Салата с патладжан
Необходими продукти:
- 700 г патладжан
- 1/4 ч.ч. зехтин
- настъргана кора и сок от 1 лимон
- 2 с.л. каперси
- 12 зелени маслини, без костилките
- 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на кубчета около 2см страната. Загрейте зехтина в голям тиган, изсипете патладжана и пържете около 10 минути докато омекне и придобие златист цвят. Изсипете падладжана върху готварска хартия да попие част от мазнината и го посолете. Изсипете кубчетата патладжан в подходяща голяма чиния, прибавете каперсите и маслините, поръсете с настърганата кора лимон, лимоновия сок, магданоза, сол и черен пипер. Ако обичате чесън, може да добавите и пресовани две скилидки чесън към лимоновия сок, разбърквате добре и поливате салатата. Сервирайте!
Локумки с бира
Необходими продукти:
- 1,5 ч.ч. разтопена мас или олио
- 1/2 ч.ч. бира
- 1 ч.л. бакпулвер или сода
- 2 пакетчета ванилия
- брашно - за много меко тесто (около 2-3 ч.ч.)
- локум
- орехи - цели ядки
- около 300 г пудра захар за овалване (по желание) плюс още захар за тестото
Начин на приготвяне:
От всички продукти замесете меко тесто, като по желание добавите и малко захар в тестото. Разточете на кора и изрежете желаните форми или късайте и оформете малки топчета от него. В средата на всяко сложете парченце локум и го покрийте с тестото. Може да сложите и орехова ядка при локума. Подредете локумките в тава и сложете да се пекат в загрята на около 200 градуса фурна до порозовяване. Още горещи ги оваляйте в пудра захар.