0

В последните десетилетия бутер тестото се налага и при десертите. С него се работи изключително лесно, а вариантите за приготвяне са само въпрос на въображение. Ето няколко идеи от receptite.com.

Банани в пижами

Необходими продукти:

  • 400 г бутер тесто
  • 4 банана
  • 100 г течен шоколад

Начин на приготвяне:

Тестото се размразява и леко се разточва. Разрязва се на 4 ленти. Всяка лента се намазва с течен шоколад. Бананите се обелват и се поставят цели върху подготвените ленти. Загръщат се хубаво с тестото. С вилица се притискат краищата, за да не се разтворят при печенето. Поставят се в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Изстиват върху решетка. При поднасянето може да се поръсят с пудра захар или да се гарнират с топка сладолед, сметана, течен шоколад.

Вкусотия с крем и орехи

Необходими продукти:

  • около 280 г бутер тесто
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 60 г брашно
  • 6 жълтъци
  • настърганата кора на 1 лимон
  • 1/2 есенция лимон
  • 60 г смлени орехи за поръсване

Начин на приготвяне:

Бутер тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Кората се разрязва на 3 еднакви части. Получените платки се поставят в тава (покрита с хартия за печене) и се набождат с вилица, за да не се издуват много при печенето. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до златисто. Готовите платки се охлаждат върху решетка.

За крема млякото и 100 г захар се загряват до кипване. Жълтъците и останалата захар се разбиват до побеляване. Добавя се брашното и се разбърква добре. На тънка струйка се добавя врялото мляко и се разбърква. Прибавят се лимоновата кора и лимоновата есенция и сместа се връща на котлона. Вари се на тих огън при непрекъснато бъркане, до получаването на гъст крем. Готовият крем се покрива с прозрачно фолио (за да не хване коричка) и се охлажда напълно. Най-бързо става, когато купата с крем се постави в купа със студена вода. Добре охладеният крем се разбива с миксер (трябва да бъде гладък без бучки). В поднос за сервиране се поставя платка, намазва се обилно с крем и се поръсва със смлени орехи. Поставя се втора платка, намазва се с крем и се поръсва с орехи. Поставя се последната платка. Сладкишът се намазва от всички страни с крем и се поръсва обилно с орехи. Съхранява се в хладилник, но може да се сервира и веднага след приготвянето му. При сервиране може да се гарнира с пресни плодове – физалис, боровинки, малини, ягоди и т.н.

Ябълков сладкиш

Необходими продукти:

  • 500 г бутер тесто
  • 400 г течна сметана
  • 5 яйца
  • 5 с.л. захар
  • 4-5 ябълки

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват, изчистват се от семките и се нарязват на тънки резени. Намокряме продълговата тава и разстиламе тестото. Върху тестото нареждаме един до друг резените от ябълките. Смесват се с леко разбиване яйцата, захарта и сметаната и заливаме ябълките. Печем в умерена фурна. След като изстине, се нарязва и се сервира с кафе.

Пай

Необходими продукти:

  • 450 г бутер тесто
  • 200 г сладко от ябълки
  • 50 г захар
  • 50 г орехи
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

На дъното на тавичка се поставя лист бутер тесто. Върху него се изсипва сладкото, наръсват се счуканите орехови ядки и канелата. Отгоре се нареждат като решетка ленти от останалото бутер тесто. Поръсва се със захар и се пече в загрята фурна до зачервяване.