Я годите целогодишно ги има по магазините, но тепърва започва най-активният им сезон, когато са расли на слънце и извън оранжерии. Повод да потърсим какво правят с тях Лора и Стоян от „Бон Апети“. Резултатът е изкушение след изкушение. А още техни рецепти и видеовариантите им – на 24kitchen.bg и bonapeti.bg.
Козуначена торта
Необходими продукти:
- 800 г козунак
- 250 г ягоди за украса
- олио за намазване
За крема:
- 1,2 кг заквасена сметана
- 250 г ягоди
- 2 стръка босилек
- 1 шушулка ванилия
- 1 консерва подсладено кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек. Половината от ягодите се режат на кубчета. Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии. Дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене. Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата. Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем и така, докато свършат продуктите. Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа. След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.
Съвет: Босилекът може да се замени с мента.
Плодова пита
Необходими продукти:
За блата:
- 2 яйца (размер L)
- 80 г захар
- 80 г краве масло + за намазване
- 200 г брашно + за поръсване
- 1 ванилия
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 50 мл прясно мляко
За крема:
- 350 г сирене рикота
- 100 г бял шоколад
- 100 г захар
- 150 мл животинска сметана
- 1 ванилия
За гарниране:
- 2 кивита
- 1 портокал
- 1 розов грейпфрут
- 200 г ягоди
- 1 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
Захарта и маслото се разбиват, докато маслото побелее, слагат се яйцата и отново се разбива. Добавят се брашното, бакпулверът, ванилията и прясното мляко. Тестото се разстила в намазнена и набрашнена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се и по желание се намазва с ром. Рикотата се разбива със захарта и ванилията за кратко, за да не се втечни. Добавя се нарязаният на ситно шоколад. Сметаната се разбива добре и се прибавя към крема. Готовият крем се нанася върху блата. Питата се гарнира с нарязаните плодове. Желатинът се накисва в около 40 мл вода, докато набъбне и се загрява за кратко в микровълнова фурна. Плодовете се намазват с желатина. Питата се охлажда поне 2 часа и се поднася.
Съвет: За гарниране може да използвате всякакви сезонни плодове.
Реване
Необходими продукти:
За реването:
- 150 г ягоди
- 180 г захар
- 150 г брашно
- 50 г краве масло
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 5 яйца
- 10 г бакпулвер
За сиропа:
- 220 г захар
- 200 г ягоди
- 1 лимон
За гарниране:
- 250 мл животинска сметана
- 10 г бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с половината захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар и ваниловата захар. Смесват се и се разбъркват внимателно. Към тях през цедка се сипват брашното и бакпулверът и внимателно се разбърква. Правоъгълна тава се маже с разтопено масло. Слагат се нарязаните на кубчета ягоди, а върху тях се разпределя тестото. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност - 20 минути.
В касерола се загряват захарта и 300 мл вода. Ягодите се пасират, прецеждат се и се наливат в касеролата. Готви се, докато се получи сироп, междувременно се отпенва. Накрая се добавя лимоновият сок. Реването се дупчи с шиш и се залива с топлия сироп. Оставя се в хладилник за 2–3 часа. Поднася се с разбитата с ванилова захар сметана и ягоди.
Суфле
Необходими продукти:
- 3 жълтъка
- 8 белтъка
- 100 г захар
- 15 г царевично нишесте
- 260 мл прясно мляко
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 400 г ягоди
- 1 щипка сол
- краве масло за намазване
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява с 2 с.л. захар и бурбонската ванилова захар. Жълтъците се разбиват с 2 с.л. захар и нишестето. Постепенно и при непрекъснато бъркане към тях се налива млякото. Готви се на слаб огън, докато кремът се сгъсти, след което леко се охлажда. Ягодите се пасират с 1 с.л. от захарта и се прецеждат. Към тях се добавя кремът с жълтъци и се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Сипва се останалата захар и се разбива отново. След това белтъчната смес се добавя малко по малко към ягодовата, като се разбърква. Формички за крем брюле се намасляват и се поръсват с пудра захар. Пълнят се със сместа, като се заравнява с нож и след това с пръст се оформя улей покрай стените. Пекат се 13 минути в загрята на 190 градуса фурна без вентилатор. Поръсват се с пудра захар и се сервират.
Брюле
Необходими продукти:
- 500 мл животинска сметана
- 160 г захар
- 6 жълтъка
- 200 г ягоди
- 1 шушулка ванилия
- кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Сметаната и захарта се загряват в касерола. Пуска се разполовената шушулка ванилия заедно със семенцата. Щом сметаната кипне и захарта се разтвори, съдът се дърпа от котлона и шушулката ванилия се отстранява. Жълтъците се разбъркват. Постепенно, при постоянно разбъркване, към тях се налива горещата сметана. Ягодите се режат на филийки и се разпределят на дъното на 6 купички за брюле. Налива се сметановата смес. Фурната се загрява на 160 градуса, с вентилатор. Купичките се подреждат в тава, която се слага във фурната, в нея се налива гореща вода и кремът се пече на водна баня за около 30 минути. Оставя се да се охлади до стайна температура и се прибира в хладилник за около 4 часа. Преди поднасяне кремът се поръсва с кафява захар и се карамелизира с горелка.
Съвет: Ако искате по-красива визия, извадете крема от купичките с помощта на ринг и го поднесете в чиния. По желание поднесете върху сос от пасирани и прецедени ягоди.
Целувки Павлова
Необходими продукти:
- 2 яйца (със стайна температура)
- 250 мл животинска сметана
- 200 г ананас
- 200 г ягоди
- 80 г кристална захар
- 70 г пудра захар
- 2–3 стръка босилек
- кората от 1/2 лимон
- 1 с.л. сок от лимон
- 1 ч.л. бял винен оцет
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят жълтъците и се разбиват с щипка сол. Малко по малко и при постоянно разбиване се добавя пудрата захар. Сипва се и оцетът и отново се разбива. Сместа се прехвърля в пош и се оформят кръгове с диаметър 4–5 см. Пекат се 50 минути в загрята на 100 градуса фурна, без вентилатор. След това фурната се изключва и кръгчета се оставят вътре да се охладят. Сметаната се разбива с кристалната захар. Ягодите и ананасът се почистват, нарязват се на кубчета и се смесват с настърганата лимонова кора, лимоновия сок и наситнения босилек. Върху целувчената основа се слага от сметаната, поръсва се с плодовата смес и се поднася.
Тарт с шоколад
Необходими продукти:
За основата:
- 400 г тунквани бисквити
- 100 г краве масло
- 1 белтък
За плънката:
- 600 г крем сирене
- 200 г заквасена сметана
- 200 г течен шоколад
- 130 г пудра захар
- 10 г бурбонска ванилова захар
За топинга:
- 600 г ягоди
- 150 г захар
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
Бисквитите за основата се смилат и се смесват с разтопеното масло и белтъка. Разбива се отново и със сместа се покриват дъното и стените на форма за тарт с диаметър 24 см. Притиска се добре и се пече около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Крем-сиренето се смесва със заквасената сметана, пудрата захар и бурбонската ванилова захар. Сместа се разделя на две неравни части. Към по-малката се прибавя течният шоколад и се разбърква. Ягодите за топинга се почистват от зелената част, слагат се в съд заедно с лимоновия сок и захарта. Готвят се на слаб огън, докато много леко омекнат, не се бъркат, за да не се разкашкат.
Нишестето се разтваря в малко студена вода, изсипва се в горещата смес, оставя се още 1–2 минути и се дърпа от огъня. Охлажда се. Белият крем се сипва върху блата. Върху него се разпределя кафявият крем. Отгоре се сипва топингът от ягоди, като плодовете се подреждат. Десертът се охлажда и се сервира.
Кокосова торта
Необходими продукти:
За блата:
- 240 мл прясно мляко
- 125 г краве масло
- 125 г брашно
- 5 яйца
- 80 г кокосови стърготини
- 1 с.л. захар
- 1 щипка сол
За крема:
- 400 г крем-сирене
- 150 г течна животинска сметана
- 1 пакетче желатин
- 1 пакетче ванилия
- 30 мл бял ром
- 100 г пудра захар
За ягодите:
- 500 г ягоди
- 1 с.л. царевично нишесте
- 120 г захар
За меренга:
- 3 белтъка
- 1 щипка сол
- 1 пакетче ванилия
- 150 г захар
Начин на приготвяне:
За блата в касерола смесете млякото, захарта, сол и масло. Когато кипнат, изсипете брашното и кокосовите стърготини и бъркайте, докато се получи топка, която се отделя от стените на съда. Охладете и едно по едно добавете яйцата, като разбивате с миксер. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Покрийте с пергаментова хартия две форми за торта с подвижно дъно (диаметър 23 см). Разпределете тестото във формите и печете за около 15-20 минути. Охладете готовите блатове.
Ягодите нарежете на две или четири, сложете ги в касерола, добавете захарта и гответе около 10 минути. Смесете нишестето с 50 мл студена вода и го добавете към тях. Бъркайте и гответе на котлона още около 5 минути. Прехвърлете сладкото в купа, покрийте с фолио и охладете.
За крема разбийте крем-сиренето с ванилията, кокосовия ром и пудрата захар. Залейте желатина с около 30 мл вода, когато набъбне, го затоплете на водна баня или в микровълнова фурна, докато се разтвори. Темперирайте го с част от крема и го прибавете към останалия крем. Разбъркайте. Разбийте сметаната на пухкава пяна и я разбъркайте с крема. Поставете ринг (диаметър 23 см) в чиния. Поставете единия блат на дъното и редувайте крем, ягоди, крем и блат. Приберете тортата в хладилник за 4 часа.
За меренга направете сироп от захарта и 100 мл вода. С помощта на миксер разбийте белтъците със солта на пяна. Малко по малко наливайте от захарния сироп. Разбивайте, докато се получи стабилна пяна. Извадете тортата от формата и хубаво я намажете с меренга, направете декоративни вълни с лъжица. Накрая карамелизирайте меренга с горелка.