С пижами или не, но бананите са най-често консумираният плод в световен мащаб. В сурово състояние са много полезни, а ето и идеи за приготвянето на десерти с тях, забелязани на kulinar.bg.
Орехово руло
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 170 г пудра захар
- 60 г брашно тип 500
- 50 г орехови ядки
- 2 с.л. вода
- 3 банана
- 100 г черен шоколад
- 350 мл краве прясно мляко
- 2 с.л. захар
- 2 пакетче ванилия
- 250 мл течна сметана
- 1 шоколад
- 1 шепа бадеми филирани
- 1 крем за торта
Начин на приготвяне:
Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват с половината захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар, добавят се водата, брашното и орехите. Накрая прибавете и белтъците, като разбърквате внимателно. Изсипете сместа в голяма тава (от печката), застлана с хартия за печене. Печете на 180 градуса около 20 минути (или до готовност). Извадете от фурната и още топло го завийте в мокра кърпа на руло. Оставете да се охлади и махнете хартията. Сварете крема според указанието на опаковката, но с по-малко мляко (350 мл). Прибавете ванилията и оставете да се охлади. Развийте блата и го намажете с крем, настържете на едро шоколада и поставете целите банани. Навийте внимателно на руло, поставете го в чиния и декорирайте по желание - с банан, с настърган шоколад и бита сметана.
В палачинки
Необходими продукти:
- 6 банани
- 220 г масло
- 25 мл ром
- 100 г брашно тип 500
- 1 яйце + 1 жълтък
- 5 захар
- прясно мляко
Начин на приготвяне:
Направете палачинково тесто от брашното, яйцето, жълтъка, захарта и прясно мляко. Оставете го да престои 1 час. Пригответе палачинки с отлежалото тесто, то трябва да е рядко, за да са тънки. Изпържете бананите на умерен огън, като внимавате с маслото да не изгорят. Когато бананите омекнат, посипете ги с малко захар. Напръскайте ги с рома и ги изпечете в силна фурна. Постоянно ги поливайте със сока от рома и самите банани, докато се карамелизират. Извадете ги и ги завийте в палачинките. Поставете палачинките в тава, наредете отгоре парченца масло. Посипете със захар, напръскайте с ром и печете в умерена фурна.
Бисквитена торта
Необходими продукти:
- 500 мл краве прясно мляко
- 1 нишесте
- 2 пакета бисквити (с какао и без какао)
- 1 банан
- 1 шепа орехови ядки
Начин на приготвяне:
Бисквитите от двата пакета се начупват на парченца. Сварява се нишестето. В кексова форма на дъното се слагат ореховите ядки и се нарязват парченца банан. В свареното нишесте се слагат парченцата бисквити и се изсипва в кексовата форма, заглажда се и се оставя поне за една нощ в хладилника, след това се обръща в табличка.
Карамелизирани
Необходими продукти:
- 200 г сладолед
- 1 с.л. масло
- 4 с.л. захар
- 4 банани
Начин на приготвяне:
Сипете захарта да се карамелизира в по-широк тиган на немного силен котлон. Щом захарта се карамелизира, добавете маслото, сложете обелените банани разполовени по дължина, карамелизирайте от двете страни и сервирайте с топка сладолед.
Гарнирани
Необходими продукти:
- 1 яйчен белтък
- 50 г захар
- 4 с.л. лешници
- 20 мл лимонов сок
- 1/2 ч.ч. течна сметана
- 1/2 ч.л. разтворимо кафе
- 2 банана
- 50 г шоколад
Начин на приготвяне:
Два небелени банана се очертават с молив върху хартия за печене. С миксер се разбива белтъкът със захарта до целувчен крем и се разпределя върху вътрешната част на контурите на бананите на хартията. Поставят се в загрята фурна да се пекат на 125 градуса за 40 минути. Вече изпечени, се охлаждат на стайна температура и се обръщат в поднос (чиния). Прави се сметанов крем и се шприцова върху целувките. Поставят се обелените банани върху крема, заливат се с разтопения шоколад и се поръсват със счуканите лешници. Сервират се веднага.
Панирани с шоколад
Необходими продукти:
- 8 банана
- 1 шоколад
- 3 с.л. олио
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
Бананите се режат наполовина. Овалват се в разбитите яйца и се панират в сгорещена мазнина за кратко. Отцеждат се на кухненска хартия, за да се отстрани излишното количество олио. Набучва се всяка половинка на дълго шишче, подреждат се в плато и се поливат с разтопения шоколад. По желание може да се поръсят и с натрошени на ситно ядки.
Крем
Необходими продукти:
- 4 банана
- 3 с.л. пудра захар
- 4 с.л. сладкарска сметана, студена
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 шепа плодове (от компот или пресни) по избор
Начин на приготвяне:
Разбийте всички продукти с миксер. Изсипете в подходящи чаши и сложете в хладилника да се изстуди кремът. Преди да поднесете, гарнирайте с плодове. Сервирайте с леки бисквити. С този крем може да се направи и торта.
Кекс с ядки
Необходими продукти:
- 2 банани
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 пакетче ванилия
- 100 мл олио
- 120 г захар
- 2 яйца
- 300 г брашно тип 500
- 100 г орехови ядки
- 200 мл краве кисело мляко
Начин на приготвяне:
В купа разбийте олиото, захарта, яйцата и ванилията, докато побелеят. Смесете брашното с бакпулвера. Постепенно добавяйте от брашното и млякото към течната смес. Намачкайте обелените банани с вилица и добавете към тестото. Разбъркайте с лъжица. Сипете във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с брашно. Наредете ореховите ядки отгоре и печете 40 минути на 180 градуса.