0

А ко си мислите, че комарите ви хапят по-често от останалите хора, може и да имате право. Проучванията показват, че около 20% от хората са особено неустоими за тези насекоми. Ето някои от факторите, които може да играят роля за това:

Комарите намират някои кръвни групи за „по-апетитни“ от други. В контролирана среда те кацат върху хора с кръвна група 0 почти два пъти по-често в сравнение с тези от кръвна група А. В друго проучване някои видове комари са проявявали най-голям интерес към кръвна група АВ.

Въглеродният диоксид привлича комарите. Те могат да го усетят от разстояние до 50 метра. Колкото повече издишваме, толкова по-разпознаваеми ставаме за тях. Ето защо по-едри хора, както и тези, които са в процес на активна дейност (например тренировка), привличат повече комари от останалите.

Бременните жени са магнит за комари. Те получават приблизително два пъти повече ухапвания от комари, отколкото останалите им връстници. Това може да се дължи на факта, че имат по-висока телесна температура (с 0.7оС) и издишват повече въглероден диоксид (21% по-голям обем въздух в късна бременност).

Изглежда, че и комарите си падат по бирата. Във всеки случай значително повече комари са летели към участниците в проучване, които са изпили един литър бира, отколкото тези, които са приели същото количество вода. Защо това е така обаче, все още си остава мистерия. Предстои да разберем и дали консумацията на други алкохолни напитки има същия ефект, търси се и евентуална връзка с кофеина.

Внимавайте какви дрехи носите, по-тъмните дрехи се забелязват по-лесно. Наред с обонянието, комарите използват и зрението си, за да локализират своите гостоприемници. Носенето на цветове, които се открояват (черно, тъмносиньо или червено), може да ги улесни да ни намерят. Установено е, че комарите гравитират повече към зелени и черни повърхности, отколкото към бели или сиви. Затова специалистите съветват да избираме по-меки багри, каквито са пастелните, бежовото и дори бялото.

Комарите търсят телесна топлина. Затова може да изберат да се насочат към хората, дори когато има и други източници на топлина.

Харесва им потта ни. Комарите могат да надушат човешката пот и са привлечени от млечната киселина, амоняка и други съединения, отделяни в нея. Учените все още проучват причините за вариациите в миризмата на тялото, които правят определени хора по-привлекателни за комарите. Те може да включват генетични фактори, определени бактерии по кожата или комбинация от двете. Вече знаем, че комарите предпочитат определени бактерии върху кожата ни. Може би затова са особено склонни да хапят глезените и краката ни – тези области са особено подходящи са бактериален растеж.

Парфюми, одеколон и лосиони с флорални аромати са голяма атракция за тях.

Диетата също има значение. Приемът на сладки, солени, пикантни или богати на калий храни привлича повече комари. Проучване, публикувано в списание Insects през 2018 г., разкри, че яденето на банани увеличава честотата на контакти с някои видове комари и ухапванията от насекомите. За сравнение гроздето не е предизвикало промени в това отношение. Консумацията на чесън и приемът на витамин В не гонят комарите.

Шерше ла фам. Комарите се хранят с нектар и растителни сокове. Хапят само женските комари, и то по определен повод - нуждаят се от белтъците на кръвта, за да осигурят нормалното развитие на яйцата. Един женски комар произвежда от 30 до 300 яйца наведнъж! За да снесе още един комплект, е необходима следваща порция кръв.

Като цяло комарите ще ни ухапят на всеки участък от тялото ни, до който имат достъп. Според някои проучвания те предпочитат главата и краката, включително заради телесната температура, отделянето на въглероден диоксид, гъстотата на потните жлези, наличието на бактерии. Комарите са най-активни призори и по здрач. Подлудяващият звук, който издава трептенето на крилата им, вероятно помага на мъжките да привлекат женските.

Неприятната реакция (подуване, зачервяване и сърбеж) се дължи на инжектираната от комара слюнка на мястото на ухапването, която съдържа противосъсирващи и обезболяващи (представяте ли си!) вещества. Имунната ни система реагира именно на тях.

Как да сведем до минимум броя на ухапванията от комари? Като държим комарите по-далече от двора и дома си. Те снасят яйца в застояла вода – затова трябва да отстраним предметите, които събират ненужна дъждовна вода, да почистваме улуците на покрива и да сменяме водата във ваните и басейните за птици. Редовното косене на тревата и засаждането на растения, които отблъскват насекомите, също помага - такива са лавандула, коча билка, мента, невен, розмарин, босилек. Важно значение има и използването на репеленти срещу насекоми, както и поставянето на предпазни мрежи и паравани на прозорците и вратите.

Има над 3500 вида

На планетата съществуват над 3500 вида комари, но далеч не всички се хранят с човешка кръв. Това миниатюрно създание, тежащо едва 2.5 мг, е най-смъртоносното животно в света. Причина за това са разпространяваните от някои видове комари болести, сред които малария, денга, зика и др.