0

П одобно на известните личности от човешкия свят, приказните и филмовите герои също се радват на огромна популярност, при това не само сред децата, но и сред възрастните. И една от проявите на тази популярност е изразена в изграждането на техни паметници и скулптури по цял свят. Днес ще запознаем читателите на „Златно време“ с някои от тези знаци на тяхното обезсмъртяване.

Барон Карл Фридрих Йеронимус Фрайхер фон Мюнхаузен е реална личност, немски аристократ, бил се в руската армия в две войни срещу Османската империя. Завръщайки се жив и здрав у дома, той разказва на роднините и приятелите перипетиите си по време на войната. Някои от историите му звучат направо фантастично. По-късно писателят Рудолф Распе създава книга за него, в която героят е представен в уникални ситуации: как лети до Луната, как е изстрелян от топ и как се измъква, като се хваща за собствената си коса.

Барон Мюнхаузен има няколко паметника. Два от тях, представящи го летящ с балон, се намират в родния му град Боденвердер и в Калининград (бивш Кьонигсберг), Латвия. В Москва пък баронът е представен в парадна униформа, яхнал кон, с вдигната нагоре сабя. Според поверието, ако погалиш или дори само докоснеш носа на барона, ще те последва неговият късмет. А ако искаш да бъдеш смел и безстрашен, трябва да докоснеш сабята му.

Паметник на Барон Мюнхаузен в Москва.

 Паметник на Барон Мюнхаузен в Москва.

Към московския паметник има прикрепена табелка с надпис: „Твърдите, че човек може да се извади сам от блатото? Задължително! Мислещият човек е длъжен от време на време да го прави.“

Алиса

Москва е един от градовете с най-много паметници на приказни герои в целия свят. В него се намира паметник на вечно бързащият заек от книгата на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата“. Той е представен с цилиндър, бастун и огромен часовник, който сякаш спира времето за всички около него.

Московският паметник на заека от Алиса в Страната на чудесата.

 Московският паметник на заека от Алиса в Страната на чудесата.

В град Раменское, Московска област, се намира цял парк, събрал паметници на някои от най-емблематичните руски приказни и песенни герои: Чебурашка и Крокодила Гена, вълкът и заекът от „Ну погоди“, Мечо Пух и приятелите му Прасчо, Йори и мама Кенга, както и героите от книгата „Златното ключе“ на граф Алексей Толстой: Буратино, Пиеро, Малвина, Карабас Барабас.

Статуите на Мечо Пух и Прасчо в Раменское край Москва.

 Статуите на Мечо Пух и Прасчо в Раменское край Москва.

Подобен парк има и в друг руски град - Тоболск. Там могат да бъдат видени скулптури на Жар птица, Конче вихрогонче, Иванушка Глупака и др. герои.

Статуи на Крокодила Гена и Чебурашка.

 Статуи на Крокодила Гена и Чебурашка.

И ако Москва си има паметник на „Ну погоди“, то в Бремен има паметник на героите на приказката „Бременските градски музиканти“. Той е издигнат през 1951 г. от скулптора Герхард Маркс и представя героите на приказката, накачени един върху друг.

Бременските градски музиканти

 Бременските градски музиканти

Според местната легенда, ако потърка с ръка носа или копитата на магарето, човек ще сбъдне най-съкровените желания. Това е и причината тези части да са винаги гладки като полирани.

Един от десетките паметници на героите от Ну погоди, разпръснати в цяла Русия.

 Един от десетките паметници на героите от Ну погоди, разпръснати в цяла Русия.

В британската столица Лондон пък има паметник на Хари Потър. Намира се на площада Лестър в центъра на града. На него малкият магьосник е облечен в екип за куидич, яхнал верния „Нимбус“.

Паметник на Хари Потър в Лондон.

 Паметник на Хари Потър в Лондон.

Статуята създава впечатление, че лети във въздуха, тъй като металната колона, която е единствената й опорна точка, е скрита в малкия храст, над който Хари Потър лети. На площад Лестър компания на магьосника правят и други приказни и филмови герои: Мери Попинз, Батман и Мистър Бийн. Впрочем паметник на човека прилеп има и в Калифорния, САЩ. Като при това там той е с доста внушителните габарити от 300 кг.

Мистър Бийн

 Мистър Бийн

И отново в Съединените щати, но в Илиноис, пък има издигнат паметник на „братовчеда“ на Батман - Супермен.

Статуя на Супермен в Илиноис.

 Статуя на Супермен в Илиноис.

Като стана дума за филмови герои, на другия край на света, в Япония, е издигнат паметник на страховитото чудовище мутант Годзила, появило се след ядрените бомби над Хирошима и Нагасаки.

Монументалната статуя на Годзила в Япония.

 Монументалната статуя на Годзила в Япония.

Високият 2,5 м паметник се намира в центъра на Токио, на метри от Императорския дворец. Върху постамента има надпис: „Човечеството сега ще трябва да съществува заедно с Годзила.“ Изразът е взет от последния филм за чудовището, заснет през 2016 г. и обявен за филм на годината. Впрочем паметник на Годзила има и в още един японски град - Йокосука.

Детектив

Няма как Лондон да мине и без паметник на легендарния детектив Шерлок Холмс. Той се намира на Бейкър стрийт, където според автора е живял детективът, и е с доста скромните размери от едва 3 метра. На него Холмс е представен в дълга сива пелерина с наметало и класическата британска шапка. В дясната си ръка държи лула, очите му са притворени и показват, че геният в разрешаването на криминални случаи е потънал в дълбок размисъл.

Паметник на Шерлок Холмс има и в родния град на неговия създател Артър Конан Дойл - Единбург, Шотландия. А на територията на британското посолство в Москва пък има скулптура на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън. Паметник на Холмс има и в швейцарския град Мейринген. Причината за поставянето на паметника в Мейринген е един от разказите на Артър Конан Дойл - „Последен случай“, действието в който се намира именно в това планинско градче в Алпите.

Паметник на Шерлок Холмс в Швейцария. Монументи на литературния герой има още в Единбург и Лондон.

 Паметник на Шерлок Холмс в Швейцария. Монументи на литературния герой има още в Единбург и Лондон.

В знак на признателност за това, че сър Дойл ги е направил известни, жителите на Мейринген издигат паметник на Шерлок Холмс. Монументът се намира до голяма пропаст, на чийто ръб има поставена табела с надпис: „На това страшно място Шерлок Холмс победи професор Мориарти.“ Всяка година фенове на детектива от цял свят се стичат на това място и, облечени като героите на разказа, правят възстановка на сюжета. Безспорно най-любопитният паметник на британския детектив се намира в едно малко японско градче на име Каруизава. Причината за създаването на този паметник също е интересна. Там е живял преводачът на романите на Артър Конан Дойл на японски език - Нобухара Кен.

Дон Кихот

В центъра на Мадрид се намира паметник на най-емблематичните испански национални герои - Дон Кихот и верния му оръженосец Санчо Панса. В съседство с него се намира и паметникът на „бащата“ на идалгото, известния писател Мигел де Сервантес Сааведра.

Паметник на Дон Кихот и Санчо Панса в центъра на Мадрид.

 Паметник на Дон Кихот и Санчо Панса в центъра на Мадрид.

Филмовата поредица „Междузвездни войни“ безспорно е една от най-успешните в цялата история на световното кино. Поради това и не бива да буди учудване, че някои от героите имат свои паметници и скулптори. През 2020 г. в Лондон се появи статуя на Дарт Вейдър. Тя се появява само дни след смъртта на актьора Дейвид Прауз, изиграл ролята на Вейдър. По-любопитното обаче е, че на това място преди злия лорд на ситите се е намирала статуя на английския търговец на роби Едуард Колстън. Още по-интересна обаче е историята на друг паметник на Дарт Вейдър.

Паметникът на Ленин, преобразуван като монумент на Дарт Вейдър.

 Паметникът на Ленин, преобразуван като монумент на Дарт Вейдър.

Той се намира в Одеса, Украйна, и всъщност представлява преправен паметник на комунистическия вожд Владимир Илич Ленин. Преобразуването на паметника не е самоцелно, а е по искане на тогавашния президент Петро Порошенко във връзка с цялостната декомунизация на страната. Оригиналната статуя на Ленен не е унищожена, а е оставена в сърцевината на новата. Така че ако след години поколенията искат, ще могат отново да върнат бронзовия комунистически вожд на пиедестала му.

Статуята на Йода в Сан Франциско.

 Статуята на Йода в Сан Франциско.

Друг герой от „Междузвездни войни“ със своя статуя е учителят Йода. Статуята му се намира в „Летерман арт център“ в Сан Франциско. Култовият дроид „С-3РО“ пък е увековечен чрез статуя, намираща се в Бабелсберг, Германия.

Вечна любов

Ромео и Жулиета в Манхатън.

 Ромео и Жулиета в Манхатън.

Ромео и Жулиета - превърнали се в емблема на многострадалната и жертвоготовна любов. Най-красивата тяхна статуя се намира в Централ парк, Манхатън, в САЩ. Неин дубликат има и в Лос Анджелис. Автор на скулптурата е художникът Милтънс Хебалт, а поръчката за нея идва от американския милионер и филантроп Джордж Делакорт.