0

А роматна чаша кафе и любима книга – това е дефиницията за пълноценна почивка на хиляди мъже и жени, любители на различните жанрове в литературата. Някои от тях търсят тихо място, като например спалнята, личната територия, в която се усамотяват, други се откъсват от дома и близките си, четейки под открито небе, а трети не правят компромис с времето за себе си и пристъпват към действие - обособяват специален кът за релакс. Разбира се, когато става дума за четящи хора, най-важна се оказва библиотеката. Огромен набор от книги или минишкаф с класика – решението е във ваши ръце.

Релакс

Разположението на библиотеката е обвързано с избора на помещение – т.е. дали тя ще бъде част от спалнята или всекидневната, или ще представлява отделна стая. След решението следва да определите параметрите й, те зависят основно от две неща – първо, с какво свободно място разполагате и, второ – колко на брой книги имате. Съветът ни е да поставите единствено книгите фаворити, не пълнете рафтовете със стари творби. В повечето случаи мебелите са по поръчка, вградени или идея по-разчупени от това, което се предлага на пазара. Трябва да знаете обаче, че различните фирми за интериорен дизайн промотират огромно разнообразие и с повече усилия бихте се сдобили с чудесна композиция.

Осигурете си удобство.

 Осигурете си удобство.

Ако сте от късметлиите, които ползват отделен терен или имат възможността да остъклят своя кът за четене, то не пропускайте този ход. Десетките романтични, криминални или ужас поредици ще украсят рафтовете. Не залагайте на затворени модели, колкото по-лесен е достъпът до една книга, толкова по-добре. В противен случай ще ви се налага често да размествате. За да се улесните максимално, подредете находките си по вид жанр или автор, така лесно ще се ориентирате, а и няма да губите времето на близки и приятели, ако ви помолят за интересно четиво. Прочетените позиционирайте нависоко, ако случайно в кратък период ви се наложи да прегледате страниците отново, използвайте стълба – всъщност тя има голяма декоративна роля и трябва да знаете, че мнозина я използват само като украшение в библиотеката.

По отношение на обзавеждането. Мебел №1 е креслото. Повярвайте, за да се откъснете напълно от напрежението в ежедневието, от работната среда и проблемите, трябва да си осигурите уют. Добрата новина е, че както с малък, така и с голям бюджет ще се справите отлично. Допълнителните екстри обикновено включват регулиране на подлакътниците и облегалката, както и опцията за разтягане, за да заемете легнало положение. В близост задължително поставете малка маса – за книгата ви, за кафето, дори за ваза с цветя... Ако сте от ценителите на изкуството, то оставете място за картини или сувенири.

Търсете по-голямо количество естествена светлина.

 Търсете по-голямо количество естествена светлина.

Енергия

Търсете естествена светлина. Тя крие редица ползи за човека и здравето му, като например намалява нивата на стрес и тревожност, не товари очите, подпомага енергийната ефикасност на жилището и ни прави по-продуктивни. Има благоприятен ефект върху настроението, доказано е, че контрира депресивни състояния и други сривове в психиката ни. Не на последно място – има добро влияние върху кожата и регулира хормоналния баланс.

Стъклена преграда ограничава достъпа.

 Стъклена преграда ограничава достъпа.