Т радиционни за различни европейски региони ястия намираме на supichka.com.
Сирене по шопски
Продукти:
- 2 яйца
- 100 г сирене
- 1 домат
- 1 ч. л. краве масло
Приготвяне:
На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна. След като сложите гювечето във фурната, я включвате на 200 градуса и печете 20 минути. След като минат двайсетина минути, вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето отново във фурната и печете, докато яйцата станат готови. Ако сте любители на лютото, заедно с яйцата добавете и една люта чушка. Преди сервиране поръсвате сиренето по шопски с червен пипер.
Английска закуска
Продукти:
- 4 яйца
- 2 наденици
- 50 г бекон
- 200 г варен боб
- 3 с. л. доматено пюре
- 4 филии хляб
- 1/4 ч. л. черен пипер
Приготвяне:
Ето един вариант на английската закуска. Беконът трябва да е много тънко нарязан, бобът може да е сварен от консерва или пък сварен от вас и отцеден от водата, а може да е и консерва боб с доматено пюре. Разбърквате боба с доматеното пюре, добавяте и половин чаена лъжица сол и черния пипер и разбърквате. Сгорещявате тиган и запичате бекона, докато придобие златист цвят. Разпределяте го в две чинии, след което в тигана добавяте 1 супена лъжица олио и изпържвате наденичките. След наденичките идва ред на яйцата. Изпържвате ги в същия тиган до желаната от вас степен. Накрая изпържвате и филийките и разпределяте всички съставки в две порции. Сервирайте английската закуска с английски черен чай.