И деи за супи, които ни отвеждат към Испания и Италия, намираме при Йоланта Делибозова–Йоли на yoli-bg.com.

Гаспачо с патладжан

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 големи обелени домата
  • 2 стръка селъри
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 люта чушка по желание
  • сол на вкус
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 стръка пресен босилек
  • 1 патладжан
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарежете на парчета доматите, селърито и чушката. Сложете ги в блендер. Към тях добавете 1 скилидка чесън, половината от лука и лютата чушка. Подправете със сол и зехтин и с блендер или пасатор смелете до гладка емулсия. Нарежете босилека, посипете супата и разбъркайте. Приберете гаспачото в хладилника за няколко часа. Добре е да престои, за да могат да се смесят различните вкусове.

Обелете патладжана и го нарежете на малки кубчета. Нарежете останалия лук на ситно и заедно с патладжана го запържете в олиото. Оставете патладжана добре да се зачерви от всички страни. Чак след това сипете малко вода и гответе на умерен огън, докато омекне напълно. Ако го запържите, без да го бъркате и да добавяте вода, ще запазите целостта му. Ако добавите водата още в началото, ще се свари и ще стане на пюре. Към омекналия патладжан прибавете сол и втората скилидка чесън, нарязана на ситно. Оставете патладжана да изстине. Сервирайте гаспачото студено, като във всяка порция сложите от патладжана. Да ви е сладко!

Зелено минестроне

Необходими продукти:

За пестото:

  • 2 скилидки чесън
  • пълна шепа листа босилек (около 25 г)
  • 40 г орехи или 2 с.л. кедрови ядки
  • 100 мл зехтин
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • сол и черен пипер

За супата:

  • бялата част на 1 стрък праз на ситно
  • 2 стебла селъри на кубчета
  • 5-6 листа салвия на ситно
  • 1,5 литра зеленчуков бульон
  • 150 г зелен боб на парченца
  • 1 тиквичка (около 300г) на кубчета
  • 400 г отцеден сварен бял боб (по желание от консерва)
  • сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

За пестото сложете в блендер 1 скилидка чесън, босилека, орехите и 70 мл от зехтина. Смелете на паста, прибавете пармезана и овкусете със сол и черен пипер. В останалия зехтин задушете праза и ситно нарязана втората скилидка чесън. Добавете салвията и селърито. Залейте с бульона и варете 15 минути. Прибавете зеления боб и тиквичката. Варете още десетина минути, докато леко омекнат. Бобът и кубчетата тиквичка трябва да останат плътни и леко хрупкави. Накрая сипете белия боб. Посолете, поръсете с черен пипер и овкусете с лимонов сок. Оставете супата да изстине до топло или до стайна температура. Сервирайте, като към всяка порция добавите лъжица песто. Да ви е сладко!