0

Г робът на Неговото Светейшество българския патриарх Неофит бе поруган в нощта на 15 срещу 16 април. Духовният глава на православието у нас бе погребан от южната страна на столичния храм „Св. Неделя“, каквато бе неговата последна воля. В навечерието на 40 дни от кончината му обаче последният земен дом на архиерея бе осквернен. Във вторник следобед от Българската патриаршия разпространиха в социалните мрежи кадри от охранителните камери. На тях се вижда слаб мъж на средна възраст, облечен с тениска и работен панталон. Той вади временния дървен кръст, а след това дърпа като обсебен от зъл дух траурните ленти, вързани за външните колони. Версиите за това сред миряните варират от вандализъм до провокация с цел отклоняване на вниманието. Човекът, който първи видя и разпространи тези потресаващи кадри, е отец Николай Георгиев, ставрофорен иконом на Митрополитския храм "Св. Неделя". Разговаряхме с него за нечуваното поругаване на патриаршеския гроб.

БОГОХУЛСТВО: Оскверниха гроба на патриарх Неофит! (СНИМКИ)

Първи кадри от поругаването на гроба на Патриарха! (ВИДЕО)

- Отец Николай, кога установихте, че патриаршеският гроб е поруган?

- Тази сутрин го установихме (16 април - б.а.). Установихме, че е счупен кръстът на гроба на Негово Светейшество, че мраморната плоча отстрани и рамката са разбити, вазите с цветята са изпочупени и разхвърляни. Фенерът, в който стои постоянното кандило, също е счупен и разпилян.

- Има камери над гроба, те уловили ли са извършителя?

- Да, има го записан.

- Вероятно сте предали вече записа на органите на реда?

- Преди малко приключих селекцията на определените кадри, чакам да дойдат дали от Криминалната полиция или други, в зависимост който поеме случая. Ние като църква нямаме изпълнителна власт – нищо не можем да направим срещу това. Само сме потърпевши във всички случаи на агресия от пияните, от просяците, от дрогираните, от тези, които са недоволни от каквото и да е обществено неизпълнено обещание. Дали са гладни или друго не зная, но при нас в центъра на столицата сякаш се концентрира цялото това неудовлетворение.

- Така на пръв прочит от всички кадри, които сте прегледали от камерите, вандалът как ви изглежда, като клошар, пияница или...

- Клошар, който е вандал, не знам дали е клошар. Клошар за мене е бездомник. Не знам дали този човек има дом, но изглежда като някой, който злоупотребява с вещества и не радее много за външния си вид и начина, по който изглежда.

- Може би е наркоман?

- Ами така не мога да река от раз, но за мен очевидно е злоупотребил с вещества.

- Това деяние знак ли е насред Великденския пост, пък и в навечерието на знаменателните 40 дни от кончината на дядо Неофит?

- Не зная какъв знак вие виждате, но аз мога да кажа друго. Църквата не може да отмъщава. Тя призовава към помирение и ние ще бъдем прекъсването на тази верига на озлобление и престъпност, изтърпявайки това поругаване. Защото паметта на Неговото Светейшество не е поругана, поруган е ръкотворният му гроб, който ние вече го обновихме. Но паметта на патриарха е за всички българи. Така че по-важното е да опазим отношението на благочестивия народ към паметта на светейшия и молитвата му към народа. А този случай ще го изолираме и се надявам с това да прекъснем веригата на злото.

- Не, Моисеевият закон Око за око, зъб за зъб, ами...

- Не, „Мир ви оставям; Моя мир ви давам...“ (Йоан.14:27 ). Така че надявам се това да е знакът, за който питате.

Слагат саксии и ограда за литургията за 40 дни

На 21 април, неделя, в храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит, съобщиха от БПЦ.

Оттам планират инсталиране на ограда около архиерейския гроб, който и преди бил ставал обект на вандализъм. А по обяд във вторник той вече бе възстановен. Две жени поставяха около него пластмасови правоъгълни чинийки. Обясниха, че те са за саксиите с цветя, с които мястото ще бъде украсено по повод честването в края на седмицата.

„Всичко се връща. Този, който разби гроба на дядо Неофиту явно не осъзнава какво е Божието провидение за такива деяния“, кръстеше се мъж, докато минаваше пред храма. Други миряни обаче коментираха, че това вероятно е дело на психичноболен човек, на когото трябва да се помогне. „Това ни отличава от животните. Едно време тези хора ги прибираха и лекуваха, а сега са навсякъде. Ако имаш пари, се лекуваш, ако нямаш, отиваш на улицата и вършиш такива неща“, възмути се Теодора С. от Пловдив.

Студентът Иван Р. от Благоевград заподозря някаква провокация с цел отклоняване на вниманието от политическата обстановка, тъй като гробът на Екзарх Йосиф I в съседство даже не е докоснат.

Луднала жена нахлула с нож

Митрополитският храм „Св. Неделя“ често е обект на атака от страна на крадци и неуравновесени люде, научи „Телеграф: Чудеса и Вяра“. Миряни се оплакаха, че онзи ден жена нахлула с нож и започнала да заплашва хората вътре, че ще ги заколи. Един от присъстващите се спуснал и с благи думи успял да отблъсне атаката на психичноболната жена. Към него се присъединили още двама от присъстващите, заградили я и така я изтикали навън.

Храмът в центъра на столицата често е бил подлаган на многократни посегателства - крадена е и кутията за дарения. След подавани жалби в полицията се установявало, че се касае за пияни или дрогирани, но ефект нямало, обясниха вчера владици.