0

Н аказан селски поп започна да проповядва из столичните молове и дискотеки. Той изслушва проблемите на хората, а когато се налага, и ги изповядва и ръси със светена вода и елей. В търговски център на „Цариградско шосе“ възрастният мъж се заприказва с една жена, след това й прочете молитва за здраве и я поръси със светена вода. Накрая получи пари за стореното. Човекът в расо обясни пред „Телеграф“, че е пътуващ проповедник, а за услугите си действа на принципа кой колкото даде.

Интрига

„Казвам се Петър Петров и служих в село Стежeрово, Плевенско, откъдето съм и родом. Бях на работа като свещеник от 1982 г. до 2004 г.“, изповядва се духовникът. По думите му отговарял за 4 села, където кръщавал младенци, женел влюбени, погребвал старци. Обяснява, че му спретнали интрига, че не продавал свещите на митрополията в Свищов. И така една заран владиката го натирил. Оттогава кръстосвал цялата страна и свързвал двата края с четене на молитви. Предлагал и църковни календарчета, шишенца със светена вода и малки иконки. „Движа се на стоп. Вярно е, че искам пари за молитвите, които чета. Само малка част от събраното използвам за прехрана, другото давам за болни хора. Едни момчета веднъж ме качиха на стоп, после разправяха, че съм бил поп менте, ама това не е вярно – просто нямам църква, дето да служа“, въздъхва човекът. След разжалването по канона имал право да служи на гробища и на частни служби тип водосвети, панихиди.

Дискотеки

„Тази жена, с която ме видяхте да беседвам в мола, ми каза: „Ех, отче, отче, късмет, че те срещам.“ Заприказвахме се и ми сподели, че й предстои тежка операция на главата. Казах й, ако иска, да помоля Бога за нейно здраве и тя благоволи. Прочетох й молитва към Свети Пантелеймон и една друга, която е към Иисус Христос и се казва преди операция“, казва Петър. Не крие, че в големия град се е случвало да ходи на греховни места като клубове и дискотеки в Студентски град. Той вече е познат и в социалните мрежи. Някои го хвалят, че е тръгнал с Библия сред хората, но други го наричат „фейк попа“ (фалшив поп, авт.бел). Основно го съдят, че послъгвал, че уж е тръгнал за някъде на стоп, само и само да чете молитви на шофьорите срещу катастрофи. Накрая не пропускал да им поиска пари. „Не карам никого насила. За мене всеки човек е църква, защото Бог е навсякъде и у всеки – и в колата, и в мола“, казва свещеника.

*Цялата история на пътуващия поп четете в приложението на вестник "Телеграф" - „Чудеса и Вяра“ в сряда, 23 ноември.