С вечернята още в неделя на Сирни заговезни започва официално Великият великденски пост, но народът си го отбелязва от понеделника, 18-и март. Постът е преди всичко духовно пречистване, но то става и чрез това, което хапваме. Затова потърсихме рецепти за постни гозби в dveri.bg.
Пататник
Необходими продукти:
- 5-6 картофа
- 1 глава кромид лук
- сол
- джоджен
- олио
- пресен лук или магданоз
Начин на приготвяне:
Обелват се и се настъргват 5-6 средно големи картофа, 1 средна глава кромид лук, посолява се и се прибавя две щипки с трите пръста джоджен. Пече се в тиган с малко олио върху котлон с капак или в тавичка на фурна. Обръща се, като се добавя малко олио в тигана, за да се изпече и горната страна. Сервира се украсен със стръкчета пресен лук или магданоз. Ако не е пост, може да се прибави едно яйце, а изпечен вече, пататникът може да се поръси с натрошено сирене.
Вегетариански пай
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. леща - сварена и отцедена
- 4-5 гъби
- 1 морков
- 1 стрък пресен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.ч. нарязан пресен спанак
- 1 с.л. пресни подправки по избор
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, черен пипер - на вкус
- 1/2 ч.ч. доматено пюре
- 3 с.л. зехтин или олио
За заливката от постно картофено пюре:
- 5 картофа, сварени и топли
- 4 с.л. зехтин или олио
- 2 с.л. вода
- сол, индийско орехче и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се нарязват и задушават в 2 с.л. горещ и овкусен със скилидката чесън зехтин (олио), към тях се прибавят наситнените моркови. След омекването им се добавят червеният пипер, нарязаните пресен лук и спанак, разбъркват се и сместа се маха от котлона. Овкусяват се с подправки по желание и смесват с варената и отцедена леща. Фурната се загрява на 200 градуса. Тава за печене се намазва с мазнина и в нея се разстила зеленчуковата смес. Отгоре се нанася тънък слой от доматено пюре, леко се поръсва със зехтин (олио) и запича за около 15-20 минути.
Подготвя се картофената заливка: топлите картофи се намачкват на пюре, ако е необходимо, се добавя малко вода. Поръсват се с подправките и на етапи се добавя зехтин или олио, като се бърка непрекъснато. С постното картофено пюре се покрива зеленчуковият пай и отново се връща във фурната да се запече - само отгоре за още 10-15 минути, до златисто. Поднася се топло или студено, поръсено с пресен лук и още малко червен пипер, по желание.
Ориз с праз и сини сливи
Необходими продукти:
- 400 г ориз
- 400 г праз лук
- 150 г кромид лук (около 1 глава)
- 150 г пресни домати (около 1 домат)
- 100 г сушени сини сливи (1 пакет)
- 140 г олио
- сол, черен пипер – на вкус
- вода
Начин на приготвяне:
Сушените сливи се накисват в хладка вода да престоят половин час. Леко се запържва оризът за 2-3 минути. Отделно се задушават кромид лукът и доматите. Към тях се прибавя запърженият ориз. Добавя се 1,2 л вода – топла. Праз лукът се нарязва на парчета около 3 см, дели се на половинки. Добавя се по-накрая. Последни се прибавят сините сливи (цели). Пече се 40 минути във фурна на температура 160-180 градуса.
Баница със задушени зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 пакет одрински кори
- 1 пакет замразени зеленчуци по избор (може и пресни)
- 1 ч.ч. сварен ориз
- маслини без костилки
- олио
- подправки (чубрица, черен пипер, къри)
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се задушават до омекване, прибавя се готовият ориз (или се слага суров и се приготвя заедно с тях). Добавят се маслините, нарязани на ситно, сол и подправки. Всичко се задушава до готовност. Баницата може да бъде вита или редена, в моя случай е на пластове - една кора, плънка и накрая се реже на големи квадрати. Маже се с олио и се залива с малко гореща вода, за да поеме между корите. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност. След изваждане се напръсква с малко гореща вода, за да омекнат корите, и се задушава с кърпа.
Спагети с доматен сос и грах
Необходими продукти:
- 1 пакет спагети
- 1 кутия грах (300 г)
- 500 г смлени домати
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- зехтин
- сол, риган, черен пипер, чубрица
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват за кратко, не повече от 4-5 минути. Сосът се приготвя, като първо се задушават нарязаните на дребно лук и чушка. Към тях се прибавя грахът, а малко по-късно и доматите със солта и зехтина. Оставя се да ври около половин час. Към края на варенето се прибавят сухите подправки.