0

Б ългарките се славят като едни от най-красивите жени в света. И това наистина е така, взимайки предвид световните успехи на родни моделки и кралици на красотата.

Нашенки красят кориците на едни от най- известните модни списания. Манекенките ни са дефилирали на прет-а-порте из целия свят. Миски обират короните на световни издания.

Билборд

Красавицата Гинка Лазарова, или просто Джия е сред най- разпознаваемите модели във Великобритания. Дълги години тя е сред най-търсените модели в английската столица. Тя дори е избрана за лице на рекламна кампания на луксозната марка очила Gok Wan, произведени за британската марка Specsavers. Кампанията бе изключително мащабна и рекламните постери и билбордове с лика на Джия украсиха цял Лондон. Хубавицата е родена през 1985 в Благоевград. За модата я откриват, когато е едва 15-годишна. В началото родителите й били напълно против. Самата Гинка споделя, че се радва на това стечение на обстоятелствата, защото модата е доста безпощадна и определено би поставила на изпитание крехкото тийнейджърско съзнание. Няколко години по-късно обаче тя става лице на родна агенция за модели, откъдето заминава за английската столица. Българката скрива шапката на Кейт Мос и сестрите Кардашиян, а Лондон буквално полудява по Гинка. Тя изгрява на корица на култовото списание GQ. 100-те най-секси жени на България научаваме от hotarena.net. Тя е високо оценена не само в Лондон. Но и в Милано, Париж и Хонконг.

Слава

Бойка Матова прослави страната ни, дефилирайки за Dior по време на Седмицата на модата в Париж. Дебютът на Бойка за Седмицата на модата беше през 2022 година, когато дефилира в ревюто на "Валентино". Хубавицата е едно от най-успешните модни лица у нас. За да се пребори за това дефиле, минава през доста тежък кастинг с модели от целия свят. 22-годишната красавица е сред най-обещаващите български модели. Тя има честта да е излизала в каталог на Gucci. Сред най-скорошните й триумфи се нарежда и фотосесията й за британското издание на Vogue, чиято корица краси Риана.

Кастинг

Кристина Милева вече над десетилетие дефилира по световните подиуми, а в резюмето й фигурират марки като Dior, Elie Saab, Phillip Plein, MaxMara и Guess. 35-годишната българка живее в Щатите и управлява бизнес за ръчно изработени шапки в Сохо. Към моделството Кристина поема случайно - срещнали я на улицата, предложили й да изкара курс за модели и почти веднага от първата й агенция я изпратили на кастинги в чужбина. В началото майка й била против дъщеря й да се занимава с моделство, защото все още учела в Италианския лицей, но после се съгласила. Най-големият успех на Кристина е, че подписва договор с най-голямата агенция за модели в Ню Йорк и до днес не спира да обикаля света, снимайки рекламни кампании още от старта на кариерата си като 16-годишна.

Съдба

Кремена Оташлийска изглежда е орисана за успех. Дебютът си прави по време на ревю на Balenciaga, а година по-късно позира и пред обектива на Карл Лагерфелд. Днес - вече десетилетие по-късно, към автобиографията си е добавила дизайнерски къщи като Chanel, Versace и Giambattista Valli.

Кремена е била избрана лично от Донатела Версаче да бъде лице на една от колекциите й. Кремена дефилира с пролетно-лятната колекция на Versace по време на Седмицата на модата в Милано. Качва се на подиума с Кая Гербер, Наташа Поли и други известни имена. Нашенката е листната в осем агенции, базирани в Ню Йорк, Париж, Милано, Лондон, Барселона, Берлин, Копенхаген и Стокхолм. Таня Илиева нашумява на световния подиум през ранните години на 2000, а ако се вярва на думите й, нейна запазена марка става високият й нос, който тя никак не харесвала. „Имах комплекс на тема нос - споделя тя в свое интервю. - Но всичките фотографи искаха да ме снимат в профил.“ Хубавицата превръща дефекта в ефект. Така в CV-то си записва дефилета за култови дизайнери като Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Prada, Alexander McQueen и Dolce & Gabbana и други. Участвала е няколко години на Седмицата на модата в Ню Йорк, както и в Париж.

Калканджиева 6-а по красота в света

През 1995 г. Жени Калканджиева става първата и засега единствена носителка на титлата „Мис България“, която успя да се класира в топ 10 на конкурса „Мис Вселена“. Макар имиджът на Жени в родния шоубизнес да е противоречив, за успеха й като модел спор няма. Освен че дефилира по подиума, днес тя ръководи и една от най-големите български модни агенции.

Нора Шопова два пъти на корица на Vogue

Прелестната българка Нора Шопова облече булчинска рокля в новия брой на списание Vogue, Турция (април 2016), чиято корица краси за втори път.

Родената в Панагюрище блондинка впечатлява с очарователно, доста характерно и запомнящо се излъчване, които вероятно й отварят вратите на голямата мода.

Нора е работила във всички модни столици - Ню Йорк, Париж, Лондон и Токио. Освен в Модната библия Шопова е била корица на румънския Elle и на немската Grazia. Освен това тя е снимала сесии за списания като Io Donna, Flair и Cosmopolitan. През 2014-а Нора спечели наградата „Модел на годината“, а през 2015 година влиза в престижната класация на списание Forbes „Топ 70 на българските знаменитости“.

*Автор: Василена Маринова