0

З ахари Бахаров влиза в ролята на роля на болярина кавхан Сурсувул в новия български сериал „Войната на буквите“, който тръгва довечера по БНТ и ще бъде излъчен в 12 епизода.

Семейство

В средновековния сериал му партнират Деян Донков, който също играе главна роля, Теодора Духовникова, Валентин Танев и още други талантливи актьори. Сериалът разказва за най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол. Историята е забулена в много мистерия,

сцените и сюжетът са атрактивни и динамични, а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата, обещават от екипа на продукцията. Лентата е по едноименния роман на Людмила Филипова, а снимките по сериала започнаха още през юли 2022 г. Това е единствената българска продукция, която се снима в партньорство между БНТ и филмовата компания “Ню Бояна Филм Студиос”.

С Теодора Духовникова, с която ще ги видим заедно, на екран си партнират и в проекта "Поетите", с който обикалят цяла България и преди Коледа напълниха й зала 1 на НДК. Освен Бахаров и Духовникова там участват и още от любимите имена на българския театър и кино като Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Иван Бърнев и други. Освен този и още много професионални проекти Захари и жена му Диана ги свързва и дългогодишна любов, а двамата често са сочени за пример за здраво и стабилно семейство. Те имат две дечица - Кая и Максим. Бахаров не обича да говори пред медии, още повече за личния си живот, но е споделял, че най-скъпото нещо в живота е семейството му.

Синът му Максим вече упорито върви по стъпките на звездния си татко, а миналата година със съучениците си от френския лицей “Виктор Юго”дори спечели награда за най-добра анимация на “Детска Киномания” с лентата "Как (не) се ходи на училище”. Гордият баща не сдържа емоциите тогава и се похвали с постижението на сина си в личния си профил в социалната мрежа. Максим.

“Синът ми и съучениците му спечелиха наградата за най-добра анимация на “Детска Киномания” с филма “Как (не) се ходи на училище”. Честито. Чудни са ни децата. Дайте им бюджет и ще преобърнат Земята. P.S. Не знаех, че е толкова приятно да се фукаш с децата си из социалните мрежи”, написа Захари.

Успех

Определено в актьорската гилдия отсега залагат, че наследникът на Бахаров ще има звездна кариера, точно като татко си. Припомняме ви, че у нас звездата на Захари изгря с "Дзифт", но всички го обикнаха като Иво Андонов от хитовата кримка "Под прикритие".

Той е един от родните актьори, покорил много върхове не само у нас, но и в чужбина. Сред тях е ролята му в петия сезон на култовия сериал на HBO Game of Thrones ("Игра на тронове"), където играе Лобода - дивак от клана на Ден, герой, описван като свиреп убиец, който никога не взема заложници. Това вероятно е и най-голямата възможност за пробив на Захари, който е първият

българин с участие в мащабната продукция. В края на октомври българският актьор предизвика истински фурор в социалните мрежи, като индиректно се похвали, че ще го гледаме в поредния осми екшън маратон от суперхита „Мисията невъзможна“. Той сподели в профила си във Фейсбук пост на режисьора Кристофър Маккуори: "Всички споделяме една и съща съдба... Марчин Дорочински, Иван Ивашкин, Захари Бахаров. #DeadReckoning". Именно в хаштага Dead Reckoning е новината, защото така ще се казват предстоящата седма и осма част от поредицата – Dead Reckoning част I и част II.

Още на 22 юли 2022 г. „Телеграф“ написа новината с питане дали това наистина е вярно. Все още обаче няма официално потвърждение от „Парамаунт“, които правят филмите, че Бахаров наистина ще е в този проект. Всичко тръгна от снимки през лятото, разпространени из социалните медии от полската звезда Марчин Дорочински и руската кинозвезда Иван Ивашкин.

Двамата са заедно с Бахаров. Мястото е близо до Лондон. Ивашкин е написал: „Поляк, руснак и българин се срещат в британските поля – звучи като начало на забавна история (и тя всъщност е

такава)“. После пояснява, че селфитата са правени по време на втората седмица от снимките на високобюджетен филм и след това е започнала третата. И отново казва, че няма право да споменава името на филма. Припомняме ви, че Бахаров играе и един от основните злодеи в шпионския сериал с Гари Олдман "Куци коне". Лентата се превърна в хитово шпионско криминале по едноименната поредица на писателя Мик Херон, представяна

и на страниците на „Телеграф“. Разказва за британски шпиони, които са сгафили през кариерата си и сега се опитват да се върнат в играта, като спецслужбите ги включват понякога в оперативни разработки.

С три премиери до дни

Бахаров сподели в социалните си мрежи, че предстоят много негови изяви през новата година.

Той написа: „Заради пандемията няколко филма с мое участие се забавиха с година-две и сега всички излизат едновременно. Та следващия месец отвсякъде ще изскачам аз. А именно: 20 януари - “Януари” на Андрей Паунов тръгва по кината. 1 февруари - “Шекспир като улично куче” на Валери Йорданов тръгва по кината. 12, 13, 15 февруари са премиерните представления на “Това не го казвай!” в партньорство с Теодора Духовникова и под режисурата на Явор Гърдев. Slow Horses си е в Apple tv. Извинявам се предварително. Последният да затвори вратата“. Под поста на известния ни български талант заваляха поздравления и еуфория в коментарите от феновете му.

Стана продуцент на брат си

Освен със своята кариера Бахаров се захвана и с тази на по-малкия си брат - Явор, който също е много талантлив, но е луда глава и често е посетител на ареста. Въпреки всичките изцепки на малкия батко му е плътно зад него. За да му покаже правия път, Захари му стана продуцент. Първата постановка, зад която застана, е "Отчаяни съпрузи" с участието освен на Явор и на Бойко Кръстанов и на Даниел Пеев-Дънди. Спектакълът се превърна в хит и цяла година всички зали в страната буквално се пукаха по шевовете. След успеха на постановката Захари продуцира отново тримата таланти. До дни се очаква да бъдат обявени датите за премиера на спектакъла „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ по Ш.Г. Удхаус. Екип на „Телеграф“ се свърза с Даниел Пеев-Дънди, който разкри, че няма търпение за премиерата, тъй като изключително много му пасва самата пиеса. „Много ми харесва новият спектакъл. Много фин хумор ще видят зрителите и деликатно поднесени истини (смее се). Аз и Явор играем икономи. Не искам да издавам повече засега, само ще кажа, че сменяме с него и няколко роли“, казва Дънди.

"Чамкория" - хит в Лондон и Мадрид

Макар да е най-търсеният и скъпоплатен актьор във филмови ленти, Захари остава верен и на театъра. Преди празниците моноспектакълът му "Чамкория" стана хит в Лондон и Мадрид, а у нас за постановката няма места с месеци напред. В първия си моноспектакъл той влиза в ролята на Бае Славе, който коментира хората, нравите, политиката, войните и мнимите герои в тях, България, света и дори Вселената, докато прави поредния курс до Чамкория с омнибуса си. Той така образно описва - с хумор и добронамереност - останалите персонажи, главно пътници от омнибуса и колеги шофьори, всекидневни случки и исторически събития, че всичко преминава като филм в съзнанието на зрителя.
Между остроумните наблюдения и разсъждения за човечеството и света мъдрецът - "тарикат" от Банишора, си "прави сметката" - съобщава като постижение пристигането на всеки нов пътник, кахъри се, че парите все не стигат, въпреки че работи като роб, за да изхранва пет гърла - себе си, жена и три деца. Режисьор е Явор Гърдев, с когото работи и по новата пиеса.