0

С пижами или не, но бананите са най-често консумираният плод в световен мащаб. В сурово състояние са много полезни, а ето и идеи за приготвянето на десерти с тях, забелязани на kulinar.bg.

Орехово руло

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 170 г пудра захар
  • 60 г брашно тип 500
  • 50 г орехови ядки
  • 2 с.л. вода
  • 3 банана
  • 100 г черен шоколад
  • 350 мл краве прясно мляко
  • 2 с.л. захар
  • 2 пакетче ванилия
  • 250 мл течна сметана
  • 1 шоколад
  • 1 шепа бадеми филирани
  • 1 крем за торта

Начин на приготвяне:

Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват с половината захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар, добавят се водата, брашното и орехите. Накрая прибавете и белтъците, като разбърквате внимателно. Изсипете сместа в голяма тава (от печката), застлана с хартия за печене. Печете на 180 градуса около 20 минути (или до готовност). Извадете от фурната и още топло го завийте в мокра кърпа на руло. Оставете да се охлади и махнете хартията. Сварете крема според указанието на опаковката, но с по-малко мляко (350 мл). Прибавете ванилията и оставете да се охлади. Развийте блата и го намажете с крем, настържете на едро шоколада и поставете целите банани. Навийте внимателно на руло, поставете го в чиния и декорирайте по желание - с банан, с настърган шоколад и бита сметана.

В палачинки

Необходими продукти:

  • 6 банани
  • 220 г масло
  • 25 мл ром
  • 100 г брашно тип 500
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 5 захар
  • прясно мляко

Начин на приготвяне:

Направете палачинково тесто от брашното, яйцето, жълтъка, захарта и прясно мляко. Оставете го да престои 1 час. Пригответе палачинки с отлежалото тесто, то трябва да е рядко, за да са тънки. Изпържете бананите на умерен огън, като внимавате с маслото да не изгорят. Когато бананите омекнат, посипете ги с малко захар. Напръскайте ги с рома и ги изпечете в силна фурна. Постоянно ги поливайте със сока от рома и самите банани, докато се карамелизират. Извадете ги и ги завийте в палачинките. Поставете палачинките в тава, наредете отгоре парченца масло. Посипете със захар, напръскайте с ром и печете в умерена фурна.

Бисквитена торта

Необходими продукти:

  • 500 мл краве прясно мляко
  • 1 нишесте
  • 2 пакета бисквити (с какао и без какао)
  • 1 банан
  • 1 шепа орехови ядки

Начин на приготвяне:

Бисквитите от двата пакета се начупват на парченца. Сварява се нишестето. В кексова форма на дъното се слагат ореховите ядки и се нарязват парченца банан. В свареното нишесте се слагат парченцата бисквити и се изсипва в кексовата форма, заглажда се и се оставя поне за една нощ в хладилника, след това се обръща в табличка.

Карамелизирани

Необходими продукти:

  • 200 г сладолед
  • 1 с.л. масло
  • 4 с.л. захар
  • 4 банани

Начин на приготвяне:

Сипете захарта да се карамелизира в по-широк тиган на немного силен котлон. Щом захарта се карамелизира, добавете маслото, сложете обелените банани разполовени по дължина, карамелизирайте от двете страни и сервирайте с топка сладолед.

Гарнирани

Необходими продукти:

  • 1 яйчен белтък
  • 50 г захар
  • 4 с.л. лешници
  • 20 мл лимонов сок
  • 1/2 ч.ч. течна сметана
  • 1/2 ч.л. разтворимо кафе
  • 2 банана
  • 50 г шоколад

Начин на приготвяне:

Два небелени банана се очертават с молив върху хартия за печене. С миксер се разбива белтъкът със захарта до целувчен крем и се разпределя върху вътрешната част на контурите на бананите на хартията. Поставят се в загрята фурна да се пекат на 125 градуса за 40 минути. Вече изпечени, се охлаждат на стайна температура и се обръщат в поднос (чиния). Прави се сметанов крем и се шприцова върху целувките. Поставят се обелените банани върху крема, заливат се с разтопения шоколад и се поръсват със счуканите лешници. Сервират се веднага.

Панирани с шоколад

Необходими продукти:

  • 8 банана
  • 1 шоколад
  • 3 с.л. олио
  • 3 яйца

Начин на приготвяне:

Бананите се режат наполовина. Овалват се в разбитите яйца и се панират в сгорещена мазнина за кратко. Отцеждат се на кухненска хартия, за да се отстрани излишното количество олио. Набучва се всяка половинка на дълго шишче, подреждат се в плато и се поливат с разтопения шоколад. По желание може да се поръсят и с натрошени на ситно ядки.

Крем

Необходими продукти:

  • 4 банана
  • 3 с.л. пудра захар
  • 4 с.л. сладкарска сметана, студена
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 шепа плодове (от компот или пресни) по избор

Начин на приготвяне:

Разбийте всички продукти с миксер. Изсипете в подходящи чаши и сложете в хладилника да се изстуди кремът. Преди да поднесете, гарнирайте с плодове. Сервирайте с леки бисквити. С този крем може да се направи и торта.

Кекс с ядки

Необходими продукти:

  • 2 банани
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • 100 мл олио
  • 120 г захар
  • 2 яйца
  • 300 г брашно тип 500
  • 100 г орехови ядки
  • 200 мл краве кисело мляко

Начин на приготвяне:

В купа разбийте олиото, захарта, яйцата и ванилията, докато побелеят. Смесете брашното с бакпулвера. Постепенно добавяйте от брашното и млякото към течната смес. Намачкайте обелените банани с вилица и добавете към тестото. Разбъркайте с лъжица. Сипете във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с брашно. Наредете ореховите ядки отгоре и печете 40 минути на 180 градуса.