К алин Малина, както е псевдонимът на Райна Радева-Митова, е от най-обичаните наши детски писателки. Известна е с множеството си книги, както и с първия детски роман „Златно сърце“, издаден през 1930 г. за пръв път. Но малцина знаят, че тя е била перфектен кулинар. Ето интересни нейни рецепти, пригодени за съвременния вкус от gotvetesmen.com.
Меки хлебчета с кебап
Необходими продукти:
За хлебчетата:
- 350 г брашно
- 150 г пшеничен грис
- 10 г мая
- 1 с.л. сол
- 125 мл топло прясно мляко
- 175 мл хладка вода
За кебапа:
- 500 г свинско месо, нарязано на късчета и овкусено със сол
- червен сладък пипер
- смлян черен пипер
- 1 щипка кимион
- пиперки върхари - 2 зелени, 1 червена, 1 оранжева
- 1/2 глава червен лук
- 1 голяма кисела краставичка
- 100 г сирене чедър
- 50 г краве кашкавал
- 1 малък червен домат
- 1 малък жълт домат
За млечния сос:
- 300 г гъсто кисело мляко
- малко пресен лимонов сок
- 1 щипка черен пипер
- сол
- сумак
- няколко капки зехтин
Начин на приготвяне:
За хлебчетата се смесват брашното, солта и гриса. В топлото мляко се натрошава маята, добавя се към сухата смес и се разбърква. На порции се добавя водата и се замесва меко тесто. Тестото се поставя в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1 час. Готовото тесто се разделя на 6 еднакви части и се оформя на топки. Върху поръсен плот с грис се разточва всяка топка на малка питка с дебелина около 1 см. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат 30 минути. По желание се намазват със зехтин и се пекат за около 15-20 минути на 200 градуса, или за същото време във фурна, с долно включен вентилатор, на средна скара и температура 180 градуса. След като са готови, се изваждат и се оставят да се охладят. Срязват се на две хлебчета, с нож се прави прорез да се отворят половинките и се пълнят с желаната плънка. Може след това да се запекат във фурната с пълнежа за 10-15 минути. Стават с леко хрупкава коричка, топъл пълнеж и са много вкусни с млечен сос.
Не всички джобчета при мен бяха образували кухина вътре и след като ги разрязах на две, много лесно с нож направих прорези и ги напълних. Общо излязоха 12 половинки хлебчета.
За кебапа месото изпекох на сух тиган за 4-5 минути, а останалите продукти сложих сурови в джобчетата. Обърках продуктите за млечния сос. Добавих малко сос в пълнежа, кашкавал и ги запекох за около 15 минути преди сервиране.
Разбира се, пълнежът е пожелание и може да се импровизира.
Сливенски милинки
Необходими продукти:
- 1 кубче прясна мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
За тестото:
- 500 г брашно
- 250 мл прясно мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
За заливката:
- 1 и 1/2 пакетче краве масло (от 125 г)
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 к.ч. топла вода
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в малко топло прясно мляко. Оставете настрана, докато шупне. След това я смесете с останалите продукти за тестото. От него с намаслени ръце оформете малки топчета. Наредете ги много плътно в тавичка. Оставете ги да втасат, докато стигнат до 1/2 от височината на тавата. Смесете заедно продуктите за заливката. Разбъркайте до получаването на гладка емулсия, която намажете на плътен пласт върху милинките. Печете в умерена фурна до златистокафяво. Поднесете ги със сирене, слядко или със захар.
Содена питка и кебапчета с пълнеж
Необходими продукти:
За кебапчетата:
- 1 щипка кимион
- 1 щипка чубриица
- 1 глава лук
- 100 г галета за овалване
- олио за пържене
- 50 г кашкавал
- 2 кисели краставички
- 500 г кайма
- 1 сварен морков
За питката:
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 2 с.л. оцет
- 1 пакет бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 3 с.л. олио
- 700 г брашно
- 400 мл хладка вода
Начин на приготвяне:
Приготвяме содената питка, като пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера. В чашка с оцета се гаси содата, добавя се олиото. Сипва се в средата на брашното и с хладката вода се замесва тестото за содена питка. Оставя се 10 минути да почине. В намаслена тава се разстила тестото. Отгоре содената питка се набожда с вилица. Печем в загрята фурна около 40 минути до суха клечка. Изважда се и се покрива с кърпа.
За кебапчетата омесваме каймата с 1 глава ситна нарязан лук, чубрица, кимион. Взема се топче кайма и се оформя с ръце на малка питка. В средата поставяме нарязани на пръчици сварен морков, кисела краставичка и парче кашкавал. Оформя се на дебело кебапче. Овалват се в галета и пържим кебапчетата с пълнеж до златисто от всички страни. Поднасяме топла содена пита с кебапче с пълнеж с плънка и зимна салата.
Свински пържоли в зелев лист
Необходими продукти:
- 800 г кисело зеле
- 600 г вратни свински пържоли
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. млян кимион
Начин на приготвяне:
Пържолите се измиват и подсушават добре. Натриват се от двете страни с червен, черен пипер и млян кимион. Всяка пържола се увива в голямо листо от кисело зеле (или две-три листа от кисело зеле). На дъното на гювеч се поставят 2-3 листа от кисело зеле, след което върху тях се нареждат увитите пържоли. Гювечът с пържоли се поставя в студена фурна, която се включва на 220 градуса и след достигането на тази температурата се намалява на 180 градуса и ястието се пече 60 минути. Готовите пържоли се оставят да се запекат на горен реотан по желание за 10 минути.