0

К юфтета в сос е традиционно и вкусно ястие не само за студените дни по нашите географски ширини. Всяко семейство си има начини и любими рецепти за приготвяне. Тук идеята е да дадем няколко насоки, видени на receptite.com. Рецептите са изпробвани, но всеки си ги прави по свой вкус, а и съобразява с това, което има като налични продукти. Даваме и идея от Скандинавия. Да ви е сладко!

По чирпански

Необходими продукти:

  • 500 г смляно месо
  • 2 глави лук
  • 1 кг картофи
  • 3-4 домата или доматено пюре
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1-2 с.л. брашно
  • 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
  • черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Месото се омесва със ситно нарязаните лук и магданоз, черен пипер и сол на вкус. От сместа се оформят малки топчици, които се изпържват в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се запържват доматите, настъргани на ренде, а след това се прибавят червеният пипер и брашното. Налива се топла вода и в получения сос, след като заври, се пускат изпържените топчици и картофите, нарязани на кубчета. Ястието се посолява на вкус и се вари около 20-30 минути или се пече във фурна. Към доматите може да се прибавят и 1-2 настъргани моркова, а в каймата може да се сложи и 1 яйце.

Кьотбулар

Необходими продукти:

  • 250 г телешка кайма
  • 250 г свинска кайма
  • 200 мл сметана за готвене
  • 2 сварени картофи
  • 1 глава лук
  • 3 с.л. галета (брашно)
  • олио за пържене, сол, черен пипер

За соса:

  • 200 мл телешки бульон
  • 100 мл готварска сметана
  • соев сос (на око)
  • 2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

В тиган с не много мазнина запържваме лука. Прибавяме галетата, пасираните картофи, сметаната и оставяме всичко да поври на тих огън около 5 минути и отделяме настрана. Каймата смесваме с готовата картофена смес, овкусяваме с черен пипер, малко сол, разбъркваме добре и оставяме да престои в хладилник поне 2 часа. За соса оставяме да заври телешкият бульон, добавяме сметаната и соевия сос. Варим на бавен огън, слагаме и брашното, за да сгъстим соса. Той трябва да придобие светлокафяв цвят. От престоялата вече кайма оформяме кюфтенца, които пържим в мазнина и отцеждаме. Сервираме кюфтенцата, залети със сос.

Съвети: Тъй като соевият сос е много солен, трябва да се внимава колко сол се слага в каймата. В Швеция кюфтенцата ги гарнират с печени картофи и сос или дори сладко от боровинки.

С гъби

Необходими продукти:

  • 500 г свинска или смес кайма
  • 1 глава лук
  • 6-7 стръка магданоз
  • 1 яйце
  • 3 филийки черен или пълнозърнест хляб
  • 1 с.л. чубрица
  • кимион, черен пипер и сол

За соса:

  • 250 г гъби
  • 4-5 с.л. брашно
  • 4-5 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с останалите продукти и се оформя на топки. Кюфтенцата се изпържват. Гъбите се задушават и към тях се прибавя брашното. Към сместа се добавя вода до желаната гъстота. Магданозът се поставя накрая. Кюфтенцата се заливат със сос и се сервират.

По селски

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 40 г ориз
  • 50 г брашно
  • 1 яйце
  • 200 г домати
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • черен пипер, червен пипер, дафинов лист, сол
  • магданоз
  • олио

Начин на приготвяне:

Към каймата се прибавят оризът, яйцето, черен пипер и сол. Правят се кюфтенца и се овалват в брашно. Лукът и морковите се задушават в олио, прибавят се 2 с.л. брашно, червен пипер и топла вода. Като заври, се пускат кюфтенцата, накрая доматите. Като се свари, се поръсва с магданоз. По желание могат да се сложат 2-3 скилидки чесън.