С езонът за хапване на агнешко е в разгара си. По традиция се яде на Великден, но не само тогава, скоро идва и Гергьовден, а има още много делници и празници. Ето няколко идеи за цялостна трапеза на Великден от supichka.com.
Печено на фурна
Необходими продукти:
- 1 агнешка плешка или бутче
- 1 връзка пресен лук
- 5 стръка джоджен
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
Измивате добре агнешкото месо. Поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, които също се втриват добре в агнешкото. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките. Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на месото, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен.
Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки че обикновено това е времето, необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа, прекарани във фурната, може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово. Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вашето агнешко печено апетитна коричка.
Пълнена плешка
Необходими продукти:
- 1 агнешка плешка
- 1 агнешки бял дроб
- 1 агнешки черен дроб
- 2/3 ч.ч. ориз
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка джоджен
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 сл.л. червен пипер
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
За да можете да срежете и получите джоб, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се джобът, в който ще пълните плънката, и разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката, слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен.
Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и половин чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения джоб. Притискайте плънката плътно в получената кухина.
Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът набъбва и може да излезе. Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате я в голяма тава и добавяте половин литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за два и половина - три часа, като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.
Чревца на фурна
Необходими продукти:
- 300 г чревца
- 1 връзка джоджен
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 к.ч. олио
Начин на приготвяне:
Агнешките черва трябва да са много добре почистени и измити. Слагате ги в тенджера и я пълните с вода. Сварявате агнешките черва докато омекнат, за което ще са ви необходими 30-40 минути. Нарязвате ги на ситно, овкусявате ги с червения и черния пипер и 1/2 чаена лъжица сол и ги слагате в малка тава. Добавяте нарязания на ситно джоджен, олиото и 1 чаена чаша от водата, в която са врели агнешките черва, и слагате тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете, докато сосът поизври и се запекат.
Дроб сарма
Необходими продукти:
- 1 кг агнешки дреболии - черен дроб, бял дроб, момици, черва
- 1 ч.ч. ориз
- 1 връзка пресен лук
- 1 агнешко було
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка джоджен
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3 яйца
- 600 г кисело мляко
- 1/2 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврат. След като се запени, изхвърлете водата и отново измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото, добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте, докато оризът стане стъклен. Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре.
След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите, и оставете на котлона, когато сместа поеме водата. Нарежете агнешкото було на парчета. Във всяко парче сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, за да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса, докато порозовеят леко. Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази смес дроб сармата. Печете отново до порозовяване на заливката.