0

О перата започва годината с премиера на легендарен мюзикъл от Бродуей и Лондон - „Звукът на музиката“.

На запад от Калотина това е стандарт в жанра и е смятан за едно от най-добрите постижения на всички времена. „Мечта, за която ще е нужна цялата любов, която можеш да дадеш, във всеки ден от живота си“ - гласи мотото на мюзикъла, чиято премиера е на 9 януари.

Екранизацията на мюзикъла е от 1965 г. с Джули Андрюс и Кристъфор Плъмър в главните роли. Печели 5 награди „Оскар“ - за филм на годината, за режисьор на Робърт Уайз, за звук, монтаж и музика. Има още 5 номинации за холивудското злато. Та този превърнал се в истинска легенда мюзикъл идва и у нас за своята първа премиера.

Приказка

От операта отбелязват: „Прелестна приказка, която не оставя никого равнодушен, която носи настроение и ще превърне първите дни от новата година в истински семеен празник. Първата премиера за новата година е един от най-награждаваните мюзикъли, разказващ увлекателната история на певците от семейство Фон Трап“.

Автори на мюзикъла са най-легендарният тандем в жанра - Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II. Това е последната и най-известна творба. Малко след премиерата Хамърстайн II почива от рак.

У нас Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова, Рада Тотева, Цвета Сарамбелиева, Николай Павлов, Николай Войнов, Антон Радев, Пламен Гранжан са в главните роли. Хореографията е на Риолина Топалова.

Любимка

Любимката на публиката и смятана за най-добра изпълнителка на мюзикъли у нас Весела Делчева влиза в ролята на Мария, с която навремето се прочува Джули Андрюс точно във филмовата адаптация. Весела Делчева се прочу с поредица забележителни роли в мюзикъли като „Фантомът от операта“, „Mamma mia!”, “Баща ми бояджията“, „Шрек“, „Клетниците“, „Аладин“, „Магьосникът от Оз“, „Булевардът на залеза“ и редица други.

Героинята Мария ще накара децата на капитана Фон Трап да запеят, а малките палавница са от ДВТФ „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на самия капитан Фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди Втората световна война са сред действащите лица.

След успеха на мюзикъла „Шрек“ режисьорът Уест Хайлър отново работи с певците. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографията е на Джереми Барнет, а костюмите са на Уитни Локър. И за тази постановка художественото осветление е на Зак Блейн.

Световната премиера на „Звукът на музиката“ е през 1959 г. За три години са играни 1443 представления. Има девет номинации за наградите „Тони“, от които печели пет - за мюзикъл, главна женска роля, поддържаща женска роля, сценография и най-добър диригент. Същата 1960 г. печели и „Грами“ за най-добър звукозаписен албум в категорията за мюзикъл.

Първата продукция на Уест Енд в Лондон е през 1961 г. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди „Оскар“.

Последната работа на творческия тандем Роджърс - Хамърстайн е вдъхновена от истинската история, описана от Мария фон Трап в книгата „Историята на певците от фамилията Трап“, която още през 1956 г. е пресъздадена в западногермански филм.

Песните от мюзикъла са всепризнати хитове. Сред тях безспорно най-популярни са „До-Ре-Ми“, „Еделвайс“, заглавната песен „Звукът на музиката“ (The Sound of Music), „Моите любими неща“ (My Favourite Things) и „Изкачи се на всеки връх“ (Climb Every Mountain).

В Софийската опера мюзикълът се изпълнява на български език със субтитри на английски.