0

В се повече жени се наемат да ескортират бежанци през територията на България, за да не бият на очи. Това разкри след провеждането на спецакцията „Хавала“ говорителката на главния прокурор Сийка Милева. По информация на „Телеграф“ тарифата за прекарване на бежанец от шофьорка е 5000 евро.

Мацките, които се наемат от трафикантите, използват малки автомобили, предимно от масовия среден клас. Колите в повечето случаи са си техни лични. За услугата общо всеки мигрант заплаща такса от 10 000 евро и тя се смята за ВИП. Половината от сумата прибира шофьорката, останалото е за организатора на канала. В кола се качват до трима души пътници, а жената шофьор необезпокоявано ги превозва по магистралите „Марица“ и „Тракия“ от турската граница до сръбската. Там биват поемани от каналджиите, за да ги изведат извън пределите на страната.

Разплащания

Разплащанията стават през т.нар. система „Хавала“, дала името и на българската спецоперация. Системата позволява прехвърлянето на парични средства посредством т.нар. хавалдари, които се намират предимно в Истанбул. Те са гаранти, че услугата по прехвърлянето през границата ще бъде платена. Този вид разплащания са много популярни в арабския свят и затова неслучайно се използват и за обмен на пари между отделните участници в т.нар. Балкански път. Хавалдарите в Истанбул имат свои хора в София, които поддържат връзка по трасето със свои колеги във Виена и Берлин. Щом бежанецът бъде прехвърлен на наша територия той дава на посрещача си съответния код, с който доказва, че е дал пари кеш. Посрещачът се свързва с изпращача и дава знак, че всичко е точно. Тогава парите тръгват между отделните хавалдари, за да стигнат до крайния получател – извършителят на услугата – незаконен трафик на мигранти за Европейския съюз.

Схемата "Хавала"

 Схемата "Хавала"
МВР

Отчисления

Освен хонорари за шофьор, наем за квартира и плащания на отделни служители на закона, за да си затварят очите, отчисления прибират и хавалдарите. Често те са от порядъка на до 5% лихва за всеки бежанец. Организаторите на каналите рядко са българи. Нашенците само подсигуряват трасета през България, набират и персонал – шофьори, хазяи и т.н. Основните играчи са хора от Сирия и Афганистан. Често такива, които много преди сегашната ситуация са се преселили в България, развиват бизнес тук, имат семейства и дори българско гражданство.

Статистическите данни за броя на преминаващите нелегални мигранти в службите не са 100%, но дават ясна картина за огромния поток от бежанци. Според оперативни данни само за година през системата „Хавала“ са преминали над 100 000 долара, а близо 30 000 бежанци са успели да минат от единия край на България до другия и да продължат необезпокоявано към Западна Европа. Над 90% от мигрантите имат крайна цел – Германия, сочат още данните.

Линейки

При проведената у нас спецакция са задържани над 100 души, като на 92-ма е повдигнато обвинение. „Бяха много изобретателни през тази година. Имахме случаи, в които установявахме линейки с включен светлинен и звуков сигнал, но се оказа, че в тези линейки няма пострадал човек, а се возят незаконни мигранти. Имахме случаи на катафалки, в които нямаше починал човек, а имаше незаконни мигранти“, каза главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична полиция“. „Това престъпление е изключително тежко и трудно за доказване, което е свързано с това, че в него участват много лица, които не са граждани на България“, допълни и шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

Системата се ражда в Индия далеч преди Христа

Системата за разплащане „Хавала“ има дълголетна история. За нейна родина се смята Индия, където древната система за прехвърляне на парични средства е позната преди Христа. Думата е „хауала“, като в европейските езици е приета транскрипцията и изговарянето като „хавала“, hawala, havala. Това е много древна система, разпространена след Индия в целия арабски свят. В Китай е позната под същата форма, но с различна дума, по същия начин е и във Филипините и Малайзия. Позната е и на европейските търговци, които са я разпространили през Средновековието и на Стария континент. Принципът й навсякъде е един и същ. При т.нар. хавалдар (касиер, брокер - б.а) идват хора, които носят определени суми и му ги дават. Желанието им е тези суми да достигнат до друг човек или хора в другия край на света. Номерът е, че реално няма физическо преместване на пари. Например оставят се 100 евро при хавалдара, срещу тях той дава код, с този код вече получателят в другия край на света може да си получи сумата. Реално „хавала“ е дребна система за бързи преводи до всяка точка на света.