У ти Бъчваров е известен с още една баница, в която слага праз – по гръцки. И това се вижда от bnt.bg.
Гръцка баница с пиле
Необходими продукти:
- 1/2 пиле
- 1-2 стръка праз
- 2 глави лук
- 1-2 с.л. стафиди
- 150 г кашкавал
- 80 г масло
- 100 мл прясно мляко
- 2-3 с.л. брашно
- 2 яйца
- зърна черен пипер
- щипка индийско орехче
- кръгли кори за баница, от по-дебелите
- морска сол
- 1-2 дафинов лист
Начин на приготвяне:
Измийте пилето и го сложете в дълбока тенджера. Залейте го със студена вода, така че да го покрива. Добавете нарязани листа праз лук, зърна черен пипер, дафинов лист и морска сол. Оставете да заври. Сложете капак на тенджерата и варете пилето 40 минути - докато се свари. Когато е готово, го извадете от тенджерата и го оставете да изстине. Запазете бульона. Когато поизстине, го обезкостете и накъсайте месото на парчета. Нарежете на едро праза и червения лук. Сложете ги да се запържат в тиган с малко масло, зехтин, щипка захар и черен пипер. Загасете с 2-3 черпака бульон от пилето. Добавете стафидите и накъсаното пилешко месо. Оставете всичко да покъкри. През това време направете сос Бешамел. На слаб огън в студен тиган сложете ½ пакетче масло, след като се разтопи, добавете 2-3 с.л. брашно, оставете да се запържи и разредете с бульона. Добавете топлото мляко, настъргания кашкавал и индийско орехче.
Добавете към соса лука с месото. Подправете с черен пипер. Разбъркайте хубаво и оставете сместа да поизстине. Разтопете масло и с него намажете тавата, в която ще печете баницата. Сложете на дъното една кора за баница и я полейте със сместа с пилешкото. Редувайте така до изчерпване на плънката и корите. С нож направете тук-там дупки в най-горната кора, с която сте покрили баницата. Залейте с разбитите яйца, смесени с настърган кашкавал и малко прясно мляко. Печете на 170 градуса около 30 минути или докато баницата хване приятен златистокафяв загар. Преди да я нарежете, я оставете да поизстине и след това сервирайте.