М усака със сини домати си е типична балканска класика, отвеждаща към дълбока древност, но и напълно модерно ястие, както си личи от тази рецепта на bonapeti.bg.
Патладжанена мусака
Необходими продукти:
- 600 г телешка кайма
- 3 патладжана
- 2 домата, сорт Рома - обелени
- 1 зелена чушка сиврия
- 1 глава лук
- 80 мл зехтин
- 1/4 ч.л. смлян бахар
- сол и черен пипер на вкус
За доматения сос:
- 1 кг домати (сорт Рома)
- 3 скилидки чесън
- 30 мл зехтин
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
За бешамела:
- 600 мл прясно мляко
- 2 с.л. краве масло
- 2 с.л. брашно
- 1 щипка индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
За поръсване:
- 180 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Патладжаните се белят на ивици, като зебра и се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1,5 см. Посоляват се и се оставят за 20 минути, да се отцедят от горчивата течност, след което се измиват и се подсушават. Подреждат се в 2 тави, поливат се със зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути. Лукът и чушката за соса с кайма се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина, докато омекнат. Подправя се с бахар. Добавя се каймата и се пържи при непрекъснато бъркане, докато се образуват златистокафяви трохи. Тогава се сипват и нарязаните на кубчета домати. Овкусява се със сол и черен пипер и сосът се вари около 30 минути, под капак.
Доматите за втория сос се пасират и се прецеждат, за да се отстранят люспите и семките. Изсипват се в касерола и се варят, докато се редуцират наполовина. Чесънът се накълцва и се запържва в загрят зехтин, наливат се редуцираните домати, овкусява се със сол, черен пипер, захар и риган и сосът се вари още около 15 минути. Маслото за бешамела се загрява и брашното се запържва в него до златисто. Налива се млякото и се готви на умерен огън, при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче. Тавата се намазва с доматен сос, отгоре се подреждат патладжани, върху тях се слага от соса с каймата, отново доматен сос, ред патладжани и така, докато свършат продуктите. Накрая се залива с бешамела и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се поне 30 минути, нарязва се и сервира.