0

- Михаела, в навечерието на най-светлите християнски празници сме. Как ще ги посрещнете и какво означава Коледа за вас?

- От няколко години на християнските празници отказвам работни ангажименти и оставам у дома със семейството ми. Коледа и Великден е неприкосновеното ни време заедно, в което всички се събираме по традиция, готвим заедно, играем настолни игри и се отдаваме на семейни занимания.

- Готова ли сте вече с подаръците за най-близките си? Обичате ли да подарявате?

- Бях готова с подаръците за най-близките ми още в първите дни на декември преди масовата предколедна треска да е започнала. Обичам лично да избирам и опаковам всеки от тях и ако трябва да съм съвсем честна, сякаш изпитвам по-голямо щастие, когато подарявам, отколкото когато получавам нещо.

- Какво си пожелахте на Дядо Коледа?

- Всяка година си пожелавам само здраве и късмет както за мен, така и за близките ми. Това са двете най-ценни неща, всичко друго се постига с труд, отдаденост и постоянство.

- Вярвате ли в чудесата и в доброто?

- Разбира се, във времената, в които живеем, единствено вярата в доброто и грижата за другия може да ни дава усещане за смисъл.

- Като професионален музикант вероятно ви се е случвало да работите по време на празниците през последните 10 години. Как се чувствате в такива моменти?

- Най-честите случаи, в които навръх Коледа съм се съгласявала да бъда на сцена, са били с благотворителна цел за деца в нужда. Това ми е давало увереността, че въпреки че лишавам себе си от домашния уют и семейството ми от възможността на най-светлите празници да бъдем заедно, правя нещо смислено и изключително значимо за бъдещето на някой друг.

- В началото на месеца излезе последният ви сингъл „Обсебен“. Разкажете ни неговата история.

- Песента е с много свежо 80-тарско звучене - авторите на музиката и аранжимента са Раду Паврулеску, Алекса Димитраче и Даяна - част от екипа на най-успешния в международно отношение румънски лейбъл - Global Records. Това е първият съвместен проект между нашите два лейбъла, а за догодина сме подготвили още изненади. Текстът е мой, а във финалната част от написването му допринесе и Ангел Проданов. С целия екип сме изключително щастливи, че песента се приема толкова добре от публиката и вече втора седмица е най-излъчваната българска песен в ефира ни.

- Видеоклипът е изключително свеж и младежки, издържан в стилистиката на американските тийнфилми. Чия беше идеята за него?

- Режисьор на видеото е Крис Захариев, той и екипът му много се вдъхновиха от диско звученето, 80-те години на миналия век имат много цветен и разпознаваем както музикален, така и визуален почерк - яркия грим, лъскавите клинове, топираните къдрави коси - точно като в американски тийнфилм, каквото е и вашето наблюдение. Търсехме усещането за мюзикълите от това време и тук е мястото да благодаря на танцьорите от RiO crew с хореограф Радостина Точева, които направиха това възможно.

- Има ли роли, в които никога не бихте се въплътили?

- Не мисля, обичам да експериментирам и да търся нови хоризонти, с които да провокирам артистизма си.

- Работите ли вече по нови проекти? А може би по нов албум?

- Заедно с музикалния ми продуцент Веселин Ценов винаги имаме нови идеи, по които работим в студиото. Нямам търпение да мога да разкажа повече за всичко, което подготвяме. На този етап само ще издам, че едно от нещата, които предстоят, е дуетна песен с артист, на когото много се възхищавам.

- Щастлив човек ли е Михаела Филева? И какво може да ви направи щастлива?

- Всеки ден съвсем осъзнато избирам да се чувствам като щастлив човек и късметлия въпреки предизвикателствата, пред които от време на време ме изправя животът.

- Кога се зароди любовта към музиката и има ли живот извън музиката?

- Влюбването ми в музиката се случи неусетно, но бавно. Въпреки че с уроците по пиано и солфеж съм започнала едва на 6-годишна възраст, чак в тийнейджърството можеше да става дума за любов. Тогава за първи път пожелах да посветя живота си на това изкуство.

- Каква беше 2022 г. за вас?

- Изпращам една изключително спокойна в личен и много успешна в професионален план година. Многократно се предизвиквах и излизах от зоната си на комфорт - снимах се в сериал, изиграх Есмералда в големия спектакъл мюзикъл “Парижката Света Богородица” на режисьора Виолета Горчева и хореографа Марио Пиаца. Научих много нови неща като музикант и танцьор, които неизменно ще ми бъдат от полза и в поп музиката. Заедно с момичетата в екипа ми в „Монте Мюзик“ и тази година успяхме да направим мое национално турне - Маги, Йони, вие сте върхът! 2021-ва беше една от най-лошите години, които съм имала досега и явно като всичко в природата - има баланс и 2022-ра го доказа.

- Какво си пожелавате за 2023 г.?

- Тенденцията да се запази.

- Какво пожелавате на читателите на „Телеграф“ за Нова година?

- Малко по-рано ме попитахте какво съм си пожелала на Дядо Коледа, пожелавам същото на вашите читатели - здраве и късмет. Весели празници! (сърце)