0

Н якой почука от дълбините на Марс, НАСА засече катаклизма, а това изненада и определено обърка учените.

Близо година по-късно никой не може със сигурност да каже какво се е случило при най-силното марсотресение, отчетено от човешки прибори. То е от 4,7 степен по скалата на Рихтер и не може да бъде обяснено с познатите ни теории. По земните стандарти земетресението не е от най-силните, но за Марс то е необичайно, защото там просто такива процеси досега не са известни и са изключени от съществуващите теории.

Удари

Като се има предвид, че на Червената планета липсва геоложкият процес, наречен тектоника на плочите, който генерира земетресения на Земята, учените първоначално вадят теорията за метеорити, които са нанесли удари на съседа ни по Слънчева система. И започва мащабно издирване на катери от падането и сблъсъка. Такива обаче не са намерени. По този начин се стига до идеята, че все пак на Марс може да има някаква тектонична дейност. Още повече че апаратът InSight засича наред с марсотресенията и тътен във вътрешността на планетата. И решиха учените да видят по какъв начин Марс се тресе, трака и се търкаля в пространството. Космическите агенции на Европа, САЩ, Китай, Индия и Обединените арабски емирства, чиито апарати в момента проучват Марс, са впрегнати в общи усилия да разберат как се случват трусовете на Червената планета.

НЛО

Разбира се, уфолозите веднага извадиха своя теория. Според нея има вероятност под повърхността на Марс да съществува цивилизация или поне някакви форми на живот. И именно те са могли да предизвикат тътените и трусовете, засечени от InSight. Още повече че трусовете наподобяват на подземни избухвания на бомби на нашата планета и е най-лесно да бъдат обяснени с разумна и целенасочена дейност.

Макар и да не изключва възможността да намери живот под повърхността, дори напротив – той изглежда доста вероятен именно там, от НАСА оповестиха, че няма никакви доказателства за това, още повече разумно предизвикване на трусове и тътен.

„На Земята земетресение с такъв размер вероятно би счупило прозорци, разклатило вещи по рафтовете и т.н., но няма да събори къщата, ако тя е добре построена“, каза изследователят Фернандо Хараламбус. Според него местоположението на повечето от трусовете, открити от InSight, остава несигурно, с лошо разбиране на механизмите, които са ги задействали.

Заселване

Интересно е, че учените разработват теории как може да се живее именно под повърхността на Марс. Предполага се, че там също има огромни пещери и подземни тунели, които да са подходящи в тях да се нанесат първите земни колонисти на Марс. Според по-ранни проучвания на съседната планета може да има огромни и многоетажни пещери, подходящи да се развива там живот. И предполагаемата ниска сеизмична активност – поне досега се смяташе, че трусовете са само и единствено от атаките на метеорити, е подходяща за спокойно съществуване на заселниците.

Има и теории за заселване повърхността на планетата и дори за тераформиране по примера на Земята и превръщането й постепенно в пригодно място за живот. Но за това ще са нужни поне няколкостотин години. А дотогава ще трябва да се живее под земята и там да се направят човешките поселища. Още повече че има теории как точно под повърхността е възможно наличието на големи количества вода – замръзнала или не.

Въпросните трусове, засечени от НАСА, обаче малко объркват нещата и плановете. Защото, ако се окаже как на планетата има достатъчно силна сеизмична дейност, то тя може да застраши бъдещите човешки мисии по заселване.

Нибиру

Тук може да се припомнят и стари шумерски легенди за митичната планета Нибиру. Според тълкувания, започнати още от Закария Сичин преди 4 десетилетия и продължени от други привърженици на теорията за извънземни в древността, между Марс и Юпитер е съществувала планета, наречена Нибиру. Там се е развила високотехнологична цивилизация, която е заселила и Марс. И между два клона от тази цивилизация е имало мащабен сблъсък, довел до унищожителна война. В крайна сметка планетата Нибиру е била взривена и впоследствие останките й са се превърнали в астероидния пояс между Марс и Юпитер, от който от време на време ни навестяват огромни камъни, някои доста опасни. Една част от тази цивилизация се е прехвърлила на Марс, а след като планетата е станала негодна за обитавана, е дошла и на Земята, като тези хора са възприемани от древните човеци за богове и са влезли в преданията и митовете ни. Тази теория има доста версии, но засега поне няма категорични доказателства освен косвени, поне такива не се приемат от господстващата наука. Все пак нещата звучат доста логично.

Има и теории, че планетата Нибиру всъщност не е метеоритният пояс, а се намира близо до Земята, но в невидимата зона, дори от другата страна на Слънцето.