0

- Здравей, Gogin. Представи ни се с няколко думи?

- Музиката за мен е хоби, към което се отнасям точно толкова сериозно, колкото към кариера, без токсичните, главозамайващи и грандомански страсти. Правя музика като солов изпълнител от 4 години, преди това бях в акустична група и свирихме по разни малки и спретнати места с готини хора.

- Правиш страхотна музика, къде беше досега? Защо не сме се сблъсквали с теб по столичните клубове?

- Музиката ми ви благодари за хубавите думи! Не сме се сблъсквали, защото просто не съм имал толкова силно присъствие, а и сега нямам. Преминах през акустичните гигове и в един момент осъзнах, че те не ми носят толкова, колкото създаването на нова музика и представянето й по-рядко, но с много по-силна концепция, както надявам се се получи представянето на първия ми албум FIX на 25 май в София.

- Как се роди първият ти албум FIX?

- Албумът има общо седем песни. Две от тях са написани отдавна, може би преди 4-5 години, и останаха скрити, без дори да мисля за албум, става дума за Crime и Drops like rain. „Убийствени мисли“, която излезе миналия ноември, беше първата, с която си казах, че ще направя албум и последва много интензивна работа в рамките на две години. Целият албум е написан от мен и Димитър Атанасов, който е съавтор на музиката.

- Необходима ли ти беше смелост и ако не – какво качество ти беше необходимо, за да скочиш в записи на цял албум?

- Не, нямах нужда от смелост. Просто цялото ми съзнание каза: „Албум“ и започнахме да действаме по песните една по една.

- Кои са основните трудности, с които ти като независим артист се сблъска по време на работата по албума?

- Късметлия съм, че мога да се впусна в това си хоби, без странични намеси, без да завися от някого. Трудностите идват при менажирането на времето, което е разпокъсано между студиото, работата, леглото, колата и самолета. Физическата умора води да ментален дисбаланс, който не може да се излекува с още кафе. Крайният резултат обаче си струва. Малко е парадоксално, че съм кръстил албума Fix, a говорим за „щети“ по създаването му хахаха.

- Как подбра парчетата, които да запишеш за FIX?

- Не съм избирал измежду много. Това са парчета, създадени едно по едно специално, за да влязат в траклиста на Fix, затова и се усеща толкова пълен.

- Защо реши да включиш песни и на български, и на английски, вместо да избереш само единия език?

- Знам само, че исках да има три български и три английски. В последния момент усетих, че имам още нещо за казване и го казах чрез „Високо“ – четвъртата българска.

- Как дойде името на албума?

- Избирането на името беше трудна част. Заковах на FIX месец преди да започне цялата кампания. FIX е звучна и красива дума. Да поправяш себе си е умение и талант, както и да можеш да помагаш на други около теб. FIX донякъде ми звучи и като феникс, като се замисля, което е пак символ на борбеност, заздравяване и ново начало.

- Какво искаш да „поправиш“ с музиката си?

- Музиката поправя всичко, страшна терапия е.

- Вече мина и представянето на живо на тавата. Какви реакции получи?

- Страхотна емоция беше този концерт. Получих страшно много любов и се отдадох на нея там.

- Какви бяха източниците на вдъхновение за тези песни?

- Любовта, тъгата и приятелската подкрепа. Буквално на тези три неща е посветена и Fix & Forget, песента, дала името на албума.

- Как се научи да пишеш музика и кога осъзна, че сам можеш да измисляш и текстовете си?

- Не съм се учил. Писането при мен се изразява в моделирането на мелодия около даден текст или обратното, неща, които просто се случват от само себе си. Не съм имал и момент на осъзнаване или поне не помня такъв. Не свиря на инструмент и все още съм слаб в музикалното продуциране, но вървя и в тази посока.

- Какво ти дава музиката? Защо избра да отдадеш свободното си време точно на нея?

- Не го приемам като избор, а по-скоро като престрашаване, защото винаги съм искал това да е нещото, запълващо времето ми, но сравнително късно се намерих с правилните хора. Сега, слушайки песните си, съм сигурен, че това е бил просто правилният момент. Ако бях започнал по-рано, може би сегашните ми песни нямаше да са тук, а смятам, че заслужават да бъдат точно тук и сега.

- Кой артист е зареден днес в плейлиста ти?

- Сега слушам Mack Keane, Owenn и две БГ мацки – Vick и Nicka.

- Кое парче задължително си пускаш в трудни моменти?

- Предимно пиша, когато съм тъжен.

- А с коя песен отбелязваш щастливите мигове в живота си?

- Нямам определена песен, в готините моменти всяка песен те вдига.

- Коя е книгата на нощното ти шкафче в момента?

- До мен в момента има две книги – „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли и „Били Съмърс“ на Стивън Кинг.

- Бръкни в джоба си и ни кажи какво носиш там?

- Чужда запалка и пет изпрани лева.

- Кой филм или сериал последно прикова вниманието ти?

- “Идиотският триъгълник“.

- Коя е следващата крачка на Гогин?

- Уча музикално продуциране. Искам собственоръчно направен албум.