0

- Еми, с кого и къде посрещнахте рождения си ден?

- Всяко лято, от 10 години насам, имам ангажименти на морето, или по-точно в Приморско. Всяка година на този ден съм със семейството си – децата, съпруга ми и 2-3 близки приятели.

Личен архив

- На кадрите ви се вижда по-необичайна торта, това изненада ли беше?

- Това е изненада от голямата ми дъщеря. Докато бяхме на плажа през деня, тя ми я поднесе. Всъщност това са няколко кексчета, сама ги е приготвила, украсила и е избрала интересни свещички. От 10-годишна готви всякакви вкусотии. Винаги тя иска да ни приготвя тортите за празниците, дори и за нейните. По-късно, когато вечеряхме, имах и още една торта.

- Получихте ли други изненади от близките си?

- Ние се познаваме толкова добре, че за нас е важно да бъдем заедно. Фактът, че са с мен на този ден, е най-големият подарък. Всеки си има ангажирано лято и тази дата сме си я сложили като „Деня на Еми“. Изпихме по едно питие, видяхме си се и беше чудесно. Това е един от малкото моменти, в които знаем, че сме заедно задължително. 

- Какво си пожелахте, преди да духнете свещичките?

- Желая си здраве. Също така да бъда упорита и постоянна, защото дори и на тези години имам много цели да постигане, които искам да гоня. Разбира се, искам любов и време за любимите си хора. Всеки ден с тях е хубав и ползотворен.

- Вие сте зодия Лъв, вярвате ли в астрологията и зодиите?

- И да, и не. Някои качества, които определят моята зодия, не съвпадат с мен. Съгласна съм, че сме много упорити, че се грижим за всички около нас, както и ние обичаме да бъдем обгрижвани и да ни галят егото. Но това за властта и налагането на мнение не е за мен. Често се шегуваме с астрологията, защото и двете ми дъщери са зодия Овен и те казват, че овните срещу лъв не могат да вървят. Баща им е зодия Риби и те само с поглед го разтапят. В момента, в който му кажат „татенце“, думата „не“ я забравяме. Често се смеят, че лошото ченге в дома ни съм аз, защото той не може да им отказва. 

- На този ден правите ли си равносметка за успехите и паденията в живота ви?

- Винаги имам такива дни, в които се връщам назад във времето. Тази година се шегувахме, че ставам на 15 г., а не на 51. Човек винаги си прави равносметка за това, което е преживял. За мен това беше една от най-хубавите ми години в живота. Успях да направя неща, за които не съм имала време или пък съм оставяла на заден план. Визирам времето със семейството си. Обикаляхме много места заедно, почивки, екскурзии. Където и да отидем, когато се срещах с мои почитатели, все ме питаха къде имам участие и трябваше да им обяснявам, че само си почивам. За хората е странно, защото са свикнали да обикалям заради работата си. 

- Коя беше последната ви почивка?

- Последно с децата бях в Банско. Беше ни женски СПА уикенд, момичетата и моя приятелка с нейната дъщеря. Изкарахме си страхотно, играхме хора на центъра, ходихме по исторически места, посетихме една крепост. Времето с децата е безценно, защото те никога няма да бъдат на същата възраст, на която са днес. Признавам, че с по-голямото ми дете съм изпуснала много моменти и сега се старая да компенсирам това нещо. Защото си дадох сметка, че трябва да поспра с останалите неща и да бъда с тях двете. Малката сега завърши първи клас и имаше нужда от много помощ, защото мама си е мама. Не искаше да ходи на училище, без да я карам аз.

- Как преминава един ваш ден?

- Ставам сутрин в 6,30 ч. Приготвям децата за училище, закуски, раници, след това ги карам дотам. Една нормална майка. Малката ми дъщеря казва така: „През седмицата, когато съм на училище, мама си е мама, а в събота и неделя става Еми Стамболова“. 

- Работите ли над някой нов проект?

- Да, работя над нови неща. Но не обичам да говоря предварително. При мен нещата по принцип стават бавно и по-трудно, но мисля, че се получават добре. Не бързам да се хваля предварително. Винаги внимавам какво ще излезе от моята уста, защото човек трябва да се придържа към това, което умее да прави. Обичам да излизам от зоната си на комфорт, но един певец трябва прави това, което умее, да пее. 

Личен архив

- През лятото сте на Приморско, а след това планирате ли следваща почивка?

- През свободното време, ако имам повече почивни дни, ги използваме или да отморим тук, или да избягаме за някой ден до планината. Когато приключи сезонът, преди да приключи ваканцията на децата, сме си запазили къща за гости в Южна България, където обичаме да ходим. Ще бъдем отново цялото семейство, което е чудесно. За зимата няма нещо конкретно, но искаме да отидем някъде на топло. Януари може да отидем до Доминикана, но все още не е окончателна дестинация. 

- И двете ви момичета пеят хубаво като вас, разкажете ми за интересите им...

- Голямата ми дъщеря Емел ми каза, че това не е нейното призвание, пее много хубаво, но няма желание да се развива. Нейното най-любимо хоби е готвенето. Освен сладкиши прави погачи, пици и още много неща. От 12-годишна прави тортите за рождените си дни сама. Миналата година, когато трябваше да избере в коя гимназия да продължи, я насочих да е в сферата на кулинарията, защото това е занаят, но тя ми каза, че това е хоби за нея. И избра да учи английски с испански език. И двете говорят и турски език и владеят по три езика.

Малката е много артистична, ритмична, не спира да пее, но все още е много малка, за да кажа към кое е ориентирана. Ако сама не ми каже, че иска да пее, няма да я натискам насила. Но по цял ден ни изнася концерти, като започнем от световни поп звезди, корейски и китайски групи, минем през Лили Иванова. Много обича да слуша Тони Димитрова и да пее песните й, народна музика също – любимата й песен е „Търновска царица“ и стигнем до нашия бранш. Добре, че са те, дори да ме вкарат в новите парчета. 

- С Халид сте заедно от 16 години, как се запазва тази любов и страст?

- Обичта и уважението е нашето камъче, което ни опазва. Ние, артистите, живеем много трудно и не всеки би се съгласил на такъв живот. Понякога идва малко нанагорно. Аз не шофирам, само той и когато графикът ми е по-натоварен и пресичаме България по няколко пъти на ден, е трудно. Обичам да пътувам само с него, защото той ме познава най-добре, знае кога може да си говори, кога искам да си почивам и да си мълчим, познаваме се по-добре от всеки друг. За разлика от началото на връзката ни.

Личен архив

Ние заживяхме заедно на 4-ия месец, откакто се запознахме, защото забременях. Той беше на 20 години, а аз на 30, но той пое отговорност и показа, че е мъж. Обичта е да приемеш и лошите качества на другия, защото никой не е перфектен. Ние сме като два камъка, които се нагаждат един с друг. Компромисите също са важни, дори мога да кажа, че той прави много повече, по-отстъпчивият е. Халид е човек, който уважава семейството си, домошар е, но определено е мъж с главно М. 

- В трудни моменти във връзката ви кое ви е давало сили да не се отказвате и да продължавате да се борите за нея?

- Ние много си говорим с него. Комуникацията ни винаги е на ниво. Когато се прибера от ангажимент, той винаги се интересува за всяко нещо. Това е много важно. Търсим изход от трудните ситуации. Ясно е, че всеки човек има избор. Но ние избираме по-трудния, а той е да се борим и да останем заедно. Защото лесния го знаем, да се подхлъзне по нещо друго. 

- Какво обичате да правите през свободното си време?

- Много неща правим, обичаме да се разхождаме на места, които не сме посещавали преди това. Пътуваме с колата често, тате ни е екскурзовод. Много малко хора знаят, че Халид също може да пее, и то много хубаво, та вкъщи пеем постоянно всички. Обичаме да бъдем в Родопите, много любимо място ни е. Дъщерите ни обичат да готвят заедно, тогава става страшно.

Личен архив

След това трябва бригада за чистене. На малката също й се удава да готви, преди месец направи първите си курабийки и бяха страхотни. Имат талант и двете, майката на Халид е готвач, перфектен кулинар дори. Както казваме по нашия край – има вкусна храна. Аз мога да готвя, но не се бутам в кухнята изобщо, при толкова готвачи вкъщи няма нужда. 

Това е тя:

- Родена е на 30 юли 1973 г. в Свищов

- Българска попфолк певица

- Завършва икономически техникум, след това прекъсва следването си по икономика заради пеенето 

- Вече повече от 10 години е на сцената 

- Наричат я певицата с кадифения глас или кралицата на баладите

- Нейни тотални хитове са баладите "Ако те има", “Птица бяла”, “Не прекрачвай прага”, “Продадена душа”

- Съпруг – Халид

- Две дъщери – Емел и Елиф