0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат също нестандартни хрумки за приготвяне и хапване, още на bonapeti.bg.

Мармалад от маслини

Продукти:

- 300 г маслини каламата без костилки

- 150 г зелени маслини без костилки

- 270 г захар

- 80 г мед

- 1 ябълка (сорт „Грени Смит“)

- 1 лимон

Приготвяне:

Маслините се слагат в касерола, заливат се със студена вода и се кипват. Варят се 1 минута и след това се отцеждат. Това се прави още два пъти, за да се обезсолят добре. Захарта се смесва с 350 мл вода и лимона, нарязан на много тънко. Кипва се и се готви 10–12 минути. Течността се прецежда, а лимоните се притискат добре, за да се изцедят. Маслините се смесват със сиропа, меда и обелената и нарязана на кубчета ябълка. Сместа се вари 15–20 минути, охлажда се и се пюрира на едро. Поднася се с хляб и сирене.

Лучена шарлота

Продукти:

- 4 глави лук

- 10–12 филии хляб за тостер

- 300 мл прясно мляко

- 200 г сирене грюер (или балкански кашкавал)

- 50 г краве масло

- 2 с.л. царевично нишесте

- 1 щипка индийско орехче

- сол и черен пипер на вкус

- краве масло за намазване по желание

Приготвяне:

Лукът се реже на полумесеци и се готви на много тих огън в маслото, докато започне да се карамелизира. Налива се млякото и се оставя на огъня за още 10–15 минути. Добавя се нишестето, разтворено в малко студена вода. Готви се, докато течността се сгъсти. Дърпа се от котлона и в сместа се слагат настърганото сирене грюер, сол, черен пипер и индийско орехче. От една от филиите се изрязва кръг с ринг, а останалите се нарязват на триъгълници. Запичат се в тостер или във фурна, докато станат златисти. По желание се намазват с масло. Хлябът се подрежда във форма за печене, като кръгът се слага в средата на дъното. Около него се редят триъгълници, като се покриват и стените. Трябва да остане хляб за покриване. Лучената смес се изсипва във формата и се завършва с останалите филии. Шарлотата се пече 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Обръща се и се сервира, докато е още топла.