0

Н ова композиция, създадена специално за церемонията по короноването на британския крал Чарлз Трети, е фокусирана върху "силно романтичната" личност на монарха. Това коментира Патрик Дойл, цитиран от Пи Ей медия/ДПА.

Композиторът, който е на 70 години и е автор на музика към филми като "Хари Потър и Огненият бокал", "Тор" и "Убийство в "Ориент експрес", бил нает през март да напише за церемонията музика, която ще е сред 12-те нови композиции за коронацията на крал Чарлз Трети и кралицата консорт в Уестминстърското абатство на 6 май.

Патрик бил силно вдъхновен от срещите си с Чарлз през последните десетилетия. "Бях напълно развълнуван, когато ме поканиха да предложа музика за коронацията. Творбата е написана, за да почете живота му и тъй като го познавам, имаме силно лично, професионално приятелство с краля през последните тридесет години, аз подсъзнателно, несъзнателно, градих върху аспекти от личността му, които се надявам той да чуе в произведението", коментира той пред агенция Прес асосиейшън.

Увертюра

Шотландският композитор, номиниран два пъти за награда "Оскар" за музиката към "Разум и чувства" и за "Хамлет", каза, че увертюрата му разказва историята на Чарлз като "силно романтичен човек". "Има силна келтска връзка в неговото отношение към мен и Шотландия, има и хералдически моменти, моменти, изпълнени с пищност, има забавление и радост", добави Дойл.

"Всички тези различни образи, които съм виждал, с които съм разговарял, всички те са събрани в едно произведение. Той обича изкуствата, обича музиката, добрата мелодия и се надявам тази творба да бъде запомняща се, ще уловим в нея някои от аспектите на личността му".

Дойл добавя, че кралят продължава да бъде "голям поддръжник" на музиката му, че харесва "стилът му на композиране" и че "обича Шотландия".

Композиторът, който лично ще присъства на церемонията в Уестминстърското абатство, се запознава с принца на Уелс в студио Ривърсайд в Лондон, където сър Кенет Брана режисира продукцията "Дванадесетата нощ" по пиесата на Шекспир през 80-те години.

През 1989 г. принц Чарлз гледа и филма "Хенри Пети" с музика на Дойл. "Кралят бе така развълнуван от музиката към филма и от филма... Той написа чудесно писмо и каза колко е развълнуван, а скоро след това ме нае да композирам по повод 90-ия рожден ден на кралицата майка", радва се Дойл.

Андрю Лойд Уебър, Иън Фарингтън, Сара Клас и Найджъл Хес са сред композиторите, които създават музика за церемонията на 6 май.

Уелски

По-рано стана известно, че ще бъде изпълнена и песен на уелски език. Сър Брин Терфел ще я изпее и според Бъкингамския дворец това ще бъде първото в историята изпълнение на уелски език по време на коронация.

Сър Брин Терфел

 Сър Брин Терфел
kennedy-center.org

Бас баритонът ще извиси глас заедно с хора на Уестминстърското абатство по време на службата на 6 май. Те ще изпълнят Coronation Kyrie, описана от композитора й Пол Мийлър като „вик от дълбоката душа на хълмовете и долините на Уелс“. Мийлър, който е роден в Денбишър, казва, че е бил „вдъхновен от великите уелски мелодии - Aberystwyth, Cwm Rhondda, Ar Lan Y Mor“, като добавя, че композицията му е „оцветена от хармониите на тези песни“.

Друг уелски музикант, който ще свири на коронацията, е кралската арфистка Алис Хюз, която ще се присъедини към оркестъра с нов аранжимент на Tros Y Garreg/Crossing the Stone на сър Карл Дженкинс, поръчана от тогавашния принц на Уелс преди повече от две десетилетия.

Коронационният оркестър се състои от музиканти от водещи оркестри, включително Националния оркестър на Уелс на Би Би Си и Оркестъра на Уелската национална опера.