Х убавото на мъфините е, че са кексове, но в малки форми, което ги прави симпатични и по-подходящи за хапване. Със столетията те се превръщат в отделен клон на кулинарията, като има всякакви варианти – от сладки, до солени. Има мъфини баница, пица или дори от спагети. Но сега на прицел са няколко идеи по въпроса със сладките и по-близки до кексчетата форми от receptite.com.
С череши, сирене и портокалови корички
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1/3 ч.ч. крема сирене
- 2 с.л. портокалова кора
- 2/3 ч.ч. кисело мляко
- 1/3 ч.ч. полутечно масло
- 1 и 1/4 ч.ч. изчистени череши
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 180 градуса. Подготвяме 12 формички за мъфини. Смесваме крема сиренето, портокаловите корички, киселото мляко, захарта, маслото и яйцето и разбъркваме с вилица (не с миксер) до еднородна смес. Отделно смесваме брашното, солта и бакпулвера. Прибавяме сухите съставки към течните, смесваме добре пак с вилицата и добавяме черешите, като разбъркваме. Запълваме чашките за мъфините (добре е да има и книжни капсули), като гледаме да не ги препълваме, и печем около 20 минути или до готовност. Изваждаме и охлаждаме. Отгоре може да се украсят по желание. Черешите може да се заменят с други плодове.
Козуначени
Необходими продукти:
- 220 г брашно
- 20 г прясна мая
- 80 г масло
- 60 мл прясно мляко
- 80 г захар
- 2 яйца
- 1 с.л. ром
- ванилия, лимонова кора, щипка сол
- 50 г стафиди
- 50 мл ром
Начин на приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята и се остава да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се прибавят млякото с маята, разбитите яйца със захарта, мекото масло, ванилия, настъргана лимонова кора, рома и щипка сол. Разбърква се с лъжица до хомогенност. Получава се гъсто кексово тесто. Оставя се да втаса около 30 минути. След това се прибавят накиснатите в рома стафиди и се разбърква отново. Във форми за мъфини с помощта на лъжица се разпределя тестото. Формите се пълнят до половината. Втасва отново около 15 минути. Пекат се на 180 градуса.
Малки кексчета
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. олио
- 1-2 с.л. какао
- ванилия
- 5-6 парченца шоколад
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер на висока степен до сгъстяване и побеляване. Към тях се прибавя брашното, като продължава да се бърка на висока степен. След това се прибавят олиото, ванилията и накрая какаото. След като се разбият добре, се взимат алуминиеви формички за печене на мъфини (12 бр.). Сместа се изсипва във формичките и се слага в предварително загрята фурна. След като се опекат, се поръсват с пудра захар и се заливат с разтопения шоколад. Шоколадът се приготвя на водна баня с 1-2 ч.л. вода до получаването на гладка смес.
Какаови
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио (125 г масло)
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 5 ч.л. какао
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 20 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
В дълбок съд яйцето и захарта се разбиват с миксер или с тел, след това се прибавят киселото мляко и олиото (ако ползвате масло, трябва да бъде предварително разтопено) и се разбиват добре. Към получената смес се прибавят бакпулверът и какаото. Аз ползвам натурално (неподсладено) какао, а ако се ползва подсладено, може да се намали количеството на захарта. Добавя се брашното, като непрекъснато се бърка. Накрая се прибавят кокосовите стърготини, като количеството може да бъде намалено или увеличено в зависимост от вкуса ви. Сместа се изсипва във форми за мъфини с поставени в тях хартиени кошнички, като количеството не трябва да надминава повече от 2/3 от обема на хартиените кошнички. Мъфините се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути, като готовността им може да проверите с клечка за зъби.
С фъстъчено масло
Необходими продукти:
- 230 г брашно
- 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 160 г фъстъчено масло
- 30 г масло
- 170 г захар
- 2 яйца
- 150 мл прясно мляко
- 50 г шоколад
Начин на приготвяне:
Захарта и яйцата се разбиват с миксер. Добавя се млякото, след това брашното със солта и бакпулверът, мекото масло, фъстъченото масло и настъргания шоколад. Всичко се разбърква добре и сместа се сипва във форма за мъфини. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути. Сместа е за 12 мъфина.
С течен шоколад
Необходими продукти:
- 280 г течен шоколад
- 62 г брашно (10 с.л.)
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Всички съставки се смесват и разбъркват добре. Сместа се прехвърля във форми за мъфини. Пекат се на 180 градуса около 20 минути. От посочените количества се получават 10-12 мъфина. Преди печенето могат да се украсят с лешници. Оригиналната рецепта е за браунис. В този случай сладкишът се пече 30 минути.
Двойно шоколадови
Необходими продукти:
За тестото:
- 75 г натурален шоколад
- 110 г масло
- 2 яйца
- 75 г захар
- 1 ванилия
- 10 г какао
- 160 г брашно
- 5 г бакпулвер
- 50 мл прясно мляко или течна сметана
- 50 мл бадемов аперитив (или друг ликьор)
За крема:
- 100 г натурален шоколад
- 150 мл течна сметана
- пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада за тестото на водна баня. Разбийте мекото масло със захарта и ванилията, до получаване на крем. Добавете яйцата едно по едно с постоянно бъркане. Добавете към сместа охладения, разтопен шоколад. Смесете и пресейте какаото, брашното и бакпулвера и ги прибавете към сместа, редувайки с бадемовия аперитив и млякото. Намаслете и набрашнете форма за мъфини и разпределете тестото. Загладете и изпечете на 160 градуса на вентилатор или според фурната.
За крема сложете течната сметана да заври, свалете от огъня и начупете шоколада в нея. Бъркайте до разтапяне на шоколада и подсладете с пудрата захар на вкус. Оставете да изстине – така се сгъстява.
След изпичане на кексчетата шприцовайте крема със звездовидния накрайник на шприца. Украсете по желание с разноцветни захарни пръчици, настърган шоколад или с каквото имате в къщи. Рецептата е за 12 кексчета.
С орехи и ром
Необходими продукти:
- 2/3 ч.ч. кисело мляко
- 2/3 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 есенция ром
- 50 г орехи
- 6 цели орехи за украса
Начин на приготвяне:
Содата се гаси в киселото мляко, бърка се. Добавят се захарта, брашното, олиото, като между отделните съставки се бърка. Добавят се есенцията ром и ситно нарязаните (смлени) 50 г орехи. Сместа е за 12 мъфини. Разпределя се в гнездата, в хартийки за мъфини (или ако нямате хартийки - според указанията на тавата). Пълнят се 2/3 от гнездата със сместа. Отгоре на всеки мъфин се слага по половин орех за украса. Пекат се в загрята на около 200 градуса фурна до леко покафеняване.