0

В представите на повечето хора хоремагът е селската кръчма от едно време.

Това култово заведение от годините на социализма се свързва най-вече с местните пиянки, които убивали времето си, давейки го в доволно количество алкохол. Оттам тръгнала и приказката: „Влизат ХОРа, излизат МАГарета“. Но замисълът на новата власт за това соцзаведение бил съвсем друг. Хоремагът трябвало да е място, където населението може да си купи хранителни и други стоки на дребно, да седне да изпие нещо, а за гостите да има хотелска част. Така се родило наименованието ХОРЕМАГ – абревиатура от първите букви на думите ХОтел, РЕсторант, МАГазин. Хотели хоремазите никога не станали, а магазини може и да е имало, но никой не отъждествявал с тях новото предприятие.

  Документът

   Документът
ИМ - Тутракан

Интересен документ за това социалистическо чудо – хоремага, пазят в Историческия музей в Тутракан. И ако днес думата предизвиква усмивки, в първите години на социализма управниците гледали съвсем сериозно на начинанието. В един горещ юлски ден на 1948 г. в Тутракан се събрал на заседание Градският комитет на единната ОФ (Отечественофронтовска) организация. Дневният ред съдържал важна точка – намаляване на кръчмите и ограничаване на пиянството чрез създаване на хоремази. Направили активистите след заседанието протокол и го изпратили на председателя на Градския народен съвет в Тутракан, тоест на кмета.

"Изпращаме Ви протокола на единната ОФ организация за откриване на предприятие „Хоремаг при градския ОФ комитет“ с молба да свикате комисията по намаление на кръчмите и ограничаване на пиянството - да се вземе решение за откриване на поменатото заведение“, пише в публикувания на страницата на музея документ, в който не липсват правописни и пунктуационни грешки. Интересно е и предложението хоремагът да е към ОФ комитета.

Не ни е известно какво решение е взел председателят на съвета, но сигурно е обърнал внимание на важната молба. Някога хоремази се откривали не само в селата, а и в градовете, но там те не просъществували дълго време. Затова пък в някои обезлюдени населени места все още стоят табелите „Хоремаг“ на входа на някогашните кръчми. Носталгията по тях изглежда не е отминала, след като и днес някои собственици решават заведенията им да носят гордото име „Хоремагъ“.