0

Салата с патладжан

Необходими продукти:

  • 700 г патладжан
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • настъргана кора и сок от 1 лимон
  • 2 с.л. каперси
  • 12 зелени маслини, без костилките
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на кубчета около 2см страната. Загрейте зехтина в голям тиган, изсипете патладжана и пържете около 10 минути докато омекне и придобие златист цвят. Изсипете падладжана върху готварска хартия да попие част от мазнината и го посолете. Изсипете кубчетата патладжан в подходяща голяма чиния, прибавете каперсите и маслините, поръсете с настърганата кора лимон, лимоновия сок, магданоза, сол и черен пипер. Ако обичате чесън, може да добавите и пресовани две скилидки чесън към лимоновия сок, разбърквате добре и поливате салатата. Сервирайте!

Локумки с бира

Необходими продукти:

  • 1,5 ч.ч. разтопена мас или олио
  • 1/2 ч.ч. бира
  • 1 ч.л. бакпулвер или сода
  • 2 пакетчета ванилия
  • брашно - за много меко тесто (около 2-3 ч.ч.)
  • локум
  • орехи - цели ядки
  • около 300 г пудра захар за овалване (по желание) плюс още захар за тестото

Начин на приготвяне:

От всички продукти замесете меко тесто, като по желание добавите и малко захар в тестото. Разточете на кора и изрежете желаните форми или късайте и оформете малки топчета от него. В средата на всяко сложете парченце локум и го покрийте с тестото. Може да сложите и орехова ядка при локума. Подредете локумките в тава и сложете да се пекат в загрята на около 200 градуса фурна до порозовяване. Още горещи ги оваляйте в пудра захар.