0

Н АСА реши да прати ракета до митичната планета на боговете, известна в древните шумерски текстове като Нибиру.

Ако всичко върви по план, ракетата трябва да тръгне от Земята на 10 октомври 2023 г. и след 6 години да стигне до митичното място на боговете. Ако нещо се обърка, то нещата ще бъдат отложени за 2024 г. Но това ще е последното най-добро време, за да стигне човечеството до източника на древните митове.

Психея

Само преди дни, в самия край на октомври, НАСА официално съобщи, че форсира програмата за изследване от близо на най-големия обект от познатите ни в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Става въпрос за Психея. Това е най-тежкият от известните ни астероиди. Смята се, че всъщност той е ядро на изчезнала планета. Радарните изследвания на Психея показват, че основно астероидът се състои от желязо и никел, а това се смята, че са основните елементи и на земното ядро. Тоест, изследвайки Психея, НАСА все едно изучава директно ядрото на нашата планета, без да пробива сонди до него (които засега технически са невъзможни). Диаметърът на този астероид е 252 километра. Има спорове дали Психея е ядро на несъстояла се планета, която така и не е успяла да бъде завършена. Или пък (най-вероятно) е била въпросната митична дори в научните среди планета Нибиру, разположена между Марс и Юпитер, която се е сблъскала с друго небесно тяло и е дала началото на астероидния пояс. Тези размери на Психея дават основания да се смята, че ако теорията за ядрото е вярна, то планетата е била с размерите на днешния Марс.

След като НАСА съобщи, че догодина през октомври ще изстреля ракета към Психея, уфолозите от цял свят припомниха, че това най-вероятно е планетата на боговете от древните шумерски текстове, откъдето според митовете са дошли на Земята анунаките, а може би и самото човечество.

Според някои уфолози различни извънземни раси са водели и още водят война за планетата ни, а според други ставало въпрос за различни фракции на една раса, която древните хора възприели като богове. Едните искали да унищожат човечеството, а другите точно обратното - пазели ни. Една от теориите е, че хората са наследници на извънземните от расата, която е загубила войната. Битките на извънземните стигнали до ужасяващ край и унищожаването на планетата Нибиру, която била разбита на по-дребни парченца. И най-вероятно едно от тях е въпросният астероид Психея.

Удар

Независимо каква е историята на Психея, то НАСА обяви, че изследването на този астероид ще има множество посоки. Освен проучване на състава му и евентуална информация за формирането и на земното ядро или пък тук става въпрос (както в древните шумерски митове), че това е разтопен метал. Ще се провери дали подобен астероид може да бъде използван за нуждите на промишлеността на Земята. Смята се, че освен желязо и никел космическата скала може да съдържа и злато, което я прави направо скъпоценна цел. Според някои оценки ядрото му се оценява на 10 000 квадрилиона щатски долара, казано на по-разбираем език, това са 10 000 милиона милиарда долара. Достатъчно зашеметяваща сума. Затова НАСА плаща едва $3 млн. на проекта за Психея, останалото се поема от частни и обществени компании и фондове, които се надяват някога да възвърнат многократно парите си.

Двигателите, с които ракетата ще лети към астероида, също са революционни. Те използват слънчеви панели и енергията от тях се преобразува в електрическа.

И все пак една от основните задачи на този проект е да се получат достатъчно данни как да бъде прекратен евентуален сблъсък между опасни астероиди и нашата планета. НАСА пак започна да се готви за края на света при удар с астероид, който може да унищожи цивилизацията в познатия ни вид, казаха уфолозите.

Апофис

След като бе потвърдена прогнозата, че на 13 април, петък, 2029 г. Астероидът 99942 Апофис ще бъде в голяма близост, но няма да удари Земята, каквито бяха първоначалните данни, то сега НАСА очаква следващото преминаване на това небесно тяло да бъде на 12 април 2068 г. Прогнозите засега са, че не би трябвало да се стигне до сблъсък, но космическата агенция е решила да се подготви за този и други случаи, когато Земята наистина ще има нужда от небесна закрила. Още повече, че не е на сто процента сигурно дали Апофис няма да нападне планетата ни след 46 години. Може да се удари с друго небесно тяло, както често се случва в Астероидния пояс. Някои учени от НАСА, както и хора от екипа на Илон Мъск са скептични, че Апофис няма да ни засегне през 2068 г. или по-рано. Астероидът Апофис е открит през 2004 г. Дълъг е около 450 метра (малко над Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и доста над Айфеловата кула в Париж) и е три пъти по-голям от метеорита, убил динозаврите преди 65 млн. години. Хората на Илон Мъск предупредиха на няколко пъти през последните години, че Апофис увеличава скоростта си. Астрономи от обсерваторията на Хаваите потвърдиха, че това е така и се случва благодарение на увеличената радиация на небесното тяло, а това означава, че не можем с абсолютна точност да изчислим траекторията му. Последваха преизчисления и бе поправена датата, на която се очакваше контакт между планетата ни и астероида. Преди се смяташе, че той ще доближи Земята през 2029 г., но няма да ни блъсне, а само ще мине и замине. Нови теории обаче го пращат директно в планетата ни.

От НАСА сериозно реагираха и казаха, че според техните многократни изчисления, проведени от независими групи учени, това няма да се случи нито през 2029 г., нито на по-вероятната дата 12 април 2068 г. Все пак от космическата агенция успокоиха неверниците, че те имат достатъчно време да подготвят мисия срещу Апофис. НАСА сериозно разработва програма за реакция на евентуални сблъсъци с астероиди и тази година на няколко пъти се видяха резултати от нея. Имаше кацане на астероид, после един бе ударен и разпилян на по-малки парчета, чиято траектория се промени.

Проблемът с траекторията на Апофис обаче не е от днес. През април 2008 г. първо германските, а след това и световните медии разпространиха историята на Нико Маркард - тогава 13-годишен ученик от Германия, който твърди, че е открил грешка в изчисленията на НАСА. Според него вероятността Апофис да улучи Земята е 1 към 450 (100 пъти по-голяма от оценката на НАСА) заради вероятността от сблъсък с изкуствен спътник на Земята при преминаването на астероида покрай нея. След време от Европейската космическа агенция (ЕКА), а после и от самата НАСА потвърдиха тази теория. Оттогава почти всяка година има преизчисление на траекторията на астероида.

Китайците също се включиха в темата. Те дори предложиха астероидът да бъде отклонен, за да премине на безопасно разстояние от Земята, като се използва космически апарат със слънчево платно - нещо като в новите епизоди на „Междузвездни войни“, където летят с подобни платна, улавящи космически или звездни лъчи.