0

О т прастари времена предците ни са гадаели какво ще се случи следващата година навръх зимното слънцестоене, а по-късно на Бъдни вечер.

Правели го с помощта на огън, въглени и различни предмети. Най-популярните предсказания са по паричката в питката. Обикновено тя е сребърна. Смята се, че най-добре е да се падне в парчето, отредено за къщата или за Богородица. Тогава идната година е добра за всички в този дом и много плодородна, смятали са предците ни.

Място

На място, където не може да пламне пожар, обикновено зад ралото, се оставят живи въглени, като всеки един от тях се нарича на нещо – на зърното, на картофите, на прасетата, на кравата, на кокошките, на други животни и култури. И ако въглените са добре изгорели и са се превърнали на пепел на сутринта, то годината и нещото, на което са наречи, ще бъдат плодородни, реколтата ще е изобилна и животните ще имат много малки. Но ако един или всички въглени са почернели и на се се превърнали в пепел, нещата не са благоприятни.

По въглени се гадаело и за времето на следващата година. По същия начин се наричат въглени на всеки един месец и ако се превърнат в пепел, значи времето ще е подходящо и благоприятно за характерните за периода дейности.

Едно от най-любопитните гадаения се прави с лук и сол. Стопанката на дома трябва да разреже глава лук и да вземе от нея 12 люспи. Всяка люспа поръсва с малко сол и я нарича на определен месец. Оставя люспите на скришно място в къщата, най-често на тавана или дори на покрива. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, значи съответният месец ще е плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще сух, студен и неплодороден.

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата. Пепелта от бъдника в огнището и сламата от и край масата не се изхвърлят. Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите, гласят други популярни поверия.

Време

На Бъдни вечер се гадае и какво ще е времето следващата година. Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните селскостопански култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината. Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много. Ако времето е мъгливо, времето през годината ще е объркано, с много слани и ненужен вятър.