0

С викнали сме да възприемаме нуждите на тялото си като отделени от тези на емоционалните ни потребности.

Грижата за обвивката обаче е не по-малко важна от тази за вътрешността. Частите от тялото обаче ни предават информация за всичко, което се случва във вътрешния ни свят. Там, където нямаме видимост, но съхраняваме най-съкровените си мисли, тайни, желания и емоции. Всяко физическо страдание изразява една струна в душата ни, която е до болка обтегната. Тялото е най-финият индикатор дали сме в хармония със себе си, дали сме потиснати, объркани или претоварени.

Сигнали

Така например болки в главата обикновено са сигнал за стрес и прекалено много задълбочаване във всекидневието. За да се отърсите, е нужно да намерите начин да разтоварвате натрупаното. Разхождайте се навън, медитирайте, спортувайте и правете неща, които ви помагат да смъкнете напрежението и да релаксирате. Дискомфортът във врата пък е сигурен знак, че не можете да простите на себе си или на някой близък за стореното. За да се отървете от това, трябва да разберете, че безгрешни хора няма. Приемете уроците, които животът се опитва да ви даде, и се отървете от чувството за вина, като простите. Раменете от своя страна винаги се свързват с буквалното носене на тежест. Дори и да не сте ги претоварили физически, ако изпитвате болки там, значи че сте се заели с нещо над възможностите ви. На плещите си носите огромен емоционален товар, който ви причинява истинска физическа болка в раменете. Фокусирайте се върху справянето с този проблем и се отърсете от нещата, които ви напрягат.

Възможности

Ако ръцете ви често изтръпват или ви болят, това значи, че ви е време за промяна. Животът ви се намира в застой, а тялото ви подсказва да вземете нещата буквално в свои ръце. Не забравяйте, че промяната в живота започва от самите нас. Напрежението в дланите пък е друго, макар и не толкова често явление. Наличието на неприятно усещане там говори, че ви е трудно да допуснете другите до себе си. Бъдете по-отворени, подновете старите приятелства и създавайте нови. Спрете да се изолирате, въпреки че обичате да оставате насаме със себе си. Дайте шанс на хората и те ще ви отвърнат със същото. Всъщност самотата е един сериозен симптом, който може да се изяви и в други части от тялото.

Съзнание

Чувствате, че никой не ви разбира и не ви подкрепя? Липсата на емоционална опора и самотата избиват под формата на мъчителни усещания в горната част на гърба. Време е да отворите съзнанието и сърцето си и да приемете нови хора в живота си. Кръстът е основна част на тялото, която често натоварваме. Ако там се появи напрежение, това е знак за наличие на непрестанна тревога. За да постигнете така желаното усещане за спокойствие и щастие, трябва да се научите да живеете тук и сега. Мислите и притесненията за бъдещето оставете на заден план и се насладете на момента. Стигайки до краката, е важно да отбележим, че тежестта и отоците, които се появяват там, са сигурен знак за страх, който управлява съзнанието ни. Той може да е породен от всичко – от човек, от определено действие или ситуация, от това да следвате целите си. За да го преодолеете, е нужно да започнете да правите малки крачки и да се вслушате в тихия глас на вашия вътрешен свят. Това е сигурен път към големия успех.

Тъгата е симптом на психиката

Безпокойството и депресията също са част от сигналите и точно затова се смятат не за болести, а за симптоми. Зад всяко едно от тях стои някаква причина, която води до състояние на тъга, нежелание за социални контакти и чувство на неудовлетвореност. Щом има проява на депресия или безпокойство това е категоричен знак, че част от вашите психосоциални или релационни нужди не са покрити. Най-честите причини за липсата на душевен комфорт се коренят в отношенията ни с другите, особено когато сме получили незадоволителна оценка от околните. Много често другите хора могат да повлияят на доброто усещане, което имаме към себе си. Важно е обаче да не позволявате това. Наличието на премерено самочувствие и съзнание, че сте обичани и значими, ви осигурява и добро психично здраве.