0

Д омашните бонбони са много вкусни и в повечето случаи се приготвят изключително лесно, стават сравнително бързо. Но най-вече дават свобода на кулинарното въображение, защото всеки може да ги направи по свой вкус, най-вече украсата. Ето няколко идеи от supichka.com.

С овесени ядки

Необходими продукти:

  • 100 г обикновени бисквити
  • 60 г краве масло
  • 4 с.л. овесени ядки
  • 6 сушени кайсии
  • 2 с.л. мед
  • 20 г (1 с.л.) ром
  • 50 г орехи
  • 1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Нарязвате кайсиите на дребни парченца и ги заливате с рома за около 15 минути. (Може да ползвате и други сушени плодове, например стафиди. Важно е сушените плодове да бъдат нарязани на дребни парченца, за да нямате по-късно проблеми с оформянето на домашните бонбони.) Изсипвате бисквитите в кухненски робот и ги смилате. Ако нямате кухненски робот, може да счукате бисквитите в хаванче. Към счуканите бисквити добавяте омекналото масло и меда. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. След това добавете и останалите продукти, като предварително сте нарязали орехите на дребни парченца. Ако предпочитате може да смелите и орехите, но в такъв случай няма да се чувствате хрупкавите парченца орехи. Разбърквате всички продукти до получаване на хомогенна смес. От нея оформяте топчета с желаната от вас големина. Бонбоните на снимката са оваляни в ситно нарязани орехи. Може да ги оваляте в кокосови стърготини или пък да им направите шоколадова глазура, или пък нещо друго, ако ви хрумне.

Шоколадови

Необходими продукти:

  • 130 г обикновени бисквити
  • 60 г краве масло
  • 100 г шоколад
  • 1/2 ч.ч. лешници
  • 1/2 к.ч. стафиди
  • 1 с.л. ром
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.ч. пудра захар

За глазурата:

  • 100 г шоколад
  • 1 с.л. краве масло
  • какао и пудра захар по желание

Начин на приготвяне:

В кухненски робот или блендер смилате напълно бисквитите и шоколада, а стафидите нарязвате на ситно и заливате с рома и да омекнат за 10 минути. В купа разбърквате смлените бисквити и шоколад с всички останали съставки. Най-добре е да разбъркате сместа с ръка, за да се размесят и разпределят всички продукти равномерно. С влажни ръце оформете бонбони.

За глазурата разтопявате на водна баня шоколада заедно с маслото и потапяте всеки бонбон в готовата смес, след което ги нареждате (най-добре върху скара) на хладно, за да изсъхнат и стегнат. Част от тях може да оваляте по желание и в пудра захар, но имайте предвид, че стават доста сладки.

Можете да оваляте шоколадовите бонбони в смлени сурови ядки, или пък в кокосови стърготини, или пък в нещо друго, което на вас ви се вижда по-подходящо и по-вкусно. Бонбоните на снимките са оваляни в пудра захар и какао.

Постни

Необходими продукти:

  • 2 с.л. тахан халва
  • 2 с.л. мед
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/2 ч.ч. овесени ядки
  • 1/2 ч..ч. пшеничен зародиш
  • 1/2 к.ч. кафява захар

Начин на приготвяне:

Оставяте меда да омекне и добавяте към него тахана. Смилате орехите, а стафидите нарязвате на дребно, заедно с пшеничния зародиш, овесените ядки и канелата ги изсипвате при меда и тахана. Разбърквате всичко много старателно, като е най-добре да направите това с ръка, за да могат съставките да се смесят добре. Получавате нещо като тесто. Оставяте за десетина минути в хладилника. След като сместа е стегнала я извадете от хладилника и оформете бонбони. Овалвате ги в кафява захар и отново ги приберете в хладилника до тяхното сервиране.

Рафаело

Необходими продукти:

  • 400 мл кондензирано мляко
  • 200 г кокосови стърготини
  • 4 с.л. захар
  • 60 г краве масло
  • 1 ванилия
  • 50 г бадеми

Начин на приготвяне:

В дълбок съд с незалепващо покритие изсипвате кондензираното мляко, към което добавяте маслото, захарта и ванилията. След като сместа заври към нея добавете и кокосовите стърготини и бъркайте непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти и заприлича на кокосово тесто. Бъркайте старателно, защото в противен случай сместа може да загори. След като се сгъсти я свалете от котлона и изчакайте да изстине. От нея оформете кръгли бонбони с ръце, като в центъра на всяко едно топче сложете по един бадем. Оформените бонбони съхранявайте в хладилник. За да бъдат вашите кокосови бонбони по-рошави и по-симпатични може да ги оваляте в кокосови стърготини, както са приготвени и бонбоните на снимката.

Бананови с фъстъчено масло

Необходими продукти:

  • 2 банана
  • 1 к.ч. фъстъчено масло
  • 100 г шоколад

Начин на приготвяне:

Избирате тъмен шоколад, а най-добре е да ползвате шоколад за готвене. Начупвате го на парчета и го слагате в чаша или купа, която поставяте в тенджера с вода на котлона, за да разтопите шоколада на водна баня. Докато шоколадът се разтапя, нарязвате бананите на колелца и слепвате две по две банановите колелца с фъстъчено масло. Слепените бонбони нареждате в чиния или тава, в която сте поставили хартия за печене. Заливате и намазвате всеки бананов бонбон с разтопения шоколад. Като вкус идеално ги допълват начупени или смлени сурови ядки. Оставяте за около час в хладилника, за да стегне шоколадът. Украсата може да е по ваш избор.

Веган енергийни

Необходими продукти:

  • 100 г сурови бадеми
  • 100 г сурови лешници
  • 15 фурми
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. канела
  • 2 с.л. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Най-добре е да накиснете ядките във вода за няколко часа, така бонбоните ще станат много по-меки и по-сочни. Почистете фурмите от костилките. Изсипвате накиснатите ядки заедно с почистените фурми и меда в блендер и ги смелете, но не до гладка еднородна каша, а докато ядките станат на много ситни парченца, така парченцата ядки ще се чувстват и в самите бонбони. От сместа оформете бонбони с желаната от вас големина. Половината от тях оваляйте в канела, другата половина в кокосови стърготини. Друг вариант е да оваляте суровите веган бонбони в какао.

Солени със сирене

Необходими продукти:

  • 300 г сирене
  • 5 смокини или плодове от сладко от смокини
  • 1/3 ч.ч.орехи

Начин на приготвяне:

Сиренето рябва да е твърдои. В купа го натрошавате. Смокините нарязвате на ситни парченца, които добавяте към сиренето. Добавяте и 1-2 супени лъжици от сиропа на сладкото. Разбърквате, за да се смесят съставките, след което оформяте топчета с големината на череша. Приготвените топчета прибирате за два-три часа в хладилника, за да стегнат. Готовите солени бонбони със сирене овалвате в смлените орехи. Готовите солени бонбони могат да бъдат сервирани още на момента, но ако ще ги сервирате по-късно, то ги съхранявайте в хладилник. Стават както за леко самостоятелно похапване, но особено подходящи са като предястие.