Л ора и Стоян от „Бон Апети“ ни поднасят пиршество от рецепти и на темата за това какво може да се направи със зелен фасул.
Зелен боб с пармезан на фурна
Необходими продукти:
- 100 мл тъмен балсамов оцет
- 600 г зелен фасул
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 100 г сирене пармезан
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Фасулът се почиства и се слага в тава. Залива се със зехтина, посолява се и се разбърква. Накрая се поръсва с настъргания пармезан и се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Балсамовият оцет се редуцира около 5 минути на умерен огън. Всяка порция се поднася с балсамова редукция.
Крем супа
Необходими продукти:
- 1 кг зелен фасул
- 250 мл животинска сметана
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1 л пилешки бульон
- 2 жълтъка
- 3 с. л. краве масло
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зеленият фасул се бланшира във вода за няколко минути, за да омекне. След това се шокира в леденостудена вода, за да запази цвета си. Пресният лук, чесънът и магданозът се наситняват. Маслото се загрява и в него се запържват лукът и чесънът. Налива се пилешкият бульон. Добавят се магданозът и фасулът, а щом супата кипне, се пасира. Застройва се с разбитата с жълтъците сметана. Кипва се и се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.
Салата от пресни картофи, боб и аншоа
Необходими продукти:
- 200 г пресни картофи (дребни)
- 200 г зелен фасул
- 200 г чери домати
- 8 филета аншоа
- 2 глави лук
- 50 мл студено пресован зехтин
- 1/2 с. л. бял винен оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се поставя в тавичка, без да се бели и се залива с 30 мл зехтин. Поръсва се със сол и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се, обелва се и се реже на кубчета. Зеленият фасул се бланшира за кратко във вряща подсолена вода, след това се шокира в ледено студена вода и се отцежда. Картофите се готвят на пара до готовност, охлаждат се и по-големите се разполовяват. Филетата аншоа се режат на парченца, доматите се разполовяват. В купа се разбъркват картофите, доматите, фасулът, лукът и аншоата. Салатата се овкусява със сол, черен пипер, оцет и останалия зехтин. По желание се поднася с пресен магданоз.
Картофена яхния
Необходими продукти:
- 900 г пресни дребни картофи
- 300 г зелен фасул (може и замразен)
- 200 г домати на кубчета (от консерва)
- 5 скилидки чесън
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 500 мл зеленчуков бульон
- 90 мл зехтин
- 2 с. л. доматен концентрат
- 2 с. л. брашно
- 1 ч. л. пушен червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
- 50 мл зехтин
- 1 люта зелена чушка
- 1 скилидка чесън
- 1 връзка копър
- 2 с. л. червен винен оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре и се готвят цели на пара, докато омекнат. След това се разполовяват. Лукът се реже на кубчета, а морковите – на кръгчета, запържват се в сгорещения зехтин. Прибавя се и наситненият чесън. Когато омекнат, се сипват брашното, пушеният червен пипер и доматеният концентрат. Разбърква се и се наливат доматите и бульонът. Овкусява се с дафиновия лист, сол и черен пипер и се готви около 20 минути. Прибавят се зеленият фасул и картофите и яхнията се готви още около 10 минути. Прехвърля се в тава и се запича за около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. Лютата чушка се почиства от семките и се пасира с чесъна, сол, оцета и зехтина. Копърът се накълцва и се разбърква със сместа. Яхнията се поднася със соса.
Още на bonapeti.bg и 24kitchen.bg.