0

Й оланта Делибозова – Йоли е известна с майсторските си рецепти, взимащи идеи от цял свят. Все пак основното при нея си остават нашенските гозби, представени по един по-съвременен начин, но също толкова добре държащи на традицията. Ето няколко от тези български гозби, видени на yoli-bg.com.

Салата Българанъ

Необходими продукти за 4 салати:

  • 4 големи домата
  • 200 г овче сирене
  • 2 малки глави червен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 4 твърдо сварени яйца
  • 8 печени червени чушки
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • на вкус: сол, олио, оцет

Начин на приготвяне:

Потопете за кратко доматите в кипяща вода и веднага ги охладете в студена, за да прекъснете процеса на варене. Обелете ги и ги нарежете на кубчета, като отстраните семките. Натрошете сиренето. Нарежете лука на тънки полумесеци и го смесете с нарязания магданоз. Настържете яйцата на едро ренде. Нарежете чушките и ги смесете с лютия пипер и счукания чесън. Сглобете салатите, като на дъното на купички или гювечета сложите пласт домати, след това сирене, лук с магданоз, настъргано яйце и завършете с печени чушки. Притиснете всичко с ръка и приберете в хладилника за 30 минути.

Кюфтета от тиквички с мая

Необходими продукти за около 30 броя:

  • 700 г тиквички (около 700 г)
  • сол на вкус
  • 2 стръка ситно нарязан зелен лук
  • 2 скилидки счукан чесън
  • 2 яйца
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
  • 170 г брашно
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Настържете тиквичките на едро ренде, без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 минути. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа. Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно, добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна. В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън, за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!

Липови сармички

Единствено през пролетта може да направите сарми с липови листа. Наберете млади, светлозелени листа. Тъй като са много нежни, не е нужно да ги попарвате предварително. По време на месенето на каймата добавете малко вода, за да стане по-сочна. Тъй като липовите листа нямат характерен вкус и аромат, подправете богато каймата с пресните зеленчуци и в никакъв случай не пропускайте лимона.

Необходими продукти:

  • 800 г кайма смес телешко и свинско
  • 3 стръка зелен лук, само зелената част
  • 3 стръка пресен чесън, само зелената част
  • връзка джоджен
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 малка шепа ориз
  • 3-4 с.л. олио
  • около 80-100 листа от липа
  • сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна, джоджена и магданоза. Прибавете ги към каймата и заедно с ориза омесете добре. Подправете със сол и черен пипер. Почистете липовите листа от дръжките и ги измийте. Във всяко сложете по малко кайма и завийте на сарми. В тенджера подредете сармите плътно една до друга. Залейте с вода, добавете олиото и лимоновия сок и посолете. Захлупете с чиния, за да не изплуват сармите по време на готвенето. Задушете на тих огън около 45 минути. Сервирайте сармичките топли, с кисело мляко.

Пурички със спанак и сирене

Необходими продукти за 20 броя:

  • 10 кори за баница
  • 1 ч.ч. бланширан спанак
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. нарязан джоджен
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 1 яйце
  • 150 г сирене
  • 150 г натурално крем сирене
  • сол на вкус
  • 2 с.л. стопено масло
  • сусам или мак за поръсване

Начин на приготвяне:

За плънката сложете в блендер спанака, лука, чесъна, джоджена, магданоза, яйцето и двата вида сирене. Смелете всичко фино, и ако е нужно посолете. Вместо блендер може да използвате пасатор, за да направите сместа на гладък крем. Сипете крема в пош с кръгъл накрайник. Разбира се, ако нямате пош трябва да нанесете плънката по корите с лъжичка. За две пурички е нужна една кора за баница. Всяка намажете с малко масло и прегънете на две. Срежете ги наполовина. Откъм по-късата им страна шприцовайте малко крем и завийте на пури, като загънете добре краищата, за да не изтече пълнежът. Намажете баничките с останалото масло и поръсете с мак или сусам. Изпечете пуричките в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути до зачервяване. Да ви е сладко!