0

О синовяването и грижата за животно със специални потребности плаши повечето бъдещи стопани. Това е причината повечето слепи и глухи животни да прекарват живота си в приюти и да бъдат напълно неосиновяеми. Вярно е, че животните със специални нужди може да представляват предизвикателство, особено за хора, които досега не са имали животно.

Адаптация

За някои собственици на домашни любимци обаче тези предизвикателства са възможност да установят уникална връзка с техния четирикрак другар. Може също да се изненадате да разберете, че всъщност повечето животни са изключително адаптивни и се справят добре въпреки липсата на някое от сетивата им - зрение или слух. В допълнение към нормалните неща, които трябва да направите, когато осиновявате любимец, като например избор на храна, легло и аксесоари, може да се наложи да направите само няколко малки корекции в домашната си среда, за да стане тя подходяща за животно, което не вижда или чува. Осиновяването на сляпо животно може да е по-лесно, отколкото си мислите, тъй като животните така или иначе разчитат доста на други сетива като обоняние, слух. Котките са особено адаптивни. Понякога се случва собствениците на котки да не осъзнават, че новото им коте е сляпо или с намалено зрение поради изключителната способност на този вид животни да се ориентират в средата със слух и сетивността на мустачките. Що се отнася до грижите за сляпа котка, помислете за това да държите предмети като купичката за хранене, купи с вода на едно и също място и премахнете всички потенциални бариери около тях. По този начин вашият домашен любимец може да разчита на паметта си, за да намери това, от което се нуждае.

Зрение

Кучетата с намалено или липсващо зрение имат нужда от навигация по време на разходка, било то чрез говор или повод. Вкъщи те се ориентират чудесно, запомнят разположението на мебелите. А благодарение на своето силно обоняние ще ви досаждат на трапезата като всяко друго лакомо куче. Глухите котки не трябва да имат достъп до външна среда поради риск да не чуят приближаващ се автомобил или друга опасност. Глухите котки и кучета се стряскат по-лесно, затова подхождайте с внимание и разбиране, когато ги приближавате в съня им. Може лесно да оповестете присъствието си, когато е необходимо, ако те не могат да ви видят. Ако тропнете с крак по пода, вашият домашен любимец ще усети вибрациите и ще разбере, че сте наблизо. Що се отнася до обучението визуалните знаци и сигналите с ръце ще бъдат полезни. Животните със специални потребност могат да бъдат отлични домашни любимци, а грижата за тях да бъде удовлетворение за техните стопани. Твърде много слепи и глухи животни страдат и чакат своите осиновители. Нека им дадем шанс да бъдат прекрасни домашни любимци, даряващи безусловна любов!

*Автор: Д-р Йоан Славчев