0

П ъдпъдъкът е потайно пиле. Не го знаеш откъде идва, не го знаеш накъде отива, не знаеш и кога. Някои казват, че не се знае и как всъщност изглежда, защото, както е известно, пъдпъдъкът е измислил камуфлажа. То май е и единственото пиле, което има домашно възпитание - щом нагазим в стърнищата, и то веднага ни съобщава името си - Пъдпъдък! Пъдпъдък! Но го прави подигравателно - не съм чул някой в отговор да му извика името си и то да дойде да се запознаят.

Най-мрази да се целува с кучета - щом усети влажната им муцуна над себе си, веднага излита. Много е праволинейно - в полет винаги внимава да лети по азимута, а не е каквито ги има да кръшкат и шикалкавят. Принадлежи към уважаваното семейство на кокошките, но единствено от всички тях е страстен пътешественик - зимата прекарва в Африка.

Авторът

Франция

Там обаче има повече проблеми, отколкото у нас - ловят го с мрежи, скубят го и го кормят, после го редят в качета и го продават във Франция. Там нито един ресторант не може да просъществува и ден, ако не сервира пъдпъдъци. Това е свързано с вярата на французите, че прословутата им сексуална потентност се дължи на пъдпъдъците. А какво е французинът без славата си на Дон Жуан? Ето защо французите са така загрижени да не бием твърде много пъдпъдъци. А най-добре - въобще да не ги бием, както се чува напоследък, че настояват. Да си идват тук пъдпъдъците по Виа Понтика и Виа Аристотелис, да си пеят из стърнищата и люцерните, из кощрявите и паламидите, да се угояват и наедряват, и после - по живо - по здраво към африканските качета и френските трапези...

Ценности

Само че това - за сексуалната потентност, го знаем и ние. Не че имаме нужда де - просто информативно. Такива хора сме просто - каквото си имаме, си ни стига напълно и даже ни е много. Така е и с пенсиите, и със заплатите, и със социалните придобивки, и със здравето, и със секса. Колкото ни е по-тясно около врата - толкова ни е по-широко сърцето! Корморани ни изядоха не само рибата, но и плувките са на път да довършат - ние ги забранихме, Европата така е казала. Дивите котки довършиха кокошето поголовие по села и паланки - ние ги не пипаме, те са европейска ценност. Да има как да изпратим барем един вагон с тая озъбена ценност някъде из Европата, та като пропищи орталъкът, да им дойде акълът...

Суджук

Но да се върнем на пъдпъдъка. През миналата година в първия месец на новия сезон отстрелът вървеше много статистически. Където паднат едно-две пиленца, ловците ги носят по къщите да ги показват на децата, като в Скутаре например. Където са повече, като в Цалапица да кажем, сбират мас от пъдпъдъци - много била фармацевтична, за всякакви болежки помагала. Та там спешно търсят от старите трилитрови буркани, за да има де да я съхраняват. В Белащица пък на откриването бяха поканили имитатор на птичи гласове, та да им напомни песента на пъдпъдъка, че младите не я били чували. Най-възрастните ловци пък споделиха позабравената рецепта за суджук от пъдпъдъче и телешко, едно към едно - един пъдпъдък и едно теле. Засега за повечето от нас телето е проблемът.

Календар

След откриването на сезона за лов на прелетен дивеч на 12 август на пъдпъдък и гургулица се ловува от втората събота на август до 30 ноември, на гугутка - от втората събота на август до 31 декември, на гривяк - от втората събота на август до втората неделя на февруари, на горски бекас и обикновена бекасина - от втората събота на август до последния ден на февруари, на скорец, сврака, сива врана, посевна врана и чавка - целогодишно.