С ъс или без пролетна умора, сега е времето за супи с повече витамини. Ето няколко идеи по въпроса от az-gotvia.bg.
Зелена
Необходими продукти:
- 200 г спанак
- 3 стръка зелен лук
- 3 стръка пресен чесън
- 1 к.ч. олио
- сол
- 3 с.л. фино фиде
Начин на приготвяне:
Сложете в тенджера 3 ч.ч. вода да заври. Добавете ситно нарязаните лук и чесън. Налейте олиото. Варете около 10 минути. Сложете нарязания спанак, овкусете със сол. Варете още 5-10 минути, като добавите фидето, преди да свалите съда от огъня.
Със сметана и крутони
Необходими продукти:
- 500 г спанак
- 1/2 пакетче краве масло
- 1 л вода
- 2-3 с.л. заквасена сметана
- сол
- сминдух
За крутоните:
- 3 филийки твърд хляб
- 1/2 пакетче краве масло
Начин на приготвяне:
Изчистете и измийте спанака. Във вряща вода добавете маслото, солта и нарязания спанак и варете до готовност. Добавете сметаната. Пасирайте до еднородна смес. Махнете коричките на филийките. Нарежете ги на малки парченца, намажете ги с масло и запечете във фурната. Готови са, когато станат хрупкави и златисти. Сервирайте в купички, като добавите към супата крутони и поръсите със сминдух.
От лапад с фиде
Необходими продукти:
- 250 г замразен лапад
- 1-2 главички лук
- 1 к.ч. олио
- 2 навити кръгчета фиде
- сол
- вода
- сух сминдух
Начин на приготвяне:
Сложете около 1,5 л вода да заври. Прибавете ситно нарязан лук и го сварете до омекване. Добавете спанака, олиото и солта. Оставете всичко да поври добре. Преди да свалите тенджерата от огъня, добавете фидето и сминдуха.