0

С ъс или без пролетна умора, сега е времето за супи с повече витамини. Ето няколко идеи по въпроса от az-gotvia.bg.

Зелена

Необходими продукти:

  • 200 г спанак
  • 3 стръка зелен лук
  • 3 стръка пресен чесън
  • 1 к.ч. олио
  • сол
  • 3 с.л. фино фиде

Начин на приготвяне:

Сложете в тенджера 3 ч.ч. вода да заври. Добавете ситно нарязаните лук и чесън. Налейте олиото. Варете около 10 минути. Сложете нарязания спанак, овкусете със сол. Варете още 5-10 минути, като добавите фидето, преди да свалите съда от огъня.

Със сметана и крутони

Необходими продукти:

  • 500 г спанак
  • 1/2 пакетче краве масло
  • 1 л вода
  • 2-3 с.л. заквасена сметана
  • сол
  • сминдух

За крутоните:

  • 3 филийки твърд хляб
  • 1/2 пакетче краве масло

Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте спанака. Във вряща вода добавете маслото, солта и нарязания спанак и варете до готовност. Добавете сметаната. Пасирайте до еднородна смес. Махнете коричките на филийките. Нарежете ги на малки парченца, намажете ги с масло и запечете във фурната. Готови са, когато станат хрупкави и златисти. Сервирайте в купички, като добавите към супата крутони и поръсите със сминдух.

От лапад с фиде

Необходими продукти:

  • 250 г замразен лапад
  • 1-2 главички лук
  • 1 к.ч. олио
  • 2 навити кръгчета фиде
  • сол
  • вода
  • сух сминдух

Начин на приготвяне:

Сложете около 1,5 л вода да заври. Прибавете ситно нарязан лук и го сварете до омекване. Добавете спанака, олиото и солта. Оставете всичко да поври добре. Преди да свалите тенджерата от огъня, добавете фидето и сминдуха.