Л ора и Стоян от „Бон Апети“ са майстори на всякакви рецепти, които представят по 24Kitchen. Обичат да представят традиционни БГ класики, но и такива, които са пригодени за родната кухня. Още на bonapeti.bg.
Риба плакия
Необходими продукти:
- 150 г черни маслини без костилки
 - 3 глави лук
 - 1 консерва домати на кубчета (400 г)
 - 1 кг скумрия
 - 1 червена печена чушка
 - 1/2 ч.л. риган
 - 4 с.л. зехтин
 - 4 скилидки чесън
 - кората от 1/2 лимон
 - сол и черен пипер на вкус
 - магданоз за сервиране
 
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства от костите. Лукът се нарязва на полумесеци, а чушката – на ивички и заедно с наситнения чесън се запържват в 2 с.л. зехтин, в тавата, в която ще се готви. Наливат се доматите и се овкусява с риган, сол, черен пипер и настърганата лимонова кора. Добавят се и маслините. Отгоре се слага рибата, залива се с останалия зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Ястието се пече 10–15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Сервира се с наситнен магданоз.
Панирани чушки със студен доматен сос
Необходими продукти:
- 10 големи червени чушки
 - 1 глава лук
 - 3 моркова
 - 200 г крем сирене
 - 150 г кашкавал
 - 100 г натрошени крекери
 - 2 с.л. зехтин
 - 1 с.л. песто
 - сол и черен пипер на вкус
 
За панировката:
- 3 яйца
 - 100 г натрошени крекери за овалване
 - 1 щипка сол
 
За соса:
- 2 домата
 - 2 скилидки чесън
 - 50 мл зехтин екстра върджин
 - 1 връзка магданоз
 - 1 с. л. лют сос
 - сол и черен пипер на вкус
 
Начин на приготвяне:
Чушките се изпичат в загрята на 200 градуса фурна, след което се завиват в стреч фолио. Когато изстинат, се обелват и семките и дръжките се отстраняват внимателно. Лукът се нарязва на ивички, а морковите се настъргват. Запържват се в зехтина и се овкусяват с черен пипер. Когато омекнат, се отстраняват от котлона и се охлаждат леко. В купа се смесват зеленчуците, крем сиренето, настъргания кашкавал, натрошените крекери, пестото, сол и черен пипер. Трябва да се получи гъста смес. На чушките внимателно се прави надлъжен разрез, слага се от сместа и се прихлупва добре. Първо се овалват в натрошените крекери. После се потапят в смес от разбитите на сняг със щипка сол белтъци и добре разбитите жълтъци. Пържат се на маслена баня. Доматите се обелват и се почистват от семките. Месестата част се пасира, заедно с останалите продукти за соса. Чушките се разрязват по диагонал и се поднасят със соса.
Фритата капрезе
Необходими продукти:
- 8 яйца
 - 250 г сирене моцарела
 - 50 мл зехтин
 - 2 червени домата
 - 2 скилидки чесън
 - 2 стръка босилек
 - 4 с.л. песто калабрезе
 - сол и черен пипер на вкус
 
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват много добре с 2 с. л. песто и се овкусяват със сол и черен пипер. Доматите се белят и се режат на шайби, моцарелата също се реже на шайби. Зехтинът се загрява в тиган с термоустойчиви дръжки и в него за кратко се запържва накълцаният чесън. Прибавят се яйцата и се готвят 2–3 минути. Отгоре се подреждат шайбите домати и моцарела. Фритатата се пече около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. Поднася се, гарнирана с останалото песто и листенца босилек.
Пълнени чушки с пилешко, боб и царевица
Необходими продукти:
- 400 г пилешко месо от бут
 - 400 г домати
 - 1 консерва червен боб (400 г)
 - 1 консерва царевица (400 г)
 - 5 червени чушки
 - 150 г сирене чедър
 - 1 глава лук
 - 2 скилидки чесън
 - 1 с. л. зехтин
 - 1/4 връзка пресен кориандър
 - 1 щипка кимион
 - 1 щипка пушен лют червен пипер
 - сол и черен пипер на вкус
 
Начин на приготвяне:
Месото се овкусява със сол и черен пипер, запържва се в зехтина, изважда се и се реже наситно. В същия съд се запържват наситнените лук и чесън. Сипват се предварително отцедените боб и царевица. Овкусява се с кимиона, пушения пипер, сол и черен пипер. Дърпа се от огъня и се добавят накълцаното месо и доматите, почистени от семките и нарязани на кубчета. Прибавят се настърганото сирене, като малка част се заделя за поръсване, и наситненият кориандър. Чушките се режат надве по дължина и семките се отстраняват. Пълнят се със сместа и се поръсват със заделеното сирене. Пекат се на 180 градуса до готовност – 25 минути.



















