0

Г оли снимки, остригване, побой, а след това и публично линчуване. Трагедията с Дебора не е инцидентен случай в Стара Загора, манталитет е от 2015 г. насам. Това е абсолютната истина“, потвърди пред „Телеграф“ Антония Дойчева – Мис Стара Загора 2017, след шокиращия клип на топкрасавицата от града на поетите от 2018-а Божидара Овчарова.

Заради него Районна прокуратура-Стара Загора се самосезира по публикации в медии с твърдения за насилие над жени. Наблюдаващият прокурор разпореди проверка от 2015 г. насам. Антония коронясала Божидара като Мис 2018, познават се. „Всички набори сме попадали във върхушката. Кой се опазил, опазил“, казва младата жена. Тя не вярва прокуратурата да има успех с акцията си, защото „едва ли някой ще реши да говори с риск да застраши себе си и здравето на близките си“.

Страх

„Побоищата най-често се потулват и не се коментират – разказва Антония. – Не знам дали момичетата се страхуват или по-скоро родителите им се опитват да прикрият детето си – знаят, че ако информацията достигне до полицията, може да му навредят още повече.“  

Георги Николаев е работил като гард в дискотеките „Планета“ и „Кавали“. Дебора била барманка в „Планета“ – там двамата се запознали. Не било проблем, че 26-годишният мъжага има жена и 2-годишно момиченце. Във въпросните кръгове подобна ситуация не се смятала за необичайна. „В младите семейства почти винаги има замесен трети човек“, казва Антония.   

Тя знае Георги по физиономия. Познава обаче почти осакатения от него на 15 февруари 2022 г. Радослав Георгиев. „Пребил го и после го молил да не пуска жалба, тъй като имал дете“, разказва Мис Стара Загора. Това е втората присъда на бияча, осъден да плати 258 лв. на МВР разноски по делото плюс 1600 лв. за адвоката на Радослав, чийто иск за 10 000 лв. обезщетение е отхвърлен. Първото извършено от него зверство, за което се знае, е през 2019 г., докато е охрана в „Планета“. Тогава той и трима негови авери нападат и пребиват човек, което съдът също преценява, че е „лека телесна повреда“.

„Избива комплекси“, лаконично коментира Антония. За трагедията с Дебора казва: „Нещо много страшно е, не го пожелавам и на най-големия си враг.“

Касапницата

Защо чак месец след касапницата в Стара Загора истината за нея видя бял свят, Антония има своя теория. „Родителите на Деби според мен са се опитали да я прикрият. Явно до 5 юли, когато Георги е бил освободен от съда, са очаквали справедливост. След това са се взели в ръце и са потърсили адвокати, убедили са ги майката да говори публично. Трябвало им е много време да премислят, защото са наясно с предстоящия медиен шум. Зад Георги стоят много хора – приятели, близки, роднини. Страхували са се да не се случи още нещо лошо на семейството“, коментира Антония.

Обяснението на Антония защо Дебора е отворила на Георги, след като е получила две заплашителни съобщения в двата предишни дни, е просто: „Любовта е сляпа. Били са във връзка, знаем на 18 г. какви са любовните трепети.“     

Лавина

До грандиозните шествия на 31 юли в България и редица европейски столици се стигна след лавина от събития само за няколко дни. На 26 юли майката на Дебора разказа за трагедията по радиото, а на 27-и сподели страшната истина за детето си в репортаж за Нова телевизия. Стара Загора, а с нея и цялата страна настръхна. 21 порезни рани с макетно ножче, 400 шева, ужасни психически травми – такова е състоянието на 18-годишното момиче и до ден днешен, въпреки че на шествието майка й Ивелина каза пред „Телеграф“: „Деби е мъничко по-добре. Единственото, което искаме, е справедливост.“ „Бе приета с комоцио в неврохирургията, всички бяхме шокирани“, коментира дни по-рано за „Телеграф“ Стоян Петров, лекарят, който пръв обработил раните на Деби.

Ревност е единствената версия, разглеждана от разследващите. Изплува обаче любопитна подробност – наблюдаващият прокурор, който е поискал пускането от ареста на Георги Николаев на 5 юли, е в отпуск и е заменен от прокурор
Жанета Недкова едва ден преди медийната изява на прокуратурата.

Оправдание

На 31 юли с изявление по случая излезе и съдия Таня Гьонева, която обясни, че трябвало да има опасност за живота на 18-годишната Дебора, за да е налице средна телесна повреда. Според нея липсвали доказателства, които да подплатят такова заключение. Гьонева категорично заяви, че няма да подаде оставка, защото обичала работата си.

По-късно през деня закрито за медиите бе гледана мярката за неотклонение на Георги Николаев - съдът го остави в ареста. „Прокуратурата изнася избирателно и частично информацията в делото“, каза за „Телеграф“ адвокатът на Георги Николаев – Петко Кънев. Той отрече каквато и да е вина на клиента си и нарече всичко, казано по негов адрес, „глупости“.

Оставки

На митинг хиляди пред Съдебната палата в Стара Загора поискаха оставките на прокурор Георги Видев и съдия Татяна Гьонева. На другия ден Видев бе принуден да си подаде оставката като зам.-председател на Окръжна прокуратура-Стара Загора. Шефът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев пък освободи автора на съдебната експертиза на рязаната Дебора д-р Теодор Стаматов до приключване на съдебното производство. „Не съм притеснен от съдебната експертиза на д-р Стаменов, той е лекар с достатъчно професионален опит“, поясни пред „Телеграф“ проф. Йовчев.

Правната комисия на парламента се събра на 3 август на извънредно заседание заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Наказание за раздяла

„Мода“ нарече Антония Дойчева разпространяването на снимки и видеа в Телеграм групи с цел унижение и провокация, както и побоищата, нанасяни от мъже над млади жени в Стара Загора.

Момичетата са снимани, без да знаят или с тяхно съгласие уж за лично ползване. Връзките на такива двойки траят 3-4 месеца и после снимките и клиповете плъзват в Инстаграм, Фейсбук и затворените Телеграм групи. „Нещо като мъст – ти ме заряза, аз сега ще те покажа да те видят какъв боклук си“, коментира 25-годишната днес Мис Стара Загора 2017. По думите й благодарение на родителите и приятеля й успяла да избяга от тези среди.