0

П адащите от небето звезди точно в последните дни на 2023 година сериозно объркаха учените, а с това и намислянето на желания от обикновеното население.

От една страна, се появиха нови метеоритни потоци. От друга, имаше звездопад, предсказан още през 1974 г., но той се случи само в Южното полукълбо.

Комета

През 1974 г. по небето преминава кометата Вартанен. Астрономите я наблюдават и забелязват, че от нея е изхвърлено голямо количество вещество. Без да използват компютри, а още по-малко неизмислен по това време изкуствен интелект, учените изчисляват, че това вещество след десетилетия ще се върне към Земята и ще се стовари под формата на метеоритен дъжд, но тогава не са казали къде точно ще се вижда. И този звездопад ще бъде през декември 2023 г. Така се и случва. Но са го видели само на юг от екватора. На север и по нашите географски ширини в частност нито една от падащите звезди не е забелязана, където се вика – за кадем поне. И се разминаваме с очакваното коледно чудо.

Това е най-интензивният метеоритен поток през изминалата година, достигайки 120 падащи звезди на час. Наречен е със странно име – Ламбда-Скулпториди. Традиционно метеоритните потоци се наричат на съзвездията, от които видимо се появяват. Така имаме Персеиди, защото от Земята се виждат сякаш идват от съзвездието Персей, или Лириди по съзвездие Лира и т.н. В случая с южния метеоритен поток названието е по съзвездие Скулптор и звездата Ламбда. Да припомним, че имената на южните съзвездия са давани предимно през XVII и XVIII век и някои сега ни изглеждат доста странни.

Интелект

Метеоритните потоци идват от отпаднали вещества от преминаващи комети, които се разтопяват от близкото си минаване покрай Слънцето и неговата мощна гравитация.

През отминалата година едно от най-вълнуващите астрономически събития бе преминаването на кометата Нишимура през лятото, която можеше да се види и с невъоръжено око. А снимките как е обагрена в зелено внесоха допълнителна атракция. Тогава учените с помощта на изкуствен интелект изчислиха, че към средата на декември трябва да гледаме метеоритен дъжд, дошъл от тази комета. Това обаче не се случи, а астрономите се чудят защо и къде е изчезнало изхвърленото вещество от Нишимура. Обичайният отговор на привържениците на световната конспирация – извънземни – в случая не устройва никого, дори най-големите почитатели на уфологията. Но тепърва ще трябва да разберем къде са избягали очакваните падащи звезди или може би са закъснели, та ще ги чакаме догодина за намислянето на желания.