва 7 дни след пълнолуние и се намира по средата на периода на намаляваща Луна. Според астрологията тези фази на Луната се възприемат като дисхармонични, защото тогава Слънцето и Луната са разположени под ъгъл 90º и образуват квадратура. Моля, внимавайте с квадратурата! Тогава има противопоставяне на съзнание и подсъзнание, така също на мъжкото и на женското начало. Психиката и здравето са нестабилни и вие сте лабилни както психически, тъй и физически. Важно е да следите какво правите тогава и да спазвате Божиите заповеди, защото тези повратни точки определят състоянието, здравето и тонуса ви през следващите 7 дни. Тогава организмът ви добре се повлиява от лек диетичен режим или от еднодневно гладуване, като трябва да карате само на течности. Целта е и идеята е тялото ви да се разтовари от мазнини и от токсини, така също да се успокои психиката ви и да постигнете баланс на ментално, емоционално и физическо ниво.

- Кога задължително трябва да се гладува според Лунната диета?

- Най-важно е да гладувате при новолуние и пълнолуние, обаче не забравяйте да пиете течности, за да не се обезводните и да не умрете преждевременно! Лунната диета е най-добре да се започне поне 12 часа преди точната фаза на новолунието и да продължи поне 12 часа след тази фаза. За по-напредналите се препоръчва да пристъпят към практикуване на гладуването, не 12, а поне 24 часа преди и след посочения час на новолунието.

- Обаче, като гладуваме, няма ли да повторим известната история с Настрадин Ходжа и неговото магаре – таман отучил магарето си да яде и то взело, че умряло…

- Няма да се плашите! Ето ви меню за Лунната диета: Първия ден в продължение на 24 часа след вечеря се забранява всякакъв вид храна. Може да консумирате само прясно изцедени сокове от плодове, като избягвате бананите и нектарите. Приемайте повече зеленчуци, негазирана вода и зелен чай. За едно денонощие може да намалите теглото си с около 300 грама, а максимално при някои хора се стига до редукция на телесното тегло с цял килограм. Следва меню за 6 дни, като лунната диета започва 3 дни преди пълнолуние и приключва на третия ден от новолунието. Без ограничение може да приемате прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, както и повече зелен чай, неминерална и негазирана вода.

- Какво печелим и какво губим с прилагането на Лунната диета?

- Печелите живот и здраве! Със сигурност не сте виждали дебел столетник, уверявам ви, че няма и да видите. И нищо не губите освен… излишните килограми! Така заедно с отслабването тялото ви възстановява и нормалния метаболизъм. Диетата е много ефективна и по начина си на действие тя се доближава до лимонено-медената диета.

- И все пак няма да ви оставя на мира, докато не ни кажете поне един реален „минус“ на тази диета, защото знаем, че идеални неща няма…

- Недостатък на диетата е, че следва лунния календар, по който един лунен месец трае 28 дни. Обаче за огромно наше съжаление лунният календар не съвпада с използваните годишни календари по света и у нас, тъй като по тези календари месеците имат между 28 и 31 дни. Поради това не може да се въведе правило диетата да започва на една и съща дата всеки месец. Освен това диетата е силно рестриктивна, затова тя е разчетена за 6 дни, като при повечето хора тази диета се прилага по веднъж на всеки лунен месец.

Визитка:

Златка Борисова е завършила Медицински институт "Йорданка Филаретова", София, през 1989 г. със специалност „Медицински лаборант за клинична лаборатория, микробиология, хистология и паразитология“

Завършила е курсове по Корейска Су Джок терапия през 2018 г. в ЦЗО "Едикта"

Работила е по създаването и по производството на хранителна добавка за желязо-дефицитна анемия "Профер" съвместно с проф. д-р Пенчо Далев, д.т.н.

Автор е на книгата "Седем - числото на сътворението" и е издала стихосбирката "Има едно време..."

За максимален резултат

* Първия ден се консумират само сурови зеленчуци и такива, които са приготвени на пара – тиквички, марули, зеле, краставици, домати и други.

* Втория ден се приемат пресни ананаси, но те не трябва да бъдат от консерви.

* Третия ден е позволено да се консумират само варени гъби.

* Четвъртия ден, по пълнолуние, се пият прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, чайове и повече вода.

* На петия ден може да ядете само пресни ананаси.

* За шести ден се препоръчват само варени гъби. Тогава средното отслабване е 3 кг., а максималното достига до 6 кг.

При новолуние

Диетата при новолуние трае цели 36 часа. Започваме я в 18 часа в деня преди новолуние и я продължаваме през следващите 36 часа. Менюто включва супи и зеленчуков бульон по 4-5 пъти на ден. Супата може да бъде приготвена от различни зеленчуци (сладки чушки, картофи, боб, моркови, всякакви корени и други треви). Веднъж на ден може да се пие бульон от домашни птици, месо или риба. Зеленчуковите супи и бульонът дават на организма необходимите минерални вещества. В супите се съдържа целулоза, която притъпява чувството за глад. Резултатът от това е изключително добро прочистване на организма и понижаване на теглото с около 500 г. Ако приемате само зеленчуков бульон, загубата на тегло може да достигне до 1 кг.

В трите дни преди новолуние и двата след него се консумират сурови и варени зеленчуци. Диетата не трябва да продължава повече от 6 дни. Резултатът е загуба на тегло от 1 до 3 кг в зависимост от продължителността.

Благоприятни и неблагоприятни дни през oĸтoмвpи

Πoдxoдящи дни зa нaчaлo нa диeтa и ycилeнo тpeниpaнe – 10 – 24 oĸтoмвpи;

Heпoдxoдящи дни зa oтcлaбвaнe, нo пoдxoдящи зa дeтoĸc – 1 – 8, 26 – 31 oĸтoмвpи;

Блaгoпpиятни дни зa пpиĸлючвaнe нa диeтa – 25 oĸтoмвpи;

Блaгoпpиятни дни зa глaдyвaнe или дpacтичнo пpeчиcтвaнe – 25 oĸтoмвpи.