0

В ъв всички спортове има куриозни моменти. Някои от тях са изцяло смешни, а други са смешни за всички останали, но не и за потърпевшите състезатели. А има и такива, които могат да кандидатстват направо за вписване в Книгата на рекордите на Гинес. Тук и сега ще направим опит да припомним някои от тези наистина невероятни гафове и куриози от света на футбола, които изстрелват героите в тях направо върху първите страници на спортните вестници и в челните новини на световните агенции и телевизии.

Футболният отбор на „Болтън Уондърърс“ съвсем не е сред грандовете и запомнящите се футболни отбори на Великобритания. И ако се съди по класирането на отбора в момента, това едва ли скоро ще стане. Но въпреки незавидното си положение в класирането на една от долните футболни дивизии на Албиона клубът на „Болтън“ все пак успява да се прочуе. Това се случва благодарение на един от неговите централни нападатели - нигериеца Виктор Адебойехо. С мощната си физика той е сред надеждите на своя клуб да го изпрати отново в по-престижната футболни групи на Англия. Дали това ще стане, не е много ясно, но със сигурност е ясно, че африканският футболист се превърна в истинска звезда благодарение не на футболните си имения и на вкараните голове, а на една съвсем друга много шантава случка. По време на срещата на „Болтън“ с „Чарлтън“ от първенството на Първа дивизия на Англия Виктор е обхванат от страхотен порив за кихане. И той кихва на терена. След което изведнъж се хваща за кръста и се свлича на земята. Какво се случва? Контузия ли е получил? Лекарите на отбора бързо тичат през терена към футболиста, който се държи за гърдите. А дали не е прекарал инфаркт?

Носилка

Нигериецът е изкаран на носилка от терена и е откаран веднага в болница. Там след направените основни прегледи лекарите успокояват футболиста и съотборниците му, че няма причина за безпокойство. Просто кихавицата на Виктор е била толкова мощна, че е причинила контузия на гърба. „Виктор е силно момче и даже и кихането му е силно и това е причинило контузия на гърба му“, оповестява пред медиите мениджърът на „Болтън“ Иън Еват. Самият футболист, след като идва на себе си, споделя, че докато кихал, почувствал силно пукане между ребрата и след това изведнъж бил пронизан от остра болка, все едно някой забил нож в гърдите му. Той също помислил, че прави инфаркт и че това са последните минути от живота му. За щастие цялата тази ситуация завършва с хепиенд. Виктор Адебойехо е жив и здрав, но неговият „Болтън“ все още няма шанс да се изкачи в по-горната дивизия на английския футбол. От цялата работа остава само минутната слава на нигериеца и присъствието му, макар и за кратко, в най-четените новини на световните спортни телевизионни предавания и в челните заглавия на най-престижните печатни футболни издания.

И ако случилото се с нигериеца може да се определи като куриоз, то как ли би трябвало да се отбележи случката с нападателя на английския гранд „Арсенал“ Габриел Магаляеш. Миналата година по време на мач, след сблъсък с вратаря на „Брайтън“ Роберт Санчес, той губи зъб. Дотук нищо кой знае какво. Сблъсъците между нападател и вратар водят и до подобни неща понякога. Да, обаче има една тънка подробност. Година по рано в срещата срещу същия отбор Габриел, при сблъсък с друг играч на противника, отново губи друг от зъбите си и напразно дълго и упорито го търси в тревата след края на мача.

Балъци

Публична тайна е, че една немалка част от футболните клубове в света участват в черно тото. При това го правят с желание и често зад гърба на треньорите и ръководителите на клубовете си. Има обаче и такива черни овце, които не само че не искат да участват в уговорени срещи, но и правят всичко възможно, за да провалят договорения резултат, дори с риск за собствения си живот. Подобна любопитна ситуация се разиграва в първенството на Гана на среща между отборите „Интер Алайс“ и „Ашоти Голд“, при това от последния кръг. Футболистът на „Интер“ Хашмин Муса научил, че срещата е включена в черно тото и трябва да завърши 1:5 за гостите. Още преди мача той казал на треньора си, че е против това и ако бъде пуснат на терена, ще направи всичко възможно, за да провали договорката. Въпреки това треньорът проявява инат и го пуска. Към края на мача резултатът е такъв, какъвто трябва да бъде. В този момент обаче се намесва Муса, който набързо си вкарва два автогола, с което проваля уговорката на черното тото. Какво се е случило след края на срещата с този футболист, историята мълчи.

Пазарлък

Една от темите в световния футбол е, че футболистите все повече се превръщат в стока, за която мениджърите се пазарят все едно са на Капалъ чарши. Това, което става малко на север от нас обаче, бие всякакви рекорди. Втородивизионният румънски клуб „Виторул“ от Търгу Жилу се споразумява и купува камерунския нападател Азиз Нджой Нжифакуе срещу два метални контейнера. Това е цената, която бившият му отбор иска за нападателя, за да го преотстъпи. Оказва се, че металните контейнери били необходими на този отбор да ги използва вместо съблекални за играчите си. Любопитното в случая е, че самият Азиз, който очевидно няма изобщо думата в този пазарлък по махленски, не е някой пропаднал играч. В предишния сезон, преди да бъде изкаран на пазара, той вкарва за бившия си отбор цели 44 гола. И в замяна на това е разменен срещу някакви си метални сандъци. Как да не го ожали човек?!

*Следва продължение...