0

О т 9 до 11 юли 2024 г. – на среща на върха във Вашингтон, отбелязваща 75-ата годишнина на НАТО, лидерите на 32-членния алианс ще обсъдят начини за коригиране на техните дългосрочни планове и стратегии, за да противодействат на по-агресивна Русия. 

История

Основана през 1949 г. като опора срещу Съветския съюз, Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО) остава седемдесет и пет години по-късно стълбът на военното сътрудничество между САЩ и Европа.

С ВСЕОБЩА ПОДКРЕПА: Марк Рюте е новият шеф на НАТО

Един разширяващ се блок от съюзници се съсредоточава върху възпирането на руската агресия през последните години, но също така пое широк набор от мисии след края на Студената война, много от които далеч извън Евроатлантическия регион, в страни като Афганистан и Либия. 

Заплаха

Руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. разтърси архитектурата на сигурността на Европа и предизвика основна преоценка на външните политики и отбранителните ангажименти на членовете на НАТО. Заплахата от Русия накара някои дългогодишни партньори в НАТО, а именно Финландия и Швеция, да поискат пълноправно членство. Финландия се присъедини към алианса през 2023 г., а Швеция през 2024 г.

Междувременно алиансът очаква и новия си генерален директор - бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

Той призова за подкрепа на Украйна и международното сътрудничество в последното си обръщение на този пост към сънародниците си миналата неделя, съобщава АП.

The Telegraph: На Украйна ще бъде казано, че е твърде корумпирана, за да се присъедини към НАТО

"Изключително важно е страната ни да бъде вградена в Европейския съюз и НАТО. Заедно сме по-силни, отколкото сами. Особено сега", каза той от офиса си в Хага. Рюте изтъкна, че именно войната в Украйна е причина да се насочи към международен пост. 

На 75-ата юбилейна среща на върха във Вашингтон се очаква НАТО да предложи на Украйна нов щаб за управление на военната й помощ, гаранция за дългосрочния ангажимент на алианса към сигурността на страната, която беше обявена за „мост“ към евентуалното членство на Киев, съобщава New York Times.