0

Н яма съмнение, че Древна Гърция е може би най-интересната цивилизация в човешката история. Елините са повлияли на изкуството, езика, архитектурата, литературата, философията и науката навсякъде, оформяйки света, който имаме днес. Днес обаче фокусът е към някои от най-странните обичаи, практикувани от древните гърци.

1. Не на кръшкачите

Изневярата била наказуемо и криминализирано престъпление според древногръцките обичаи. Ето защо, както за мъжете, така и за жените, обвинени и признати за виновни в изневяра, едно от наказанията е било поставянето на обелен корен от джинджифил в ануса или вагината. Това предизвикало непоносимо парене и болка в интимните части на неверника и за дълго обезсърчавало желанието да се кръшка.

2. Шменти капели

В Древна Гърция имало необичайно наказание за тези, които послъгват твърде много и твърде често. Лъжците били публично унижавани, като ги хващали за носовете и здраво ги дърпали. Оттам идва и мотивът за дългия нос на лъжата в „Пинокио“ и „Буратино“.

3. Ябълката на раздора... и любовта

В гръцката митология богинята на раздора Ерида, ядосана, че не е била поканена на сватбата на Тетида и Пелей, хвърлила златна ябълка с надпис „За най-красивата“. Три богини се спречкали за нея: Хера, Атина и Афродита. Парис от Троя трябвало да отсъди коя е късметлийката. Той подал ябълката на Афродита и тръгнали раздори. Това събитие (косвено) предизвиква Троянската война. Оттогава ябълката е символ на Афродита. И така, древногръцките жени започнали да хвърлят ябълки на своите младоженци в знак на любов. Грабването на плода било начин да се демонстрира взаимна любов. У нас ябълката на раздора в градината на политиците чат-пат подхвърля журналистката Илиана Беновска.

4. Както майка ги е родила

В Древна Гърция атлетите ходели на фитнес голи-голенички и бягали на дълги разстояния както майка ги е родила. Но това не е най-странното - оказва се, че в края на тренировката спортистите продавали потта си. Сред древните гърци битувало мнение, че потта, отделяна от голите тела на спортисти, облекчава мускулни болки и главоболие. Ето защо преди състезания гръцките атлети сваляли всичките си дрехи, намазвали телата си с масло и се представяли в тази форма, независимо от вида на състезанието - било то борба или бягане. След състезанието те изчиствали мръсотията и потта от кожата си с помощта на роби. След това потта се смесвала с кал, за да се превърне в „лекарство“.

Древногръцките атлети спортували голи.

 Древногръцките атлети спортували голи.
ISTOCK

5. На миризма и вкус

Основният метод за диагностика на лекарите в Древна Гърция е изследването на биологични течности. Този метод води началото си от Хипократ, който вярвал, че човешките органи отделят определени биологични течности и всяка от тях има специфичен вкус. Гръцките лекари трябвало да познават нормалната миризма и вкус на тези течности, за да могат да поставят диагноза въз основа на техните промени. Дори повръщано, храчки, урина и т.н. - всичко това може да бъде обект на органолептични изследвания. В реда на нещата било докторът да вкуси от ушната кал или урината на пациента, за да каже какво му е.

6. Жертвите са навсякъде

Друг обичай на древните гърци са религиозните ритуали. Жертвите означават солидарност и общение между човечеството и божеството, но също така демонстрират разликата между естествения свят и божествения свят. Жертвоприношението е сърцето на ритуала, тоест центърът или най-важната част от целия процес според обичаите на Древна Гърция. Жертвоприношенията можели да се провеждат индивидуално или колективно и било разрешено да се осъществяват на различни места или в свещени храмове. Жреците правели жертвоприношенията в светилищата, а на битово ниво това можел да бъде и бащата на семейството или друг човек, експерт в тези практики. Жертвоприношенията включвали кози, агнета, прасета или пилета, като последните се считали за най-скромния принос, а най-престижно било да се заколи бик.

7. Комплексът на Ерострат

За древните гърци било забранен обичай децата да се кръщават на Ерострат. Въпросният бил гръцки пастир, подпалил и унищожил храма на Артемида в Ефес, който днес се смята за едно от седемте чудеса на древния свят. Подложен на мъчения, той признал, че е направил това само с единственото намерение да си спечели слава. След като това станало ясно, под страх от смърт било забранено да се споменава името му или да се регистрират бъдещите поколения под това име.

8. Фекалии за женски болести

Друга странна терапия било поставянето на нечистотии върху жените за лечение на всякакви болести. Гърците вярвали, че жените имат уникална чувствителност към изпражненията. Когато една жена се разболее, се смятало, че по-добро лекарство за нея от екскрементите няма. След спонтанен аборт давали на жената да пие смес от печени екскременти на муле и вино. Ако започвало преждевременно раждане, върху нея се поставяли кравешки екскременти. Гърците вярвали, че в този случай матката на жената се е изместила от мястото си, но щом подуши ужасната миризма на кравешките изпражнения, тя се връща на мястото си.

Поставяне на диагноза

 Поставяне на диагноза
ISTOCK

9. Контрацепция

Гръцкият лекар Соран смятал, че жените трябва да са отговорни за предотвратяването на бременността. И ако една жена забременее, тогава тя самата си е виновна. Соран учел жените, че могат просто да кихат, вместо да използват противозачатъчни. След като прави любов, жената трябва да клекне, да кихне и да се измие и тогава няма да забременее.

10. Изтриване на задника

Разбира се, в онези дни елините не са имали тоалетна хартия. Бедните гърци ходели до тоалетната с камъчета или парчета счупена керамика, с които се чегъртали, а за богатите била изобретена гъба на клечка. Любопитно е, че поради някаква причина не било обичайно тази гъба да се мие. Много разпространено заболяване в Гърция били хемороидите, вероятно в резултат на използването на камъни и парчета.